Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

RİZE’DE ANTİK BAHRİYE KÖRFEZİ ASKOROZ

Rize’de, aşağıda fotoğrafını göreceğiniz, antik bahriye körfezinin denize açıldığı yerde, çekim yaptığımız noktada, bugün bir delta oluşmuş haldedir. Burada hobi balıkçıları için küçük bir liman yapıldı, onun limana yığılan kayalarından görüntü aldık.

Bu noktadan güneye dönüp dağlara doğru bakıldığında antik bahriye askerlerinin kral ve kraliçeleri için adlandırılmış tepeler görülebilmektedir. Hatta en geride Sümer tanrıçası Bereket Ana Kibele’nin memesi gibi sütlük tepesi belirgin görülen Kıbledağ tepesi Türklerin antik inanışını da bize göstermektedir. Hatta “pagan” dedikleri Dağ Tanrılıydık, öyle derler. En yüksek dağlarda, piramit şeklinde kaya mezarlarda ulu atalarımıza mezar yapardık.

Gelinkaya’da 1960’lı yıllara kadar bir rölyef vardı; at üzerinde gelin ve arkasında dünürcüleri. Pek çok yaşlı insan bu rölyefi gördüğünü anlatır. Babil’e gelin giden Lazopo Semiramis’i tasvir ettiğini düşünüyorum, ki İran’da Beluci (Palici) eyaletinde OPALİZİ ANAİDA SEMİRAMİS’in iki atı kamçılarken şaha kaldırmış halde heykeli vardır. Taşlık tepesine çıkan yolda efsaneye göre kadın askerlerin mezarı vardı ve burada eğitim görürlerdi.

Sirkasya kralının kızıyla evlenerek AY ülkesiyle Pers Güneş ülkesi birleştirildi, Akmenid (Akhamenid) İmparatorluğu kuruldu. Ondan sonra ülkenin kralları bir Sirkasya’dan bir Persia’dan oldu. Bu birleşmenin sembolü halen Azerbaycan ve Türkiye bayraklarında yaşamaktadır. (Türk bayrağındaki sekizli güneş 1844’de beşli çocuk yıldızına dönüştürüldü, o dönem İngilizler tarafından tanzim ediliyorduk!)

İşte Rize Sirahoz (Sirkoz) tepesindeki kaya mezarda yatan Akmenid (Kuman-ata) kralı Kuruştan sonraki kral olan damadı 1.Darius’tur. 1.Darius (Toros) Kuruş’un Semiramis’ten kızı olan AYUŞA, 1.Artemis, AYANA olup onun anıt mezarı da AYANE dağının altındadır. Ayane Artemis, oğlu Serhaz (Kserkses, Cerkez) ile beraber Rize’den topladığı kadın askerlerle Atina seferine katılmıştır. Giderken EYUB’de otağ kurdukları burası için kutsanmış, şerefine Ayasofya Bilim Okulu yapılmıştır. Atina’dan köleleri kurtarıp geri getirdiği için Efes’te altın heykeli, altın koçlarla, altın geyiklerle, dev kütüphanelerle, Samsun parasında dişi kurt Asena sikkesiyle, Suriye’deki heykelinde başı üzerinde HİLAL, elinde ayna, koltuğa otururken, saçları örük resmedilmiştir.

Artemis’in Kaya Mezarının Rize’de Ayane dağında olması tesadüf değildir. Eşi, Sirkasya kralı ve Akmenid İmp. 1.Darius’un mezarı da Sirahoz (Başoğuz) tepesinin altındadır. Sirahoz tepesinin altındaki bayırın adı dahi bugün halen (2020) Oksoğun Bayırıdır. Oks, Okhus, Oğuz… Oksoğun; Oğuzoğullarının yeri demektir. Buralarda tarih içinde bulunan sikkelerde boğa resimleri görülmüştür. Bu dağdan düşen bir altın tabutun üzerinde ise çift süren boğa resmi görülmüştür. Cumhuriyetimizin ilk 1TL kağıt parasının üzerinde de Atatürk tarafından çift süren boğa resmi konulmuş, 5 TL üzerinde de Darius’un oğlu Serhaz’ın sembolü olan erkek kurt resmedilmiştir. Atatürk yazdığı şiirde BİZ OĞUZOĞULLARIYIZ demiştir, bilelim.

Kafkasya, Sirkasya, Kıpçağ Kuman Türkleri, aynı bölgenin yüzyıllara yayılmış Türk Yurdu anlamında kelimelerdir.
Rize’de dağ adları buraların kaç bin yıllık Türk-Oğuz yurdu olduğunu haykırmaktadır.
Resim1, Soldan sağa: Gelinkaya, Kibledağ, Sirahoz ve Ayane…
Resim 2, Askoroz limanından Kıbledağ, Remanoz, Sirahoz ve Ayane.
Biz Rizeliler bu bahriye askeri yetiştirme şehrinde kaç bin yıldan beri kemence/kuman’ce çalıyoruz!
Resim 3, Harun Mavi’nin Remanoz sırtlarından yaptığı panoramik çekimde, ortada Taşlık ve Gelinkaya tepeleri. Ve… Antik Bahriye körfezinin Karadeniz’den Kibledağ’a uzanan körfez yatağı görülüyor. Bugünkü adı Taşlıdere’dir.


Mahiye MORGÜL
21.10.2020

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 









 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.