Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

KAPALIÇARŞIDA ALIŞVERİŞ, PIERRE LOTI’DE KAHVE KEYFİ

Bayram ertesi bir seminer için geldiğim İstanbul’da Kapalıçarşı'yı gezmek ve alışveriş yapma fırsatı buldum. Yüz yıllar öncesinden kalma muhteşem yapının insanı büyülediğinden olsa gerek biraz abartılı alışveriş yaptığımı Pierre Loti’de kahve içerken fark ettim.

Bu iki muhteşem yer ile ilgili bildiklerimi toparlayıp, araştırıp sevgili okurlarımla paylaşmak istedim.

İstanbul’un en eski çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, Nuruosmaniye ile Beyazıt Camileri arasındaki geniş alana kurulmuştur. Dev ölçülü bir labirent gibi, 60 kadar sokağı, 3.000’den fazla dükkanı olan çarşı aynı zamanda Dünyanın en büyük kapalı çarşı olma unvanını taşımaktadır.

Kapalıçarşı'yı her gün mevsimine göre 250.000 ile 400.000 kişi ziyaret etmektedir. Kaybolmaya yüz tutmuş birçok mesleği, kendisine has kültürüyle yaşatan Kapalıçarşı dünyanın en eski, en büyük ve en çeşitli üretimlerinin sergilendiği bir mekandır.

Modern çağın gereklilikleri sonucu yapılan yeni alış-veriş merkezlerinin mimari ve kültürel dokusundan dolayı etkileyemediği Kapalıçarşı çok çeşitli ürünü birçok yerden daha ucuza sergilemektedir.

İstanbul’un görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir.

Kapalıçarşı Tarihi
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u aldıktan sonra şehrin dahilinde çarşılar, dükkanlar, hanlar, hamamlar, evler ve camiler yapılmasını emretmişti. Çarşının nüvesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından, fetihten hemen sonra Ayasofya Camii’ne gelir sağlamak amacıyla inşa edilmiş olan 2 taş bedestendir.

15 yy.dan kalan kalın duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alış veriş merkezi haline getirilmiştir.

Pierre Loti Tepesi
Birkaç yüz yıllık geçmişe sahip kahve eşsiz manzarasıyla insanı alıp eski zamanlara, Cenevizlilere, Osmanlılara götürüyor. 19. yüzyılın sonlarına kadar Rabia Kadın Kahvehanesi olarak bilinen, Fransız yazar Pierre Loti kahveyi mekan tutmaya başladıktan sonra Pierre Loti Kahvesi olarak anılan kahve, yıllardır aşıkların, kendisiyle buluşmak ve şehirden kaçarak spritüel bir huzur solumak isteyenlerin durağı.

Pierre Loti Kimdir?
İstanbul'a Fransız Büyükelçiliğin'de görevli olarak gelen ve aynı zamanda yazar olan Pierre Loti, kısa sürede halkın dostluğunu kazanmış. Haliç'e hakim müthiş manzaraya sahip kahvehane, sık sık oraya uğraması nedeniyle "Pierre Loti Kahvehanesi" olarak adlandırılmıştır.

Asıl adı Julien Viaud olan Pierre Loti , 1850-1923 yılları arasında yaşamış ünlü Fransız yazar ve oryantalist. Deniz subayı olan Loti, Türkiye'ye ilk kez 1876 yılında gelmiş ve bir yıl kalmış. Eyüp sırtlarındaki tarihi kahveyi de o yıllarda keşfetmiş. Haliç'in büyüsü mü bilinmez ama, Pierre Loti'yi oraya çeken bir diğer unsur da Aziyade ismindeki bir Osmanlı hanımıymış.

Fransa'da evli olduğu söylenen Pierre Loti ile Aziyade arasında büyük bir aşk olduğu yıllarca efsane gibi dilden dile aktarılmış. Pierre Loti aynı isimli romanında Aziyade'ye olan aşkını gizlememiş. İşte o gün bugündür kahvenin adı Pierre Loti olarak anılmış. Kahvenin bulunduğu tepeye de Loti'nin anısı Pierre Loti Tepesi adı verilmiş.

Zamanının en çok satan yazarlarından biri olan Loti'nin bir çok kitabının içerisinde Aziyade, Bir Sipahi'nin Romanı gibi ülkemizde tanınan eserleri de vardır. 1850 yılında Rochefort'da doğan 42 yaşında Fransız Akademisi'ne de seçilen bu yazarın 1923 yılındaki ölümü üzerine cenazesi Fransa'da milli bir törenle kaldırılmıştır.

Bu mekanda, haliç’e karşı orta şekerli bir kahve içmek umuduyla hepinize sağlıklı mutlu bir yıl dilerim…


Asım BİLGİLİ
15.12.2009

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 







 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.