Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

ÖZETLE VI. BÜYÜK BEDRİ

BAZİLEUS/Başoğuzeli İmparatoru, Pan Soylu/Ponti Kralı Eupatore Mitridates, VI.Büyük Bedri (MÖ.132-63)

Sinop’ta doğdu, 12 yaşındayken geldiği Rize İkizdere/Heptakometler’de büyüdü.

Atası Bedri:
Mitri-dates; Atasoyu-dedesi Bedri. Kaşgarlı Pari/Pers Mitridat hanedanından.

Özel adı: Kerkinitis; Atası Ker-kin; Kenger (Sümer) Atası.

Ailesi: Dedesi 1.Mitridates, Kafkas İberia’sından, Kaşgari Oğuzlu. Büyük dedesi İran imparatoru III.Darios’tur.

Ünvanı: Eupatore. Eupa-dor; Hubu-dor; Dor Ağabeyi. Kralların Kralı. Koçkoroğlu.

Pantus Oğuz Krallığının doğuşu: 1.Büyük Bedri, MÖ.301’de Amasya’da Anadolu Birleşik Ordularını (Birleşik Hitit Orduları) topladı, İskender’in Ege’de bıraktığı yağmacı 80 bin Yunan askerini denize döktü. Krallığın yıkılışı ve Roma’ya vergiye bağlanışı: MÖ.47, Zile.

Ölümü: Romalılara karşı 48 yıl savaştı. Kırım’dayken, oğlunun Zile’de Sezar’a teslim olduğunu öğrendiğinde, “yenildiğimi görmektense ölürüm” dedi ve kendi başını komutanına kestirterek intihar etti. Cesedi Sinop’a getirildi ve Şaman töresine göre yakıldı (MÖ.63). 22 Oğuz boyundan beyler törene katıldı. Kırım Kerç boğazına bakan dağda Eupatore dikilitaş anıtı vardır.

Pantus Oğuz Krallığının başkentleri: 1. Amasya, 2. Manisa Salihli Sart (Sardes), 3. Sinop, son başkenti Kırım’da Eupatore Kerkinitis.

Kralın aile evleri: Rize’de ve Taşköprü Tallaoyi’de. Sarayları; Sinop, Giresun (Azize, Pir Azizler), Fasis/Abasya ve Kırım’da.

VI.Büyük Bedri’nin savaşları: Beş büyük savaşta (Mitridatik Wars) Sulla, Lukullus ve Pompey ile savaştı. 8 Oğuz kralına BAŞ oldu, ülkesine Bazi Leus (Kızılbaş!) Ülkesi denildi. İlk asker topladığı yer; Cimil Yaylası, Rize İkizdere

Pantus parasında ay-yıldız: Hilal ve üzerinde sekizli Şaman-Türkmen Oğuzlu yıldızı, kanatlı at, yedi karlı Kaf Dağını temsilen (Osetya’dan Karadeniz’e ulaşım veren 7 karlı vadiyi temsil eder), rüzgar kanatlı at ve ikili kozalar. (Türkmenistan ve Osetya /Oğuz ata ülkesinin amblemi).

Tarihte sekizli yıldızlar: Tahran, Türkmenistan, Azerbaycan, Selçuklu, Filistin, Sümer, Hitit, Antik Ankara sikkesi. Kuran’ın her sayfası sekizli Şems yıldızı vardır. Göktürk mührü. Osmanlı padişahının ve paşaların göğsünde, Dağıstan, Osetya, Kars, Hemşin, Çankırı evlerinin duvarlarında.

Tıp tarihinde Mitridate: Kullandığı panzehire “Mitridatikum” adı verildi.

Filolojide Mitridate: Çok dil konuşabilmenin adıdır. 22 Oğuz boyundan ordusunda her askerle anadilinde konuşur, Latince ve Yunanca bilir, Ön-Türk harfleriyle mektuplaşırdı.

Spartaküs isyanlarında: Yunanistan’da ve Roma’da köleler onu destekleyen isyanlar çıkardı.

Türkülerde ve deyişlerde: Hubyar semahları, “Ah gidi Karadeniz”. Bolu ve Kastamonu’nun Köroğlu türküleri. Kiziroğlu, Köroğlu, Kocari, Ayvaz gibi yiğitlemeler ona yakılmış gibidir. Rize’nin “Ah gidi Karadeniz, aman Alim..” ağıtı, dağlarda ölen kızı Sarı Bacıana (40 yaşında bekârdı) için “Sarı Gelin”, “Mensure” (Pan Sare), ilk eşi Tinika Emine için “Eminem”, Sinop türküsü “Tini mini hanım”, türküleri gibi.

Operada Mitri Date: W.A.Mozart’ın “Mitridate Re Di Ponto” Operası(1770), A.Scarlatti’nin “Mitridate Eupatore” operası(1700).

Tablo ve heykelleri: Büstü; Paris Luvr Müzesinde. Kabartmaları; Paris’te Güneşi Yenen Adam ve Kaya’dan Doğan Adam, Mitra. Heykelleri; Adıyaman Nemrud, Kahta, Perre, Gaziantep Dülük Mağarasında ve Viyana’da.

Savaşçı eş ve kızları: Kızı Laodice Fortuna, Kuman-gene kralı 1.Mitridate Kallinikos ile evlendi, Büyük kral Antiokos’un annesidir, heykeli Nemrud terasındadır. Diğer kızı Kleopatra (Petra-oglu), antik Türkmeneli kralı Büyük Dikran ile evlendi, bu evlilikten torunu Bedros/Petras dedesinin adını yaşattı ve Romalılara karşı Kapadokya’da, güney ve doğu Anadolu’da savaşmaya devam etti.
Rize-Aspetli, ilk eşi Emine (Monime Peruze), müzisyen Sitare Tonika’nın kızı, Rize (Sinor) kalesini yönetti. Bu evlilikten olan oğullarından Eksei Bedros (Kuzeyli Bedros) Kırım kralıydı. Diğer oğlu Parnaka/Boran Aga, Sifare/Suvari, Giresun sarayından Karadeniz donanmasına kumanda ederdi, babasından sonra topladığı ordularla oğul Sezar (Jül Sezar) ile savaşmaya devam etti. Kırım’da komutan olan oğlu Machares’i Lukullus’la işbirliği ettiği için öldürttü.

