Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

BARIŞ DUVARI PROJESİ MİMARLARINDAN EVRENSEL ÜRÜM

Sevgili sanatsever dostlar bu hafta sizlere Evrensel ÜRÜM ‘ü tanıtmak istiyorum.

1980 yılında Ankara’da dünyaya geldi, İzmir’de büyüdü ve İstanbul’da yaşamaktadır. Evros takma ismi ve projesi ile sanat-tasarım çalışmalarına devam etmektedir.

Etkinlikler, Sergiler, Yarışmalar
—MSGSÜ Sanatta yaratıcılığa giriş 4 sergisi Osman Hamdi Bey Salonu 2002
—MSGSÜ Tekstilde Sanat ve Tasarım, deri malzeme ile interaktif proje sunumu, Osman Hamdi Bey Salonu 2004
—MSGSÜ Bitirme projesi, Döşemelik Baskı Tasarımları, Mimar Sinan Sergi Salonu 2006
—Antik Hotel Karma Sergi 2006
—Radikal Gazetesi, Tasarımda Radikal Eğilimler Yarışması II, Bayan giysilik baskı tasarımı İstanbul Design Week 2006'da sergilenme
— Galeri X Mali Müşavirler Sergi Salonu Karma Sergi 2006
— Galeri X Cezayir Sokağı Karma Sergi 2006
—Beyoğlu Ressamları Sergisi Beyoğlu Belediyesi İstanbul 2007
—Sala barna Art Gallery Karma Sergi, yağlı boya portreler ve moda tasarımları Barselona, İspanya 2007
-Radikal Gazetesi, Tasarımda Radikal Eğilimler Yarışması III, 0-5 Yaş grubu baskılı pijama tasarımları. İlk 16 tasarım arasında İstanbul Design Week 2007'de sergilenme
-Sigvardson Galeri, IAC Festivali, Küresel Isınma temalı karma sergi, Rodby, Danimarka 2008
—Girne Zeytin Festivali, Workshop, Tohum-Kıbrıs ve ayak oyunları çalışması, malzeme sanatı- yerleştirme Girne, Kıbrıs 2008
—Akdeniz Sanatçıları Grubu, “Renk Gezginleri” karma sergisi, katılımcı, tasarımcı ve organizatör, Antalya, Türkiye 2008
—Uluslar arası mail art sergisi, kadın ve şiddet, Serron Kütüphanesi Selanik Yunanistan 2008
-“On CDOs and Double Clubs” konseptinde takas temelli karma sergi projesi, August Gallery, Londra Ingiltere 2009
—Nisan 2009 7x7 Grubu ile Galeri Zenith’de karma sergiLiege, Belçika
—Mayıs 2009 Malzeme Sanatı üzerine sempozyum-workshop Selanik, Yunanistan
—Ekim 2009 Barış Sanatçıları Sanat Hareketi, Dolmabahçe Sanat Galerisi İstanbul Türkiye 2009
—Sanat dünyayı kurtarabilir mi? Uluslar arası sergi, Rodos Fransız Konsolosluğu Galerisi, Rodos Yunanistan 2009
-Zone Zero, Uluslar arası sempozyumun sergisi, Kilkis Belediye Galerisi, Kilkis Yunanistan
—Kültür Tabuları, Uluslar arası jürili tekstil sanatı etkinliği, Modra Hisa Galeri, Slovenya 2010
—Uluslar arası Tepecik Sanat Festivali, Tepecik Aydın Türkiye 2010
— 2010 Kültür Başkenti Etkinliklerinden “Erguvan” konulu grup sergisi, Tophane-i Amire sergi salonu, Istanbul, Türkiye 2010

Sanat hayatı ve Barış Duvarı Projesi üzerine söyleşimizi size aynen aktarıyorum.

—Evrensel Bey resim hayatınıza ilk nasıl başladınız?
—Sanat hayatıma, annemin de yönlendirmesiyle ve çeşitli resim kurslarıyla başladım. Çocukken yaptığım rengârenk bir ambulans var, bir de sürekli mezar heykelleri yaparmışım, ilginçtir. Ortaokulda resim hocamın fazla yüklenmesi sonucunda resimden hatta sanattan soğuduğum 6–7 yıl oldu. Bu da ilginçtir.

