BAŞOĞUZLU / BAZİLEUS İMPARATORU RİZELİ METE OĞUZ
VI.Büyük Bedri, Dor Opası, Eupatore Mitridate, MHTİ-OKHUS. (MÖ.132-63) (Resim 1 )
Sinop’ta doğdu, 12 yaşındayken geldiği Rize’de İkizdere, Kaçkar Yaylaları ve Opotami-ya’da (Opa Damı) büyüdü, Kırım’da öldü.
Atasoyu: Kaşgari Oğuz Türkü, Pers kralı Toros’un torunudur, başında kutsal kartal Merti ile resmedilir.
Kırım’da Adı: Kerkin İtis; Orkun Atası; Kenger/Sümer Atası. Antep’de adı; MHTİ-OKHUS!
Ünvanı: Kralların Kralı, Eupatore, Jupiter, Hubu-dor; Dor Ağabeyi. Koçkor Oğlu.
Birleşik Oğuz Ordularının başına getirilişi; MÖ.109, Nemrud. 22 Oğuz boyundan ordu kurdu.
Başoğuzlu Krallığının kuruluşu: 1.Büyük Bedri tarafından, Amasya MÖ.301. İskender’in MÖ.324’de Ege’de bıraktığı yağmacı 80 bin Yunan askerini denize döktü. Efes şehir kapısına adı yazıldı: “Mitridate”.
VI.Büyük Bedri’nin Ölümü: Romalılara karşı 48 yıl savaştı. Kırım’dayken, oğlunun Zile’de Sezar’a teslim olduğunu öğrendiğinde, “yenildiğimi görmektense ölürüm” dedi ve kendi başını komutanına kestirterek intihar etti. Cesedi Sinop’a getirildi ve Şaman töresine göre yakıldı (MÖ.63). beyler törene katıldı. Kırım Kerç boğazına bakan dağda Eupatore dikilitaş anıtı vardır.
Oğuz Krallığının başkentleri: 1.Amasya, 2.Manisa Salihli Sart (Sardes), 3.Sinop, 4.Pir Azizeler, önemli şehri Rize-Potomya, Kırım’da Eupatore Kerkinitis.
Kralın aile evleri: Rize’de Kale Mahallesinde, Taşköprü’de, Amasya Horanta Evi (Korint) Giresun -Pir Azizeler Sarayı, Kırım’da Orkun Atası (Kerkinitis).
VI.Büyük Bedri’nin savaşları: Beş büyük savaşta (Mitridatik Wars) Sulla, Lukullus ve Pompei ile savaştı. 8 Oğuz kralına BAŞ oldu, ülkesine Bazi Leus (Ulus Başı) Ülkesi denildi. İlk asker topladığı yer; Cimil Yaylası, Rize İkizdere.
Krallığın yıkılışı ve Roma’ya bağlanışı, Pantus adını alışı: MÖ.47, Zile. Roma’ya direnen Potomya dahil bütün şehirler senato kararıyla tarihten silindi, yerle bir edildi. Bazileus ülkesinde 3 bin savaşçı kadın “büyücü” ilan edilerek öldürüldü. (Hristiyanlığın doğuşu, Sümer Uygarlığının bitişi!)
Tıp tarihinde Mitridate: Kullandığı panzehire “Mitridatikom” adı verildi.
Filolojide Mitridate: Çok dil konuşabilmenin adıdır. 22 Oğuz boyundan ordusunda her askerle anadilinde konuşur, Latince ve Yunanca bilir, Ön-Türk harfleriyle mektuplaşırdı.
Spartaküs isyanlarında: Roma’da köleler onu destekleyen isyanlar çıkardı. (MÖ.70)
Türkülerde muhtemel sözler: Hubyar semahları, “Ah gidi Karadeniz”. Kiziroğlu, Köroğlu, Kocari, Ayvaz gibi yiğitlemeler. “Ah gidi Karadeniz, aman Alim” ağıtı, dağlarda ölen Sare Bacıana (40 yaşında bekârdı) için “Sarı Gelin”, “Mensure” (Pan Sare), ilk aşkı ve eşi Emine için “Eminem” türküleri.
