Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

MEZARLIKLARIMIZ DA BİR YAŞAM MEKANI DEĞİL Mİ?

Çocukluğumdan anımsadığım, hep korkulu yerler olarak anılan mezarlıklar ve en büyük örneği Karacaahmet olmasa, o kadar büyük bir açık alan kalmış olur muydu acaba bugüne kadar İstanbul Anadolu yakasında diyorum. Özellikle ulu selvileri ile bir simge alan. Belki hala korkuluyor geçerken yanından bu sessiz dünyanın. Yılların göstergesi anıt taşları, çevrelenmiş aile kabirleri ile bir kent modeli belki de. Ancak yeni yeni anlaşılıyor bu dünyanın korkulan bir mekan değil, kentin açık ve yeşil alan sistemi içerisinde önemli yeri bulunan bir mekan olduğu. Düzenli yollar ile parsellenmiş, özel bitkilendirmelerle cennete benzetilmiş, sürekli bakılan bir mekanı kim korkusuzca ziyaret etmez zorunlu gidişler yanısıra. Kentler dışında iken büyüyen kentlerin merkezinde kalan bu alanlar, içinden geçilmek zorunda olunan duruma da gelmekte…Nasıl parklar içinden geçilirken yeşilin zevki hissedilmekteyse, neden bu alanlar da aynı hissi vermesin korku yerine. Yurtdışındaki kurallar ile birer bahçe olan bu alanlar, kentlere yeşil alan kazandırmakta.

Eski mezarlıklar zamanla kent dokusuna katılmakta, birçoğuysa özellikleri ile zamana direnmekte. Dolduğunda yeni alanlar bulunamadığında üst üste yöntemi ile alan sürekli kullanılmakta… Ancak kent büyümesi ile orantılı olarak büyümesi gereken bu alanlara, kentler dışında özel planlama ve tasarım yani peyzaj mimarlarının çalışmaları ile yer verilmeli ki yıllardır öğrencilerimizin projeleriyle çözümler üretiyoruz, uygulama fırsatlarını bekliyoruz. İstanbul'da kısmen özel çalışmalar başlatıldığını biliyoruz ama yeterliliği tartışılır.

Osmanlı mezarlarının özgün taşları, anıt ağaçları çok yerde korunmaya çalışılmakta, bunlardan birisi de Akçakoca'da. Cumhuriyet döneminin mimari özelliklerini taşıyan bir okulun bahçesinde kısmen sergilenebilen bir Osmanlı mezarlık örneği, Batı Karadeniz için önemli bir turizm elemanı ilgi duyanlara. Anıt mezarların yoğun olarak bulunduğu Anadolu'da, bu tarihi özellikler turizme açılabildiğinde (Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Nasrettin Hoca, Gordios, Meryemana, Noelbaba, vb. eskiler ile, Atatürk ve tüm Türk büyüklerinin anıt mezarları) ilgi görmekte, çevreleriyle bütünleştiklerinde ise kullanım süreleri ve etkileri artmakta. Hepsi çok sayıda ziyaretçi karşılamakta. Özellikle son yıllarda, ne yazık ki!, hızla artan sayıda şehitliklerimizin çevre düzenlemeleri yapılmakta, yeterince ilkelere uyumlu mu hepsi, tartışılır belki ancak daha anlamlılar, kalıcılıkları da diğerleri gibi asırlara uzanırsa…

Kentsel açık ve yeşil alan sistemi içerisinde önemli yerleri bulunan bu saygın alanların süreklilikleri ve daha düzenli olmaları için çalışmak üzere…


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
4.05.2009

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 

 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.