FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ FİKİRLER GECESİ
Dijital Sanat aracılığıyla Fransa ve Türkiye’de sanatın geleceğinin tartışıldığı bir söyleşi vardı.
Söyleşide Jérémie BELLOT (AV Extended – Fransa) ve Candaş ŞİŞMAN, Deniz KADER (NohLab – Türkiye), Fête de la Lumière de Lyon’dan Romain TAMAYO ve BASE Türkiye’den Ali Kerem BİLGE (Dijital Kampüs)
Söze Jérémie BELLOT (AV Extended – Fransa) başladı. “10 yıldır piksel üzeri çalışmalar yapıyoruz. Işıkla sanat çalışmaları yapıyoruz, video projeksiyonla çalışmalar bir harika! Özellikle Fransa’da.”
Sözü Candaş Şişman alarak “Nohlab, sanat, tasarım ve teknoloji etrafında disiplinler arası deneyimler üretmeye odaklanmış bir stüdyodur. Teknolojinin sanat ve tasarımla ilişkisini incelerken dijital ve fiziksel gerçeklik arasında bir köprü kurar. İnsan ve teknoloji arasındaki bağın birçok farklı şekilde yansıdığı araçlar, tasarımlar ve hikayeler üretir. Nohlab, uzun süredir birlikte çalışan ben Candaş Şişman ve Deniz Kader tarafından 2011 yılında, eski çalışma disiplinlerini geride bırakarak katılımcı ve paylaşımcı bir sürece geçmeye karar verdik. Ürettiğimiz işler için farklı deneyimler tasarlıyoruz. Algılar ve deneyimler arasında karşılıklı bir ilişki kuran hikayeler yaratırken, imgelerden ve doğrudan anlatımdan kaçınırız. Katılımcıların her seferinde bir farklılık yaşamasını hedeflediğimiz çalışmalarımızda deneyimler ve bu deneyimlerin gerçekleştirdiği paylaşımlar ve karşılaşmalar ile bilgi üretimini sağlıyoruz. Üretimlerimizde çok disiplinli süreçler tasarlıyor, sadeliği ön planda tutarken birçok farklı disiplini ve tekniği bir araya getiriyoruz. Yeni bir işe başlarken amacımız yeni problemler çözmek, yeni teknikler denemek ve işe dair yeni algılar üretmektir. Bunu yaparken insan, yer ve zaman arasındaki sınırları kaldırmak için sürekli arar, çalışır ve inceleriz.” “Farklı disiplinlerde sanatçılarla çalışma yapıyoruz. Festivallerle ve enstitülerle çalışıyoruz.Hangi konuya odaklanıyoruz insana faklı insan duyularına hitap eden çalışmalara. Limitli mekanlarları aynalarla sonsuz mekan algısı oluşturuyor.Sesle çalışmalarımızı destekleyen bir yapı oluşturmaya çalıştık.Kişilerin interaktif olarak(katılımcı olarak)mekana müdahale etmesi anlamında kullandığımız teknolojilerle destekleyen yapılar oluşturuyoruz.
Farklı elementlerlen oluşan, farklı müzisyenlerden oluşan kinestezik bir deneyim açığa çıkarmak üzerine çalışmalarımız var. Aslında kendimizi sınırlandırmakta istemiyoruz. Farklı yapılara ve farklı teknolojik biçimlerine olabildiğince kendimizi genişletmeye çalışıyoruz.”
Bu kez sözü Fête de la Lumière de Lyon’dan Romain TAMAYO aldı.
"Digital sanat 1800’lü yıllarda ışık sanatı olarak Fransa’da ilk yer almaya başlamıştı.
Işık Festivali dijital bir kültürü dile getiriyor. Ancak dijital sanat bir dönüşüm geçirmiştir. Bir çok farklı sektörden sanatçıların toplanarak ülke ve şehrin tarihsel ve kültürel değeri olan mekanlarda sanal görsel etkilerin olduğu çalışmalar yaptık. Farklı ülkelerden sanatçılarla interaktif enstalasyon çalışmaları yaptık.
2026 yılında devam edecek programlarımız var. Aslında Lion’un farklı semt ve bahçelerinden çıkarak kapsayıcı bir şekilde, interaktif olarak çocukları da bu etkinliğe katıyoruz.
Aynı zamanda sanatçılarla arabulucu çocukları oyun içine dahil etmek amaçlandı. Kamusal alanda çalışmalarımızı erişilebilir kılmak önemli. Katılımı daha fazla yapmak .Güvenlik çemberinden geçmek için sanatçılar 1 yıllık bir zamana yaydılar.Temel fikir herkezi gülümsetebilmek.Genç sanatçıları işin içine katmak istiyoruz.Uluslararası bir fuara katılmak istiyoruz.
Ulusal işbirlikleri. Işık algısı çok kültürel bir mesele. Aynı zamanda ışıkla büyük tablolar asılmış etkisi yaratıldı.Doğal afetler felaketlere dikkat çekmek istiyoruz. Digital sanatlarla sanat nereye evrilecek. İşin içine duygu katmak, sosyal alanlarda bilinçlendirmek”.
Ali Kerem Bilge BASE kurucusu, oluşum hakkında kısa bilgi vererek genç sanatçılara verdikleri destekten bahsetti.
Aylin MENEKŞE 7.02.2022
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|