Operada Mitri Date: W.A.Mozart’ın “Mitridate Re Di Ponto” Operası(1770), A.Scarlatti’nin “Mitridate Eupatore” operası(1700). İlk aşkı Rizeli Emine’ye EMİNEM diye yazdığı türküler, Monime olarak batı dillerine çevrildi ve Mozart’ın operasında Monime adıyla yer aldı. HasBacı Emine’nin adı rolde ASPATE Monime olarak yazılıdır. (HasBacı, Rize “Aspet”li olmalıdır.)
Tablo ve heykelleri: Paris Luvr Müzesinde, “Güneşi Yenen Adam” ve “Kaya’dan Doğan Adam” ve Mitra. Anadolu’da heykelleri; Adıyaman Nemrud, Kahta, Perre, Gaziantep Dülük Mağarasında ve Viyana’da.
Savaşçı eş ve kızları: Kızkardeşi Laodice Fırtına, Kuma-gene kralı 1.Mitridate KalliniKos (GeliniOğuz) ile evlendi, SeleuKos(OğuzUlusu) kralı Büyük Antiokos’un (AnasıOğuz) annesidir, heykeli Nemrud terasındadır. Kızı Kleopatra antik Türkmeneli kralı Büyük Dikran ile evlendi, bu evlilikten torunu Bedros/Petras dedesi gibi annesi ve dayısı Boranes ile birlikte Romalılara karşı savaştı, Oğul Sezar’a Zile’de yenildi, “vini visi vidi” bu yenilginin kaya yazısıdır.
İlk eşi Emine (Monime Peruze), Rizeli müzisyen Sitare Tonika’nın kızıydı. İkinci eşi Perian İzmirliydi. Oğlu Parnaka/BoranAga, Pirazize’de Karadeniz donanmasına kumanda ederdi. Oğlu Eksei Bedros (Kuzeyli Bedros) ise Kırım kralıydı. Kırım’da komutan olan oğlu Machares yağmacı Roma komutanı Lukullus’a rüşvet verdi, babası bunu öğrenince oğlunu öldürttü.
Romalılara teslim olmamak için intihar eden aile yakınları: MÖ.63’de, Sare Bacı Rize’de, iki kızından Nisa (Kıbrıs’a nişanlıydı) ve Mitridatis (Mısır’a nişanlıydı) Kırım’da, babalarının ölümünden az önce zehir içerek intihar ettiler. Sare Bacı, koruması ve doktoru Menophali (Opali Pan) ile birlikte dağlara çıkıp izlerini kaybettirerek öldüler. Pir Azizeler’deki sarayda yaşayan kızkardeşi Roksana/Rahşan, zehir içerek intihar etti. Güzelliğiyle dillere destan ilk eşi Rizeli Emine, tacını çıkarıp boynuna bağlayarak kendini onunla asmak istedi, başaramadı, sonra başını kestirterek öldü. Diğer eşi İzmirli Berenike ve annesi zehir içerek öldüler.
Rize Kalesindeki eşyaları: Büyük Bedri yaralanmış ve geri çekiliyordu, bu sırada Roma garnizonuna karşı direniş, Samsun civarında olduğu gibi, Rize dağlarında da devam ediyordu. MÖ.65-64 kışı boyunca altı ay süren savaşta Potomya ve İkizdere (Hepta-komet/HepsiKom-Eti) dağlarında 1800 Roma askeri öldürüldü. Pompei, Rize Mahalle kalesinden Büyük Bedri’nin el yazması Lokman Hekim tıp kitabını, hazinesini ve ilk karısı Emine’ye mektuplarını ganimet olarak Roma’ya götürdü. Büyük Bedri, yaralı askerlerin bakımı için, İkizdere Basköy ve Pazar Zir Kale komutanına hazinesinden pay bırakmıştı, bunlar da Pompei’n eline geçti. (Doç.Murat Arslan, Roma’nın Büyük Düşmanı Mitridates, s.482)
Ölümünden sonra yakıştırılan tanrısal sıfatları: Ölümünden sonra yapılan anıt müzelerdeki adları; Mitras, Mitra, Apollo, Zeus, Pan, Dionysos, Bakhous, Broimos, Tıbbın Tanrısı Jupiter.