Mimar Sinan Üniversitesinde Tekstil Tasarımı bölümüne girişimle sanat-tasarım sürecim hızlandı diyebilirim. Tekstil Bölümü’nde, bölüm dersleri dışında resim ve fotoğraf bölümlerinden dersler aldım. Bu çalışmalar üç boyutlu işler, tekstil, malzeme sanatları, kumaş boyamaları, yerleştirme sanatı gibi alanlarda çalışmalar yapmama neden oldu Mezuniyet sonrası iş hayatında da etkilendiğim çalışmalarıma yansıttığım etkilenimlerim oldu. İş hayatında ipek şal ve kravat tasarımları ile bay-bayan üst giyim tasarımları gerçekleştirdim. Halen kurumların yanında sanatçılar için şal-kravat ve giysi tasarımları yapıyorum. Dünyanın birçok yerinden sanatçının atölyesini bir showroom’a dönüştürdük, hem onlar hem ben kazanç sağlıyoruz.

İş hayatında buluşma yaşadığım ve etkilendiğim minyatür sanatçısı Levni olmuştur. Güzel sanatlar eğitiminin her nedense hep batı kaynaklı oluşu kendi sanatçılarımızı geç tanımamıza neden oluyor.

Levni ile ortak noktalarımız olduğunu gördüm. Levni gibi ben de Evros takma ismini kullanıyorum. Ani mistik (ruhçu) bir durum; Meriç ırmağının yunanca ismi ve elbette politik-kültürel bir sınırı ifade ediyor. Bir öteki-oluş projesi olarak Evros politik, ekolojik ve kültürel özellikler içeriyor, bunları dert ediniyor.

—Barış konseptiyle başlayan Barış Sanatçıları Sanat hareketi nasıl doğdu?
2006 Irak savaşı ile Ortadoğu’daki savaş sanatçı inisiyatiflerini harekete geçirerek çok disiplinli sergiler açılmasına sebep olmuştur. İnternet devrimi ile sanatçı İnisiyatifleri’nin etkinlikleri iletişimsel alan bulmuştur. Barış sanatçıları bu alandan faydalandı.

—Barış duvarı projesi nasıl doğmuştur?
—Genel anlamda duvar fikrinin kendisi bir ayrımın ve adaletsizliğin ürünüdür. Berlin duvarı, Filistin duvarı vb. duvarlar ise insanları sınıfları ve kültürleri ayırmak için yapılmıştır.

Ursula K.Le Guin in Mülksüzler romanı, “Bir duvar vardı.” Cümlesi ile başlar. Barış duvarı ise bu anlamları sanata dönüştürmek için yapıla gelen barışçıl bir kontra-ataktır. Barış duvarı ile bir ironi yakalamaya çalıştım. “ Siz duvar yapıyorsanız bizde böyle bir duvar yapıyoruz” anlamında. Barış duvarı projesi ile birçok ülkeden pek çok sanatçı bir araya gelerek, birliktelik içeren ve sosyal bir proje ortaya çıkacak. Dünyanın gidişatına farklı bir önerme sunduğumuza inanıyorum. Barış Duvarı Projesinde esinlendiğim bazı kaynaklar var. Örneğin Moğol sanatçılarının komünsel resimleri ki 20–30 kişi ile yapılır ve kalıcılık güdülmez. Doğu sanatçısı kelimenin tam anlamıyla var-oluşçu bir geleneğin torunlarıydı. Bugünkü internet bu geleneği yeniden oluşturuyor diyebiliriz. Bizi yeniden bir araya getiren bir potlaç ortamı internet.

—Barış Duvarının uluslar arası düzeyde olmasının sebepleri nelerdir?
—Çağımızda küreselleşme ve internet devrimi insan ilişkilerinin uluslar arası olmasına sebep oluyor. Bu yüzden bu projeyi şekillendirirken uluslar arası olmasını istedik. Ülkemizde ve dünyada istediğimiz yankıyı sağlaması açısından ülkeler arası olması önemlidir diye düşünüyorum. Barışı ancak kültürlerin ve ulusların birbirine olan hoşgörüsü ve anlayışı ile sağlayabiliriz.

Barış Duvarı’nın ilk fiziksel sergisini Tüyap Artist 2010 Sanat Fuar’ında, ekim sonunda gerçekleştireceğimizi duyurmak isterim, ayrıca ulaşım araçlarında da gezici sergiler düzenlemek istiyoruz, bu anlamda her türlü desteğe açığız.

—Çok Teşekkürler Evrensel ÜRÜM

Sevgili sanat dostları sanat dolu günler diliyorum.


Aylin MENEKŞE
2.08.2010

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 




Evrensel URUM




 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.