Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİNDE TARİHİ KÜLTÜR MERKEZİ

ATATÜRK Kültür Merkezi, yetişme çağımda İstanbul'un benim için en önemli yerlerindendi. Nüfusa oranlı olarak yeni bir kültür merkezi yapılacak alanın kent merkezinde kalmaması, mevcudun önemini arttırıyor. Ancak amaç kültürlenmek mi, yoksa giderek açık alandan yoksunlaşan İstanbul’u daha da sıkıştırmak mı?

Çok amaçlı tek meydan Taksim’de, zamanının en görkemli yapısı artık eskidi ve yetmiyor biliniyor. Yenilendiğinde de yapılan büyük olmalı ki nüfusa yetsin. Ancak açık alan da daraltılmamalı. Tek çözüm, dış alanlarda ulaşımı çözümlü büyük bir kültür merkezi yapmak, burasının kimliğine uygun restore edilerek küçük sahne olarak hizmetini sürdürmesinin sağlanması olarak görülüyor. Tarihin bir yansısı AKM ve diğer sahneler bizim dönem gençliğe yeterince hizmet verebiliyordu.

Belki sanatsever azdı ama şimdikinden fazlaydı, nüfusa oranla. Büyük kent İstanbul, büyük çok çok büyük yani megakent ya da daha da büyük oldu ancak sanatseverler bu oranda artamadı. Meydan konserlerinde artış gözleniyor olsa da opera, klasik müzik konseri, klasik tiyatro oyunları için aynı mı? Başkent başta bazı kentlerimizde 1968 den sonra televizyon yayınlarının başlaması ve 1990’lardan sonra uydularla birlikte kanal sayısının çok artması ile sanatseverlik değişti.

Zamanı çokça çalan sabah programları hanımları, giderek yoğunlaşan gündemlerle haberler ve dünyaya açılan futbol erkekleri, televizyon başından kaldırmamaya, eş dost toplantılarını azaltmaya hatta yok etmeye başladı. Herşey artık evde internetle de sağlanınca kültür merkezlerine ilgi giderek azaldı. Ancak son yıllarda bu yeniliklere de doyum başlayınca yeniden sanatsal gösterilere ilgi artıyor tabi kaliteden ödün verilmemişse hala. Eğitimde yeri büyük, iletişim gelişmelerinde önemli. Kent simgelerinden yoksun kalınmadan yapılacak yenilikler belki kabul edilebilir ancak isimlere de sadık kalındıkça…

İstanbul taşınamayacağına göre mevcut açık alanların değeri hassasiyetle önemsenmeli, tarihi değer taşımayan, simge özellikleri bulunmayan alanlarda yapılabilecek açmalarla kültür başkenti şekillendirilmeli…


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
2.02.2010

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 







 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.