KENTLERİMİZDEN.. İSTANBUL İLÇELERİ KARTAL, ESENYURT, HALKALI
İstanbul’un konut gelişmeleri yoğun olan ilçelerinden Kartal’ı K.S., Esenyurt’u O.Ş. ve Halkalı’yı F.G.G. tanımlamışlar. Bakalım neler gelişmiş, neler hala sorun kısmen de olsa görelim, yeni gelişmelere yararı olur belki...
“İstanbul bilindiği gibi ‘Megakent’ olarak adlandırılıyor. Megakent’te de birçok projeler, kentle ilgili yapılacaklar kısa zamanda projelendiriliyor ve uygulamaya geçiliyor. İstanbul’un Kartal ilçesinde oturuyorum. Kartal’da peyzaj açısından geçmişten bugüne birçok değişiklik olmuştur. Parklar çoğaltıldı. Artık hemen her yerde güzel parklar yapılıyor. Bu parklardaki düzen, ağaçların seçimi çok önemli. Hem görüntü açısından, hem de insanlığa yararlı bir proje aslında. Çünkü parklara konulan spor aletleri insanların yararı için yapılan bir şey. Peyzaj düzenlemeleri de zaten insanların yararı için yapılan şeyler değil mi? Peyzaj mimarları da zaten insanlar için çalışmaz mı? Ana düşünce insan değil mi?
Örneğin, çok önceleri Kartal sahili daha da genişmiş yani şuan üzerinde olan evler, parklar yokmuş. Orası önceden halk plajıymış. Sonradan o plaj kaldırılmış yerine çok güzel sahil yapılmış, kenarlarındaki yeşillikler, parklar, oyun alanları, piknik alanları, park yerleri, ışıklandırma, çardaklarla çok güzel bir yapı oluşmuş. ‘Kene’ olayı çıktığında insanlar ormana pikniğe gitmeye korkuyordu. Kartal’daki bu yerde piknik yapmak çok daha güzel ve insanlar bu yerleri daha çok seçiyorlar artık.
Bu yapılan projelerin amacı tarihimizi koruyarak geçmişimizin ruhunu taşıyan 21.yy.ın yapıları ile tarih birikimi ve muhteşem doğal güzellikleriyle ön plana çıkmıştır son zamanlarda ve 2010 Kültür Başkenti seçilmiştir. Görüldüğü gibi İstanbul bir megakent ve doğal-kültürel peyzajın güzel bir örneğidir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir kültür merkezidir. Birçok tarihi uygarlıklara, imparatorluklara ve devletlere ev sahipliği yapmış ve bunun yanında da kendine birçok özellik kazandırmış ve gelişimine katkıda bulunmuştur.”
Teşekkürler K.S., park sayılarındaki artışı ve bu amaçla zorunlu olarak sahilin doldurulması ile oluşturulan insan yaşamı için önemli alanların kültür başkenti megakentimize katkılarını kısaca vurguladın.
“Esenyurt ilçesi İstanbul’un güzide ilçelerinden biridir. İlçemizin nüfusu 450.000 dir ve yapımı tamamlanmış on sekiz adet semt ve kent parkı bulunmaktadır. Bu parkların toplam alanı 725.709 m2 dir. Bu parklardan en büyüğü 120.000 m2 alanla Şehitler Parkı ve yaklaşık 76.375 m2 lik alanla Recep Tayyip Erdoğan Parkıdır. Bunların yanısıra toplam 92.212 m2 lik 60 adet park ve çocuk oyun alanı yanısıra gölet ve süs havuzları, refüj ve göbekler, ağaçlık alanlar ve diğer yeşil alanlar bulunmaktadır. Parkların 221.805 m2 sinin yapımı, 374.450 m2 sinin ihalesi, 182.000 m2 sinin proje çalışması (on adet) devam etmektedir.
Parklarda ağaç ve çiçek dikimi yılda iki kez yapılmaktadır. Kışın (hercai menekşe, çuha çiçeği, gazanya, vb.) ve yazın (kadife, ateş çiçeği, petunya, cam güzeli, sardunya,vb.) beş yüz biner çiçek ve ayrıca lale (yılda iki yüz bin) dikilmektedir. İlçe girişindeki aksın varlığı hissedilmektedir.”
Teşekkürler O.Ş. son yıllarda hızla artan parklar ve çiçek dikimi sürekliliğinin ilçe girişlerinin vurgulanmasındaki önemini belirtmişsin.
“Türkiye’nin en önemli ve 13 milyondan fazla insan yaşamasına olanak sağlayan metropolü İstanbul, bu denli fazla nüfusa barınma dışında yaşamasına yardımcı olacak, nefes aldıracak ortamlar oluşturmakla da sorumludur. İkamet adresim Halkalı Toplu Konutları, peyzaj mimarlarının çalışmalarını, proje ve uygulamalarındaki gelişme ve yenilikleri gözlemleme imkanı sunmaktadır.
