Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

YOK EDİLMEYE ÇALIŞILAN ANTİK KENT ‘ALLIANOI’

Merhaba sevgili okurlar

Bu yazımda sizlere, yok edilmeye çalışılan bir kentten allianoi’dan bahsedeceğim.
Bu antik kentin başına gelenleri uzun uzun anlatmama gerek yok sanırım. Bugün gelinen son noktayı gözlerimle gördüğüm kadarıyla özetlemek isterim.

Bergama'nın ikiz kardeşi allianoi son günlerde artan bir şiddetle yok edilmeye çalışılmaktadır. Önce gizli kapaklı yapılan bir ihaleyle gözlerden uzak Koçoğlu firmasının eline verilmiştir. 2000 yıllık antik sağlık yurdu hakkında bugün el çabukluğuyla kuma, çamura gömme işlemi başlatılmış, büyük bir hızla devam etmektedir. Bir zamanlar üzerini örtecek tabakayı elleriyle dökeceklerini ifade edenler bugün kazı alanının ortasına getirdikleri araçlarla yığınlar halinde kum dökmeye başlamışlardır.

1998 yılından beri binbir emekle ortaya çıkartılan allianoi, ören yeri bilimsel değeri tüm kaynaklarda kabul edilmiş bir sağlık merkezi, bir okuldur. Kandırılan yöre halkı suya kavuşacağını düşünmektedir. Kapısına ücretsiz geleceğini zannettiği suyun, kazancının baş ortağı olduğunu anladığında iş işten geçmiş olacaktır.

Hukuk ülkesinde ( ! ) tarih cinayeti işleniyor. Duyan gören haber versin. Yollara çıksın. Allianoi'da yok edilmek istenen gelecektir.

Allianoi gömülmesin diye verilmiş, bunca iptal, bunca yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen, küçük bir kelime oyunu ile KÜLTÜR BAKANLIĞI İZMİR 2 NOLU BÖLGE KORUMA KURULU 17.8.2010 tarihinde YENİDEN BİR GÖMME KARARI ALDI. YENİ KARAR İÇİN DE yürütmeyi durdurma istemli olarak 07.09.2010 tarihinde dava açtı.

Bir kez daha yürütmeyi durdurma için hukuka başvuruldu. Fakat bakanlık beklemiyor. Eskiye sadakat maalesef cesareti olanların işi. Kurtarma projeleri desteklenmiyor. Çıkan karar nedense "gömme" ...

20.08.2010 tarihli emirleri ile şu anda alana kum boşaltıyor kamyonlar, vinçler, kepçeler çalışıyor. Hukukla yarış edercesine.
İnşallah bir kez daha hukuk kazanacak, Allianoi kazanacak.

ALLIANOI
Allianoi'nin küçük bir termal merkezi olduğu sanılmaktadır. Sıcak sudan bu dönemden itibaren yararlanılıyordu. Helenistik Çağ'a ait sadece birkaç arkeolojik ve nümizmatik eser ele geçmiş olmasına rağmen Allianoi merkez yerleşiminde Helenistik mimariye rastlanılmamıştır. Roma İmparatorluk Dönemi'nde (İ.S. II. yüzyıl) kült merkezinde, Anadolu'nun pek çok merkezinde ve Pergamon'daki Asklepieionda olduğu gibi büyük bir bayındırlık faaliyeti yaşanmıştır. Kült merkezinde mevcut binaların büyük bir kısmı bu döneme aittir. Ilıcanın yanı sıra, köprüler, caddeler, sokaklar, insulalar, geçiş yapısı, propylon, ve nympheum bu dönemde planlanır..


Asım BİLGİLİ
25.10.2010

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 













 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.