MS.1.yüzyılda, zalim Neron’un komutanı Korbula, onun anıt müzelerini ve heykellerini “tapınak” diyerek yerle bir etti. Bu ceza, Roma’nın ünlü “tarihten ve hafızalardan silme” cezasıdır.
MS.331’de Doğu Roma’da Hristiyanlık devlet dini olarak ilan edilince, Anadolu’daki bütün Şaman-Oğuz bilimevleri, anıt müzeler, zafer abideleri ve halkın toplanma yerleri, antik tiyatrolar “din dışı” ilan edilerek yerle bir edildi, müzik, dans ve tiyatro yasaklandı, Ortaçağ getirildi. Tarih yeniden başlamış gibi, Milat ilan edildi, daha önce yaşamış olan VI.Büyük Bedri ve diğer Mete Oğuz-Şaman atalarımız tarihten silindi.
Mete Oğuz Bazileus Mitridate Eupatore’nin parasında Hilal-Şems (ay-yıldız) (Resim 2) :
Mete Oğuz’un başında kırmızı kurdele bağlıdır. Hilal ve üzerinde sekizli Şems yıldızı, kanatlı at, yedi karlı tepe (Kafkasya), kanatlı Dor at, ikili Türkmenistan kozaları görülür. (Resim 3) Yazılar:
MİDPADATOY: Mitr-Atatoy; Bedri Atasoy, Soy Atası Bedri. (Zazaca Dade; Anne. Anası Mitra!)
EYBATOROS: Euba-Tor-os, Dor soyluların opası. İmparator.
Kırım Kerc boğazındaki anıtı: KERKİN-İTİS; ORKUN ATASI! 92 metre yüksekliğindeki bu tepenin adı EUPATORE’dir. Rusya’da, Alman faşizminin yenildiği 9 Mayıs 1945 tarihinden beri her yıl 9 Mayıs’ta bu anıta ziyaretler yapılır. (Resim 4)
Nemrut’ta Horoskoplu Arslanın boynunda HİLAL ve BAZİLEUS Yıldızı: (Resim 5)
Arslan heykelinin kalçası Katolik haçlı seferlerinden birinde kırıldı ve üzerine haç işareti yapıldı! (Resim 6)
Kurtarıcı Erhatun Fırtına Abala: MÖ.65’de, Amasya’da geçen gece savaşı sırasında, kral Mitridate (69 yaş) okla yüzünden yaralandı. Onu gece karanlığında atına alıp Kelkit vadisi yoluyla Fırtına Vadisine, kralın yaptırdığı 56 kaleden biri olan Zir Kale’ye götüren “Erhatune” Tina Abala, diğer adıyla FIRTINA Aba, Çerkez ATİKE mozaiklere resmedildi. Mezopotomya’da (Mede-Opa Damı) kendisi için basılan onur parasında rüzgâr kanatlı Oğuz atıyla resmedildi. Yanda, Antep Müzesinde Fırtına Opa ile MHTİOKHUS yan yana, Şems motifi içinde gecegözlü (baykuş) Atike, ok atan kısa saçlı Pers Kızı Eradne, Viyana/Oğuz-turya’da Mitras heykeli ve Halikarnas Balıkçısının fırçasından Mitridate.
Not: Bu metin, 4-7 Mart 2010 haftasında Ankara’da yapılan Rize Fuarında, Rizeli ileri gelenlere dünyada ilk Lokman Hekim Tıp Kongresini Rize’de düzenleme önerisiyle dağıtılmıştır.
Mahiye Morgül / Müzik ve Drama Eğitimcisi Eğitimci Müzikolog, Yazar / www.mahiye.com
Mahiye MORGÜL 9.03.2010
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|