Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

DERS KİTAPLARINDA TEMEL SAĞLIK YOKSA…

Uzmanlar pandemiye karşı nasıl koruma yapacağımızı ekrandan anlatıp duruyorlar. Ancak bu koruyucu sağlık bilgileri tüm sınıflarda ders kitaplarına mutlaka girmeli diyen yok. Gördük ki MEB’nın uzaktan internet üzerinden öğretim hazırlığı var, hiç böyle olur mu?

En önemlisi, HALK SAĞLIĞI kavramını geri getirmeliyiz. KORUYUCU HEKİMLİK yani.

"Ben hasta olduktan sonra”ya odaklı hekimlik pandemide yetmez. Kamucu eğitim modeline göre hazırlanan müfredatta halk sağlığı konuları tüm sınıflarda ders kitaplarına girebilir. Özellikle 1980 darbesiyle başlatılan “Beş yıl kullan at” sistemi sırasında kaldırılan dersler ve konular geri gelmelidir.

Örneğin, İlkokul 5.sınıf AİLE BİLGİSİ (1972) kitabında bugün ekranlarda anlatılanlardan çok daha fazla sağlık bilgisi vardı. Kaldırılan sağlık konularının geri müfredata eklenmesi için vatandaşlarımız MEB’i dilekçe yağmuruna tutmalıdır.

Ülke çapında koruyucu hekimlik demek, halkına kol kanat geren KAMUCU EĞİTİM ve SAĞLIK HİZMETİ demektir. Yıkıcı kontrollü kaos kuramcıları bu fikre karşıdırlar.

Sağlıklı toplum için oluşturmak istediğiniz toplumsal bilinç sadece ve sadece ders kitaplarına koyduğunuz sağlık bilgisi kadar gerçekleşir. Okul Müfredatı liberal ekonomiye endekslendiğinden beri eğitim ve sağlıkta halkı koruma kamu hizmeti olmaktan çıktı.

Sağlıklı toplum için 1970'lerin Kamucu eğitim müfredatına dönüşün yollarını mutlaka açmalıyız. İnternet kitaplığımdan yararlanmak isteyen herkes ücretsiz indirebilir. Örnek için 4.sınıf Tabiat Bilgisi kitabında ünite başlıklarına bakmak yeterlidir; son ünite:
"Sağlığımızı Nasıl Koruyacağız?" https://mahiye.com/wp-content/uploads/2018/11/Tabiat-Bilgisi-4-Nimet-%C3%87alapala-1964-D%C3%9CZ.pdf

Sağlığımızı korumanın öncesinde temel olacak şekilde şunları işliyor:
Bitkilerden Nasıl Faydalanıyoruz , Besin olarak kullanılan bitkiler...
Hayvanlardan Nasıl Faydalanıyoruz
Cansız varlıklardan nasıl faydalanıyoruz

Yediklerimiz nasıl vücuda yararlı hale geliyor; Sindirim /Aldığımız Besinler Nasıl Kana Karışıyor / Kandaki zararlı maddeleri dışarıya atan organlarımız.
Hava ve Solunum: Hava/ Solunum /Mikroplar
Son ünite: SAĞLIĞIMIZI NASIL KORUYACAĞIZ?

Dil olarak da dikkatinizi çekmiştir; "biz" ile kurulmaktadır cümleler!
5.Sınıf Aile Bilgisi Dersi

Bir de Aile Bilgisi kitabına bakınız, Aylık Aile Bütçesi hazırlamayla başlıyor.
https://mahiye.com/wp-content/uploads/2018/01/Aile-Bilgisi-5-Nimet-%C3%87alapala.pdf

Ünite başlıkları şöyle:
1-Ev Masrafları
2-İnsanların Birbiriyle Münasebetlerinde Gözetecekleri Noktalar
3.Çocuk Bakımı
4-Hasta Bakımı,
a-Bulaşıcı hastalıklarda hastayı ayırmak ve diğer insanları korumak
b-Hasta odasının ve eşyalarının mikroplardan temizlenmesi
c-Aile ecza dolaplarında neler bulunmalıdır? Bunlar nerelerde ve nasıl kullanılır?
d-Bitkilerden yapılan ev ilaçları.

Son ünite; BASİT DOKUMA İŞLERİ, DİKİŞ MAKİNESİ
Alışveriş Torbası, Bebek önlüğü vb basit dikişler öğretiyor.
Güncellenirken bu üniteye pandemide kullanılan SAĞLIK MASKESİ dikimi eklenmelidir.

Sağlıklı hayat bugün tüm diğer işlerin önüne geçmiştir. Ders kitaplarında uçan kaçan ayakları yere basmayan sanal karakterler kaldırılmalı, çocuklarımız sağlıklı yaşam için gereken Hayat Bilgisiyle donatılmalı, okuma metinlerinde “Güneş giren eve doktor girmez” gibi sağlık öğütleri ana fikir olacak şekilde Türkçe kitaplarına girmelidir.

Değerli okurlarım, evinizden ev yapımı elma sirkesini eksik etmeyin, içerisine 2 kaşık kestane balı ekleyerek onu bal sirkesine dönüştürünüz. Üzerini sadece bezle örtün ve ışık almayan yere bırakın, üzeri ana tuttuktan sonra günlük ağız burun temizliğinizi onunla yapınız. Mikroplar ve virüsler nefes yollarınıza giremez. Bu bilgiyi de ders kitaplarına eklemeliyiz.

Sağlıklı yaşam için evde deneyimlediğiniz koruyucu sağlık bilgilerini çevrenizle paylaşmaya devam edin. Örneğin pandemide sıradan rahatsızlıklar (sistit, gece ayak krampı) için doktora zaten gidemiyoruz, yaşlı kimselerden aldığım öneriyle ikisini de hallettim. Sıcak taşa oturdum, gece yatağıma ısıtılmış taş/tuğla koydum, sistit geçti. Her akşam ayaklarıma sıcak taş koyuyorum; artık kramp girmiyor.

Basit gibi görünüyor ama hayatı kolaylaştıran sağlık öğütlerini de ders kitaplarına koymak gerekir.

Sağlıkla, iyilikle.


Mahiye MORGÜL
3.12.2020

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.