Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

BODRUM SU ALTI MÜZESİ

Birçoğumuzun bildiği defalarca önünden geçtiği fakat bir türlü gezmediği bir tarihi mekandan, Bodrum kalesindeki su altı müzesinden bahsedeceğim..

Bodrum kalesi iki liman arasında üç taraf denizle çevrili, kayalık bir yarımada üzerine kurulmuştur. Kasabaya karadan veya denizden gelirken, Kale'nin dik başlı görünümüne vurulmamak elde değildir. Orta çağlardan beri ayakta kalan ve dünyada en iyi şekilde korunmuş eserlerden biri olan kale, şu anda su altı müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

Su Altı Müzesi Konumu

Bodrum kalesi iki liman arasında üç taraf denizle çevrili, kayalık bir yarımada üzerine kurulmuştur. Kasabaya karadan veya denizden gelirken, Kale'nin dikbaşlı görünümüne vurulmamak elde değildir. Orta çağlardan beri ayakta kalan ve dünyada en iyi şekilde korunmuş eserlerden biri olan kale, şu anda su altı müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

Su Altı Müzesi Tarihi

Bodrum Müzesi St. Jean Şövalyeleri’nin inşa ettiği St.Peter kalesi içinde geniş bir alanda yer almaktadır.
Müzenin ilk tohumları 1958 yılında Amerikalı gazeteci-dalgıç Peter Trockmorton tarafından atılmış ve onun uğraşları sonucu bugün Sualtı arkeolojisinin babası sayılan George F.Bass bilimsel Sualtı Arkeolojisiyle ilgilenmeye başlamıştır. Tockmorton’un kale ile ilgili fikirlerini ise bir müze fikrine dönüştüren Izmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hakkı Gültekin olmuştur.
1961 yılında Türk hükümetinin resmi emriyle, Bodrum müzesi Kültür Bakanlığının kontrolünde ve Ilk müze müdürü Haluk Elbe’nin yönetmenliğe getirilmesi ile alınmış oldu.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 1964 yılında Bodrum Kalesi’nde kurulmuştur. Aradan geçen zaman içinde ilk aşamada Bodrum Kalesi’nin restorasyonu sürdürülmüş, daha sonraları kaledeki mekanlar değerlendirilerek sergileme salonları oluşturulmuştur.

1961 ve 1973 yıllarında Müzeyi yöneten Haluk Elbe, kalenin yıkılmış olan güney duvarlarını, Osmanlılar tarafından camiye dönüştürülen şapeli tamir ettirdi. Müzedeki ilk sergilemenin açılması bu şapelde gerçekleşti. Müzede cam eserlerin kronolojik olarak sergilendiği Cam Salonu Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikaları’nın katkılarıyla 1986 yılında açılmıştır. Bodrum Müzesi cam koleksiyonu ile ilgili genel bir bilgi verilen bu salonda yapıtlar karanlık bir mekanda alttan verilen ışıklarla aydınlatılarak sergilenmiştir.

1989 yılında bir inşaat kazısı sırasında ortaya çıkan ve Hekatomnid ailesinden gelen Kraliçe Ada’nın ( Mausolos’un kızkardeşi ) lahdinin bulunması ve daha sonra bu buluntunun içindeki iskeletin etlendirilerek Kraliçe Ada salonunda sergilenmeye açılması büyük yankılar uyandırmıştır.

Yine 1993 yılında Ingiliz Kulesi önündeki temel kazıları sırasında bulunan köle esirlerin veya mahkumların kemiklerden esinlenilerek geliştirilen Zindan sergilemesi açıldı.

1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi yarışmasında 44 müze arasından 12 finalist arasında yer almayı başaran Bodrum Müzesi Yılın Müzesi Özel Ödülünü de almayı hak kazanmıştır.


Asım BİLGİLİ
11.05.2009

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.