Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

‘ARA’DAN GEÇEN 80 YIL


Sizlere sanatçı kavramını, sanatçının nasıl yetiştiğini, kolay kolay sanatçı olunamayacağını, her şeyden önce sanatçının da ahlaklı olması gerektiğini bir örnekle sizlere aktarmak istiyorum. Bu konuyu, günümüzde sanatın ne kadar basitleştirildiğini gözlemlediğim ve rahatsızlık duyduğum için seçtiğimi belirtmek isterim.

Eline iyi bir fotoğraf makinesi alan, eski deyimle 5-10 makara film çeken, yeni versiyonu 1000–2000 dijital fotoğraf çeken kendisini fotoğraf sanatçısı ilan etmeye başladı.
Bu örnekleri etrafımda da sıkça görmeye başladığım bu günlerde büyük bir üstad, bir dosttan bahsetmek istiyorum.

Ne kadar sanatçı ve alçak gönüllü olduğuna siz karar verin.

Ara GÜLER..

Kendi deyimiyle ‘Ara’dan geçen 80 yılda yaptıkları..

Tüm Dünyanın kabul ettiği unvanı hakkında, kendisinin "fotoğraf sanatçısı" olarak tanıtılmasını istemeyen ve "ben foto muhabiriyim" diyen biridir Ara GÜLER.
Ona göre; var olanı çekmek sanat değildir, "sanatçı" nitelemesini hak etmek için hayal etmek, kurgulamak gerekir. Dolayısıyla, fotoğraf kurallarına uygun, doğada veya sokakta kendinizce "en sanatsal" fotoğrafı çekseniz bile, bu sıfatı hak etmiyorsunuz. Aynı değerlendirmeyi kendisi ve fotoğrafları için de yapıyor.

Şimdi aşağıda sizlere Ara GÜLER hakkında bilgileri vermek istedim, devam ederek okuyunuz lütfen...

Ara GÜLER, 1928'de İstanbul'da doğdu. Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisidir. Gazetecilik yaşamına 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde başladı. 1956'da Time-Life, 1958'de Paris Match ve Stern dergilerinin yakındoğu foto muhabirliğini üstlendi. Aynı dönemde Magnum Ajansı'na katıldı. 1961'de İngiltere'de yayımlanan British Journal of Photography Year Book, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. 1962'de Almanya'da Master of Leica unvanını kazandı. Dünyanın dört bir yanında yüzlerce sergi açtı. Bertrand Russell'dan Winston Churchill'e, Arnold Toynbee'den Picasso'ya, Salvador Dali'ye kadar birçok ünlü kişinin fotoğrafını çekti, onlarla röportajlar yaptı.

Ara GÜLER'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Paris'te Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda, ayrıca Boston, Chicago ve New York'ta özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. Bundan başka Almanya'da, Köln'de Ludwig Museum'da ve Das imaginärische Photo-Museum'da fotoğrafları sergilenmektedir. Ara GÜLER’in en son sergisi 77. yaşında “Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti” ismi ile Fotografevi’nde açıldı.

Ara GÜLER’in aldığı bazı önemli ödüller:

