Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

CUMHURİYETİMİZİN 86. YILINDA MESLEĞİM GETİRİLERİNE BİR BAKIŞ

Yeni imar edilirken bozkırın ortasında bir başkent, fikrinden yararlanılmış Alman profesör Hemann Jansen’nin... Modern bir kent oluşturulurken açık ve yeşil alanlar önemsenmiş, kentin merkezinde bir park “Gençlik Parkı” planlanmış. Bozkırın kurak etkisi büyük bir havuzla yumuşatılmış, halkın kullanımına açık alanlar oluşturulmuş ve asırlık ağaçları ile yıllarca gölge mekanlar sağlanmış. 21.yüzyıla kadar tarihi özellikleri ile hizmet etmiş ancak bakımına özen azalınca terkedilmiş görünümü ile rahatsızlık vermeye başlamış, günümüzde yenileme çalışmaları yapılana kadar...

Önemsenmiş ve çağa uygun yenilenmeye yönelinmiş ancak, çeşitli endişelerle eleştirilere neden olmuş. Evet tarih önemli ve anılar değerli. Yenilik de önemli ancak tarihe sadık kalınmalı. Bu ikilemin benimsenmiş olduğu inancıyla henüz görmediğim için yorum yapmak istemediğim bir alan, ancak 1975-1987 yılları arasında özümlediğim bir park. Özellikle doktora çalışmam nedeniyle yılboyu yeşil kalan bitkilerinin varlığı ile incelediğim bu alanda, nelerin getirildiği ve nelerin tarihe gömüldüğü çok önemli! Bazı alanlar aslına uygun yenilenmediğinde ya da yok edildiğinde gelecek endişelerine yol açmamalı.

Özellikle kullanım amaçları ile değişenler, çağdaşlaşma çizgisinde ne derece sağlıklı sonuç getirir düşünülmeli. Bu park yanısıra kentin açık ve yeşil alan sisteminin parçası durumunda önemli diğer alan ise Ulus meydanı. Belki günümüzde yeterli olmaması değiştirme gereğini gündeme getirmekte. İlk Meclis ve diğer tarihi yapılar ile çevrelenen, Atamız ve silah arkadaşlarını temsil eden bronz bir anıt ile simgelenen bu meydan, cumhuriyet tarihimizin önemli yansılarından. Yurtdışında bu tür alanlara verilen önem bilinmekte. Herhangi bir değişimde mutlak aslına sadık kalınmakta, en küçük bir parçanın dahi detayı en ince hassasiyetle yerini bulmakta. İlk çalışmaları oluşturan bu kentsel simge alanları yenileri izlemiş. Ağaçlandırma çalışmaları sürdürülmüş ve ağaç yetişmez denilen başkent yemyeşil olmaya başlamış (AOÇ, Köşk, Anıtkabir, Elçilikler, Kuğulu park, Çankaya Botanik Bahçesi, vb.). 1960 lardan sonra en önemli düzenli çalışma örneklerinden birisi TBMM çevresi. Pekçok büyük park Ankara’nın çehresini değiştirdi (Seymenler parkı, Altınpark, Demetevler ve Yenimahalle parkları derken Harikalar Diyarı ve Göksu parkları, vd. birçokları).

Tarih ile uzay çağı birlikte sergilenmekte başkentte. Hepsinin yeri ve önemi ayrı. Kale ve çevresinden başlayan tarihi çekirdeği çevreleyen dalgalar halinde birçok yeşil alan kentin sisteme bağlı gelişmelerini sergilemekte. İstanbul’daki tarihi saray bahçeleri gibi alanlar bulunmasa da bu alanlar, ülkemizdeki 86 yıllık modernleşme dönemimizin önemli örnekleri. Tüm kentlerimiz, yeni yüzyılda bu örneklerle cesaretlenmekte, dünya örneklerinin internetle irdelenebilme kolaylığı ile de uygulamalarını geliştirmekte, ekonomik güç paralelinde yeni kullanım alanları oluşturulmakta. Bahçelerle başlayan kent oluşumunun önemli parçaları tüm açık ve yeşil alanlar, nüfusa paralel büyüyen alanları ve farklılaşan hizmet anlayışları ile yeni yüzyıla imza atmakta.

Bu da gelişmesi yadsınamaz mesleklerarası koordinasyonla yüzüncü yıla hazırlanmalı. Artık her çalışmanın bir sahibi olduğu, birlikte çalışmaların değer artışı sağladığı, insan konforu için önemi gözardı edilmemeli, nesillere yaşanılır, anılır miraslar bırakılabilmeli...

Erdi Cumhuriyetim 86 şeref yaşına...
Lise çağlarımda 50.yıl marşını ezberlediğimizde, 2000 li yıllara daha çok var derdik, nasıl yıllar olacak diye merak ederdik, 10.yılına az kala yeni yüzyılımızın, nice çağdaş yıllara...


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
23.12.2009

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.