Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

TRT BU SORULARI MEHMET SAĞLAM’A NEDEN SORDU?

Salı akşamı TRT Haber’de Kozmik Oda’nın konuğu eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam’dı. İzlerken notlar aldım. Çünkü eğitimde büyük tarihi günler yaşıyoruz, kamucu eğitim paramparça edilerek, gençlerimizi intiharlara sürükleyerek, kanırta kanırta piyasaya atılıyor. Bugünlerde her söylenen söz tarihe geçecektir.

İzledikten sonra programın internette yayınlanan tanıtımına baktım, sorulacak soruların bir bölümü önceden siteye konmuştu, dilerseniz siz de bakın:
http://www.trt.net.tr/televizyon/sayfa/detay.aspx?pid=21492
“Rıdvan Memi soruyor, Mehmet Sağlam, Kozmik Oda’da cevap veriyor.

YGS’deki şifre iddiaları ve son olaylar ÖSYM Başkanı’nın istifasını gerektirir mi? Üniversiteye giriş sistemi ne kadar doğru, gözden geçirilmeli mi? Dershaneler eğitim sisteminin kanserli hücreleri mi, vazgeçilmezi mi? ÖSYM, neden 36 yıldır Meteksan ile çalışıyor? YÖK Başkanlığı sırasında kurulan tek matbaa neden kapatıldı? Ve eğitim sistemine dair tüm kritik konular Kozmik Oda’da konuşuluyor…”

Böyle yaparlar hep; konu böylece halkın kulağına dökülür, olgunlaştırılır. Yani, toplumun birazdan yaşayacağı sorunu hafif atlatması için bir miktar pozitiflik aşısı verilir. Örneğin, yakında sınavlar mı kaldırılacak, “sınavlar kaldırılsa iyi olur” diye gençlerin tepkisini azaltma, bunun kendi yararlarına olacağına onları ikna etme turlarıdır bunlar.
Sınavlara güvensizlik yaratma işi tamamdır, biraz da “kaldırılsın artık” efektleri lazımdır. (Piyasa canavarı avucunu kaşımaya başladı demektir!)

Bu programlara bakarak Dünya Bankası’nın Türkiye masasında hangi çalışma yapılmaktadır bunu görebiliriz. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun müfredatları parçalama işi bitti gibi görünüyor, şimdi parçalı müfredatları piyasaya atmaktadır sıra, önündeki engellerin kaldırılmasında TRT’ye bu hafta bu görev düşmüştür. Başbakanlık Ulusal Ajans dairesinden Memi’nin soracağı sorular böyle servis edilmiş olmalı diye düşünebilirsiniz.

Mehmet Sağlam 1992-95 arasında YÖK başkanıydı ve onun zamanında YÖK’ün kendi matbaası vardı. 1995’de Demirel onu milletvekili olmaya adeta kızağa çekti ve YÖK’ü Kemal Gürüz’e verdi. Sağlam’a göre Gürüz, İstanbullu işadamlarının adamıydı, gelir gelmez Sağlam zamanında açılan YÖK matbaasını kapattı, sınav kitaplarını Doğramacı’nın matbaası Meteksan’a bastırdı. Sınav paralarını hep Meteksan belirledi, YÖK Meteksan’a taşaronluk yaptı.

M.Sağlam, bunları anlatırken atladığı bir şey vardı; Gürüz zamanında SPAN Amerikan Şirketi YÖK içerisine yerleşti(1995), “sekiz yıllık kesintisiz eğitim” adı altında ilk ve ortaokulların müfredatlarını toptan kırma hareketi başlatıldı, yeni ders kitabı piyasası kuruldu, Eğitim Fakültelerinde “çok parçalı zekâ kuramı” adıyla, çocuğun zihinsel gelişimini engelleyen bir kurama göre öğretmen yetiştirme programına geçildi. (28 Şubat’ın özeti de budur!)

Memi’nin sorduğu sorular, Sağlam’ın ona ne cevap verdiğinden daha önemliydi. Çünkü gelecek haftalarda gündeme girecek olan konular bunlar olacaktı.

Memi: Merkezi sistem sınav doğru mu?
Sağlam: ÖSYM’nin üzerindeki yıllık sınav yükü kalkmalı.(özet)
Memi: Bu sınavlar Lise eğitimini tahrip ediyor mu?
Sağlam: Evet, lisede bilim yok, test var! (özet)
Memi: Dersanecilik sistemi neden sorgulanmıyor?
Sağlam: Aile dershaneye çok para ödüyor, bu parayı üniversiteye versin! (özet)
Memi: Yeni YÖK’ün yapısı nasıl olmalı?
Sağlam: Paydaşlarıyla mütevelli heyeti tarafından yönetilmeli. (özet)
Memi: “Eğitimin resmi ideolojisi ne kadar bağımsız?”
Sağlam: Bilim yapma ve hazırlama işi devletin olmamalı.

Eğer, 2006’da E.Teziç başkanlığında hazırlanan YÖK raporunu benim gibi incelemiş olan varsa, görecektir bazı sorular tıpkıbasım oradan alınmıştır. Söylemeye ne hacet, Dünya Bankası patentli bir rapordur.

Gördüğünüz gibi, yeni üniversite reformunda, ki adına “demokratik eğitim açılımı” diyecekler, devlet üniversiteleri yoktur! Sınavlar kalkarsa devlet üniversitesi zaten kalmaz. Bu arada, ilk sorudan fark ettiniz;
YÖK Başkanı Ali Demir istifaya etmeye hazırlanıyor.


Mahiye MORGÜL
4.05.2011

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.