Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

BEKÂRLIK VERGİSİ ALINSIN MI?

Hükümet bekârlık vergisi alacakmış! Aman telaş yapmayın bugünden bahsetmiyorum.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında böyle bir vergi alınması gündeme gelmiş. Yozgat mebusu Sırrı Bey Meclis’e bekârlık vergisi alınması için bir öneri sunar. Sırrı Bey yaşları 25 ile 45 arasındaki bekâr erkeklerden ve yaşları 25 ile 35 yaş arasındaki kadın bekârlardan vergi alınmasını gündeme getiren kişidir.

Meclis’e sunulan bu ilginç vergi önerisinin arkasından kamuoyunda ve basında hararetli tartışmalar başlar. Peki neden bekârları hedef alan bir vergi gündeme gelir? Genç Cumhuriyeti yeni bir nesil ile inşa etme sürecinde nüfusu artırmak için düşünülen reçetelerden biridir bekârlık vergisidir. Yani bekârlık vergisi ile evlenme teşvik edilecek ve nüfusun artışı sağlanacaktır. Fakat sadece Türkiye’ye özgü bir şey değildir. Aynı tarihlerde İtalya’da bekârlık vergisi uygulamaya girmiştir. Hatta İtalyan hükümeti balayına çıkacak yeni evliler için trenlerde yüzde seksen indirim uygulamasını dahi başlatmıştır.

Dönemin basınında Bekârlık vergisi uzun süre tartışılır. Vergiyi destekleyen de olur şiddetle karşı çıkanlarda olur. Gazetelerde vergi hakkında yorumlar ve görüşler yayınlanır. Hatta vergi hakkında anketler dahi yapılır. Bazı mebuslar bu öneriyi destekleyen açıklamalar yapar. Evlenmenin bu yolla teşvik edileceği ileri sürülür. Vatandaş ise “ceketimi satar vergiyi öderim fakat evlenmem” şeklinde yaklaşır.

İstanbul’da çalışmalarını yürüten Kadınlar Birliği vergiyi olumlu karşılayanlar arasındadır. Zira bekârlık vergisi alınmaya başlanırsa bütün kadınların koca bulacağını düşünerek sevinç içindedirler! Kadınlar böyle yaklaşırken erkekler de vergi getirileceğine evlenmenin önündeki maddi zorlukların kolaylaştırılmasını istemektedirler. Gazetelerde ilginç yorumlar yapılır. “Bugün bir bekâr erkekle bir evli erkek mukayese edilebilir mi? Birincisi tepeden tırnağa hürdür. İkincisi ise burnundan halkalıdır” Basında 1928 yılında başlayan Bekârlık vergisi tartışmalarının 1935 yılına kadar devam ettiği görülür.

Peki netice ne olmuş derseniz. Tabii ki Mebus Sırrı Bey’in önerisi ile Türkiye’nin gündemini işgal eden ve kamuoyunu tedirgin eden Bekarlık vergisi uygulamaya girmemiş bekârlarda rahat bir nefes almıştır.

KAYNAK
Turan Akkoyun, “Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Bekârlık Vergisi Teşebbüsleri” Ege Üniversitesi Tarih İncelemeleri Dergisi , Cilt XV, yıl 2000, syf. 183-198


Prof. Dr. Fatmagül DEMİREL
25.04.2010

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.