- Leica Firması tarafından dünyada sadece 38 kişiye verilmiş olan “MASTER OF LEICA” unvanı verildi, 1961 ALMANYA
- İngiltere’deki BRITISH JOURNAL OF PHOTOGRAPHY YEAR BOOK tarafından “Yedi Yıldız Fotoğrafçı” dan biri olarak seçildi, 1961 İNGİLTERE
- Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Birincisi, 1979 İSTANBUL
- Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafından “Basınımıza Değerli Hizmetlerinden” dolayı verilen plaket, 24 Temmuz 1981
- Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından “Türkiye’nin Yurtdışı Tanıtımına Katkılarından” dolayı, Uluslararası Basın Merkezi’nin açılışı nedeniyle Sepetçiler Kasrı’nda zamanın Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından verilen Şeref Ödülü, 7 Haziran 1991
- Başarılı İletişimciler Ödülü, 1995
- İFSAK tarafından verilen “Yılın Fotoğrafçısı Ödülü”, 1995
- İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından verilen “1995’in Başarılı İletişimciler Ödülü”, 1995
- Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından verilen “ Zirvedekiler Onur Ödülü”, 1999
- Aydın Doğan Vakfı tarafından verilen “Görsel Sanatlara Büyük Ödülü”, 1999
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, meslekte 50 yılını dolduran gazetecilere verilen “BURHAN FELEK” basın hizmeti ödülü, 1999
- 70. yaş günü nedeniyle Ermeni Patrikhanesi tarafından verilen Liyakat Nişanı, 2000 İSTANBUL
- Türkiye’de “Yüzyılın Fotoğrafçısı” unvanı verildi, 2000 İSTANBUL
- Fransız Hükümeti tarafından İstanbul’daki Fransız Sarayı’nda “Légion d’Honneur; OFFİCİER DES ARTS ET DES LETTRES” unvanı verildi, 2000
- Yıldız Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi, Mayıs 2004
-Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü, 2005

Ara GÜLER hakkında bir tanesi Münih Üniversitesi’nde Almanca olmak üzere 6 adet doktora tezi yapılmıştır.

Başlıca Kitapları: Fotoğraflar (Karacan Yayınları, 1980, İstanbul); Ara Güler'in Sinemacıları (Hil Yayınları, 1989, İstanbul); Sinan, Architect of Soliman the Magnificient (Editions Arthaud, 1992, Paris; Thames and Hudson, 1992, Londra ve New York); Living in Turkey (Albin Michel, 1993, Paris; Thames and Hudson, 1993, Londra ve New York; Archipelago Press, 1993, Singapur); Eski İstanbul Anıları (Dünya Yayınları, 1994, İstanbul); Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun (Ana Yayıncılık, 1994, İstanbul). Yitirilmiş Renkler (Dünya Yayıncılık, 1995, İstanbul); Yüzlerinde Yeryüzü (Ana Yayıncılık, 1995, İstanbul); Ara Güler'in 70. yaşgünü için özel olarak yapılan Ara Güler’e Saygı kitabı (YGS Yayınları 1998, İstanbul, Hamburg); Babilden Sonra Yaşayacağız, (Kısa hikayeler, Aras Yayınevi, 1996, İstanbul); İstanbul des Djinns (Fata Morgana, 2001, Montpellier, Fransa); Yeryüzünde Yedi İz (Yapı Kredi Yayınları, 2002, İstanbul); 100 Yüz (Yapı Kredi Yayınları, 2003, İstanbul); Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm (YGS Yayınları, 2004, İstanbul, Bremen); Ara Güler (Antartist Yayınları, 2005, İstanbul); Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti (Fotografevi Yayınları, 1. Baskı 2005, İstanbul)

Ayrıca Yavuz Zırhlısı'nın sökümünü anlatan Kahramanın Sonu adında belgesel
bir film de yapmıştır.

İşte sanat ve sanatçı kavramı bu örnekte belli olmakta, bu insan hala ben sanatçıyım diyemez iken, ortada ‘fotoğraf sanatıyla ilgileniyorum’, ‘fotoğraf sanatçısıyım’ diyen şahsiyetler, sohbetlerinde ‘fotoğraf’a resim dediklerini de ibretle izlemekteyim.
Bu sözde fotoğrafçıların veya fotoğraf sanatçısı geçinenlerin önce ‘fotoğraf’ ile ‘resim’ arasındaki farkı öğrenmeleri gerekmektedir.
Sevgili üstadıma ve gerçek sanatçılara da buradan saygılarımı iletiyorum.

Dilerim fotoğraf sanatçısı olarak ortada dolaşanlar bu yazımı okurlar.

Tarih ve sanatta yani burada kalın….


Asım BİLGİLİ
13.11.2008

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.