Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

ENERJİ ÜLKESİ OLMANIN BEDELİNİ PAHALI ÖDEMEMEK DİLEĞİYLE…

Hidroelektrik santralleri yani kısaca HES. Suyu bol ülkelerin gözbebeği enerji üretim kaynağı bilinen. Ancak diğer ismi ile doğa tüketen. Önemli su havzalarının üretime dönüş yolu bunlar. Su bol bir havza ise doğa da zengin o oranda. Bitkiler de su sever olunca zenginlik biyoçeşitlilikte de yükselir.

Bu alanlar dünyada en son yitirilmesi gerekenler bilinir. Eğer öncelik alırsa doğanın gelecekteki intikamının tadı da bilinir. Suyun kontrollü kullanımını sağlamak üzere yapıldıkları savunulsa da uzun yıllara bağlı gelişmiş bir ormanın bu amaçla kesilmesi geleceğin sele teslimine zemindir.

Yeniden dikilecek diyerek kazınan bitki örtüsü saçı bitmemiş yetimin malı gibi saçsız kalan doğanın sonudur. Su dengesi değişen bir yerin getirileri neler olur da hesaplanmalıdır. Flora kaybı faunaya da yol gösterir. Yenilenen doğadaki değişim bölgede neler getirir. Örneğin bitki zenginliğiyle tanınan Karadeniz’in incisi Düzce'de son yılda yapılması gündemde olan HES lerin hızla getirilişi (birkaçının inşaatına başlanmış!) düşündürücü! Özellikle en yoğun bitki örtüsünün bulunduğu alanlarda (Yığılca ilçesi gibi) yapımına başlanmış olması üzücü. Kurak ve çorak denilen bölgelerimize benzemek ürkütücü, suyun toplanacak olması gerçeği olsa da. Ülkemizdeki enerji sağlamada etkin HES ler için ÇED çalışmaları önemsenmeli.

Biyolojik çalışmalar sonrası yapılacak araştırmalarla kararlar üretilmeli. Biyoçeşitliliği ile üstün ülke iken suyu var ama sulayacak bitkisi kalmayan ülke konumuna düşmemeliyiz. Gelecek büyük göletlerle değişen iklimin kurbanı olmamalıyız. Mevcutlardan tam kapasite yararlanma yollarını açık tutmalı, suyumuzu dengeli kullanmalı, doğada depolama yollarını tercih etmeliyiz. İstikrarlı olmanın her zaman her konuda yararını unutmamalıyız.

Afetlerden uzak, geleceğine güvenle bakabilen insanları ile bütünleşmiş dünyaya…


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
31.03.2010

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.