1980 li yıllardan itibaren TOKİ bünyesinde yapılmaya başlayan Halkalı Toplu Konut etaplarının ilk örneği olan 1.Etap bu tarihlerde tamamlanmıştır. Artan nüfusla doğru orantılı olarak metropolde artan çarpık kentleşmenin yerine insanlara nefes aldıracak açık ve yeşil alanlar, çocukların gelişmelerini olumlu etkileyecek parklar, oyun alanları, gençlerin sosyalleşmesine katkıda bulunacak ve spor aktivitelerini yapabilecekleri tenis, basketbol, futbol sahaları 1.etabın içinde yer almıştır. Peyzaj mimarlarının tam olarak unvanını yerine getiremediği bu yıllarda yapılan bu yenilikçi çalışmalar sonraki toplu kentlerin gelişmesini ve insanlar için adeta cehenneme dönen şehir hayatının içinde cennet bahçeleri meydana getirmeye başlamıştır. 1990 lı yıllarda 2.Etap için uygulanacak projeler için örnek olup eksiklerin giderilmesiyle rekreasyonel alanlarda yenilikler ve insanlar için daha uygun ortamlar oluşturulmuştur. Bu anlamda ağaçlandırmaya daha çok önem verilmiş, adeta küçük ormanlarla havanın temizlenmesi sağlanmıştır. Stresli şehir hayatının etkilerini azaltmaya yardımcı olan küçük ormanların içinde yapılan yürüyüş, bisiklet yolları ve spor alanlarıyla insanlara sağlıklı bir yaşamın kapıları da açılmıştır. Azalan komşuluk ilişkilerini canlandırmak amacıyla çocuk parklarının yanlarına yapılan çardaklarla anne ve babaların da birbirleriyle tanışmaları sağlanmış böylece hem komşuluk ilişkileri canlandırılmış, hem de çocuklar için daha güvenli ortamlar sağlanmıştır.
En son başlanan 3.Etap ile de rekreasyonel alanlara daha çok önem verilmiştir. Yürüyüş ve bisiklet yollarının, çocuk oyun alanlarının ve spor sahalarının sayıları arttırılmış, gençlerin spor aktivitelerini desteklemek amacıyla çeşitli spor kompleksleri oluşturulmuştur. Çardakların boyutları büyütülmüş ve kışın da kullanılması sağlanmış ve dönemsel olarak camlarla kapatılma sistemi oluşturulmuştur. Çardakların içine televizyon, mutfak, tuvalet gibi kullanım alanları konularak bahçelerdeki evlerimiz haline getirilmiştir. Gül, lale, menekşe, sümbül gibi çiçeklerle süslenen bahçelerde, evimizin halısında yürüyormuş hissine kapılarak gittiğimiz çardakların yanındaki süs havuzlarının şirin şırıltıları eşliğinde komşularımızla ve arkadaşlarımızla yaptığımız sohbetlerle, çardakların evimizden farkının kalmamasının önemli sebeplerindendir.
Özenle teraslanan yeşil alanlar, bahçelerdeki süs havuzlarındaki fıskiye sistemleri, özenle yollara döşenen, insanda adeta bir halıda yürüdüğü hissini uyandıran çiçekler, ıhlamur, ceviz, söğüt ağaçlarının yanıbaşında kurulan çardaklar ve ışıklandırma sistemleri ile yaz kış, gece gündüz insanlara farklı atmosfer oluşturarak doğum günleri, evlilik, nişan gibi özel gün e davetlere ev sahipliği yaparak genç yaşlı tüm gruplardaki insanların zevkine uygun koşullar sağlıyor. Bu insanların yaşamasını kolaylaştıran koşullarda Toplu Konutlar çevrelerini projelendiren gelecekteki meslektaşlarımızın peyzaj mimarlığının ilkeleri olan “EFES” (estetik, fonksiyonel, ekonomik, süreklilik)‘ e uymaları ile site sakinleri de toplu konutlarda yaşamanın keyfini çıkarıyorlar.
Avrupa Konutları ve Soyak Olimpia Kent siteleri de modern özgün tasarımlarıyla teknolojinin ve maddi olanakların sınırları zorlanarak yapılandırılan konut ve bahçe düzenlemeleri ile şehir hayatından bunalan insanlara yaşamdan zevk almasına yardımcı olmaktadır. Açık ve kapalı yüzme havuzları konut sakinlerine tüm yıl boyunca tatil havası yaşatmakta yapay göletlerin yanlarındaki kafelerde canlı müzik zevkiyle birlikte ördek ve kaz manzaralarıyla şehir hayatının tüm stresini atan konut sakinlerine uygun yaşam koşulları sunmaktadır. Bu alanların ileride bana örnek olarak projelerimin özgün modern çizgilerle EFES ilkelerine uygun olarak da insanlar için kullanışlı mekanlar tasarlamamda yardımcı olacağını düşünüyor ve amaçlıyorum.”
Megakentin kendi dünyasını oluşturmuş güzel bir bölgesinde yaşamanın zevkini paylaşan F.G.G. e de teşekkürler ...
Eski ve yeni yerleşim alanlarındaki 21.yy da hızlanan gelişmelerin yansısı yeşil alanlar, büyük kentlerimizde sağlıklı insan yaşamının temel taşlarından... Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişmelerinde önemleri büyük. Barınacak yer yanısıra doğadan yararlanılacak yerlerin hiç eksilmemesi, büyüyen kentlerimizde bu yönlü yoksunlukların artmaması, birbirine tahammülsüz toplumların betonlaşmadan koparılması, güzel görmeli gözlerin hiç kararmaması, sinir sisteminin hep akordda kalması, vb...
Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM 3.05.2011
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|