Romalılara teslim olmamak için intihar eden aile yakınları: MÖ.63’de, Sarı Bacıana Rize’de, iki kızı Nisa ve Mitridatis Kırım’da, bedenleri düşmanları tarafından kirletilmesin diye intihar ettiler. Sarı Bacıana, koruması, doktoru ve kale komutanı Menophali (Vali Pan) ile birlikte dağlara çıkıp izlerini kaybettirerek öldüler. Kızkardeşi Roksana/Rahşan, Giresun’da Parnaka (Boran Aga) sarayında, Pir Azizler’de zehir içerek intihar etti. Güzelliğiyle dillere destan ilk eşi Monime/Emine, bir anlatıma göre, Tallaoyi’deki evinde başındaki tacı çıkarıp boynuna bağlayarak kendini onunla asmak istemiş, ama tac düşmüş, taca “son defa bir işe yarayacaktın” diye kızmış, sonra başını kestirtmiş. Kızkardeşi Stateira (Atasi Sara), ve İzmirli Berenike (Peri Yenge) de Pir Azizler’de intihar ettiler. Buranın antik adı Azza/Azize oldu.

Rize Kalesindeki eşyaları: Büyük Bedri’nin Kırım’da ölümünden sonra Rize kalesinde ve Ovit yaylası civarında ve Fırtına Vadisindeki Pala Kalesinde (Zir/Dor Kale) Roma garnizonuna direniş devam ediyordu. MÖ.65-64 kışı boyunca süren savaşta İkizdere’de 1800 Roma askeri öldürüldü. Rize Kalesinde kraliçe Emine’ye mektuplar da vardı. Pompeius, kaleden, Büyük Bedri’ye ait el yazması ilaç tarifleri kitabını, karısına mektupları ve hazinesini, savaş ganimeti olarak alıp Roma’ya götürdü. Komutan, Roma’daki zafer geçidini bu eşyalarla yaptı. (Murat Arslan, Roma’nın Büyük Düşmanı Mitridates, s.482) Bu dağlarda veya Bayburt çevresinde Basköy Darıca adlı bir kalede daha hazinesi vardı.

Amazon savaşçı yeğenler: 3.Darius’un ve 1. Büyük Bedri’nin yakınları olan Amasra kraliçesi Amastris ve İskender’in kaçırıp evlendiği Pantiece. Kızı Ulya/Kleo Patra Abazya kalesinde bizzat savaşı yönetmişti. Son eşi, çok iyi at binen ve yaralı atları tedavi eden Hepsikoratay/ Karatay Opasi (güzeli) bir Amazondu; kısa saçları ve Pers savaşçı giyimiyle tarihe geçti; Kelkit vadisi, Fırtına vadisi ve Çoruh Vadisi yoluyla, Abazya’dan Kırım’a dolaşan büyük kralın hep yanındaydı. (Bu güzergah bugün baraj yapımı gibi, HES gibi bir takım ulusötesi projelerle insandan kopartılmakta, adeta buraları tarihe gömme cezası verilmektedir!)

Savaş atlarını yetiştirdiği yer: Kastamonu, Taşköprü (Pompeipolis), Tallaoyi, Cimilli. Atları, karada ve denizde aynı hızda giderdi. Büyük Bedri, atıyla birlikte tarihe geçti.

İzini sürdüren Anadolu felsefesi; Halkçılık, kamuculuk, Alevilik, Bektaşilik, Bedreddinler ve Kemalizm!

Fonetik “Pantus”: Pan-ti-us; Pan soylu uşaklar/oğullar.
Pan; Opaoğun-kiler. Opa; Ana ışık, güneş. O’Pa-an; Pagan; Opa analılar, Güneş’in oğulları.

Ölümünden sonraki tanrısal sıfatları: Mitras, Mitra, Apollo, Zeus, Pan, Dionysos, Bakhous, Broimos, Jupiter/Eupador. Ölümünden sonra yapılan anıt müzelerine onun bu adları verildi. Şehir yakan Neron’un komutanı Korbula, onun anıt müzelerini ve heykellerini “tapınak” diyerek yerle bir etti. Bu ceza, Roma’nın ünlü “tarihten ve hafızalardan silme” cezasıdır.
Bu cezayı, 2 bin yıl sonra bugün, Eupador (Dor Apası) ile aynı unvanı alan ulu önderimiz Atatürk (Türk Atası) ve biricik ülkemiz Türkiye için düşünenler maalesef vardır.
MS.331’de Roma’da Hıristiyanlık devlet dini olarak kabul edilince, Anadolu’daki bütün Şaman-Oğuz bilimevleri, anıt müzeler, zafer abideleri ve halkın toplanma yerleri antik tiyatrolar “din dışı” ilan edilerek yerle bir edildi, müzik, dans ve tiyatro yasaklandı, böylece Ortaçağ olarak bilinen karanlık dönem başladı. Tarih o gün başlamış gibi, İsa’nın doğumu Milat ilan edilerek, ondan önce yaşamış olan VI.Büyük Bedri gibi kahraman dedelerimizin adlarını ve uygarlıklarını tarihten ve hafızalardan silmek istediler.


Mahiye MORGÜL
2.07.2009

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.