Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PIERRE LOTI’NIN EL YAZMALARI ARTIK DAHA ‘AÇIK’

Ünlü Fransız yazar Pierre Loti'nin orijinal el yazması mektupları, telgrafları ve incelemelerini araştırmacılar için açılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesinin dünyaca ünlü Fransız yazar Pierre Loti'nin orijinal el yazması mektupları, telgrafları ve incelemelerini araştırmacıların hizmetine sunduğu bildirildi.

Asıl adı Louis Marie Julien Viaud olan Türk dostu Fransız yazar Pierre Loti'nin Fransızca ve Osmanlıca yazışmaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesine (APİKAM) 2007 yılında kazandırıldı.

Araştırmacı yazar Orhan Koloğlu tarafından 2007 yılında APİKAM'a bağışlanan eserler 252 belge, 6 klasörden oluşuyor. Belgeler 2 yıl süren titiz çeviri çalışmalarının ardından tasnif edilerek araştırmacılara açıldı.

Pierre Loti'nin belgeleri arasında en dikkati çekeni 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı Türkiye'nin tezini savunduğu ve batı kamuoyuna bilgi verdiği incelemesi. Loti, el yazısıyla kaleme aldığı ve üzerinde düzeltmeler yaptığı araştırmasında Türk tezini savunarak, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki azınlıkların batılı devletler tarafından kışkırtıldığını, azınlık cemiyetlerinin dış yardımlar ve direktiflerle ayaklanmalar çıkardığını belirtiyor.

Pierre Loti, araştırmalarında, Batılı kaynakların Balkanlar'daki Müslüman topluluklara yapılan eziyetleri görmezden geldiğini, bazı duyarlı Batılıların sansüre uğratıldığını, yanlış bilgilendirme ve propagandalardan dolayı Türklerin barışsever ve hoşgörülü bir halk olduğunun bilinmediğini, gerçeklerin çarpıtıldığını ifade ediyor.

PIERRE LOTI
Pierre Loti, 1850 yılında Fransa'da doğdu. Osmanlı topraklarına ilk kez 1870 yılında İzmir ziyaretiyle ayak bastı. Bazı kaynaklar, gemisi İzmir Limanı'na demir atan Pierre Loti'nin İzmir'deki bazı çarşıların desenlerini çizdiğini söylüyor. Vefat edene kadar Türk topraklarına defalarca gelip giden ve bir dönem İstanbul'da ikamet edip romanlar yazan Pierre Loti'nin yazışmaları arasında İzmir Müdafaa-i Hukuk-i Osmaniye Cemiyeti'nin mektubu da bulunuyor.

Cemiyet, İzmir'in işgal edilmesine tepki gösteren ve yurt dışında İzmir'in işgalinin haksızlığını savunan Pierre Loti'ye teşekkür ediyor.

1923 yılında Paris'te ölen Loti'nin cenaze törenine Lozan barış görüşmeleri için İsmet Paşa başkanlığında Fransa'da bulunan delegasyondan bir temsilci de katılmıştı.


NTVMSNBC  29.12.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.