Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

TATİL OLMADAN ASLA!

Türkiye de daha çok müze olmasını istiyorum deyip bu cümleye daha fazla bir şey eklemek istemiyorum. Ama nitelikte önemli! Antalya müzesi çok özel ve çok önemlidir benim hayatımda (lise hayatımız antik heykellerin desenlerini çizerek geçti nede olsa). Ama bu yıl uzun bir aradan sonra gittiğimde beni şaşırtan ve üzen sunumla karşılaştım. Bu harika müzeye dışarıdan bir göz olarak baktım, müzecilik eğitimi de aldığım için belki, belki Antalyalı olduğum için daha hassastım ve eleştirimi yapmaktan sakınmadım müze defterine. Umarım benim gözlemimde yerindedir, yapıcıdır ve olumlu bir dönüş olur.

Ama beni çok sevindiren bir gelişme de oldu paylaşmadan geçemeyeceğim. Yıllarca Antalya Müzesinde gördüğümüz ve yanında heykelin diğer yarısının ABD ‘de sergilendiğini yazan bir haber ile bulunan “Yorgun Herakles” yurduna dönüyor. “Yorgun Herakles” in üst kısmı yakın zamanda ülkemize gelecek. Bu haber öncelikle The Newyork Times ta “Herakles Artık Yorgun Değil: Boston, Heykelin Üst Yarısını Türkiye'ye İade Ediyor'' başlığıyla yayınlanmış ve Kültür ve Turizm bakanımız savaşı kazandığımızı müjdeledi. Diğer kültür varlıklarımızı da doğdukları topraklarda görmek dileğim.

Rahmetli Başbakanımız Bülent Ecevit'in adını yaşatmak için çeşitli çalışmalarda bulunan Rahşan Ecevit, "Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı"nı kurdu. Rahmetli başkanımız bir şair, çevirmen ve resimle ilgilenen bir entelektüeldi, onun adının olduğu vakıftan beklentim büyük. Değerli çalışmalara imza atmaları dileğiyle.

Sanat alıcılarına, gerçekten çok imreniyorum, yerlerinde olmak istiyorum çoğu zaman, işte yine öyle bir zaman. Beatles grubunun 1964'de ABD'de verdikleri ilk konserler sırasında Washington’lu bir genç tarafından çekilen ve daha önce yayımlanmamış fotoğrafları, Christie's Müzayede Evi tarafından düzenlenen müzayede de 361 bin 938 dolara alıcı buldu. 45 yıldır bir kutuda saklanan koleksiyonun tahminin çok üzerinde bir fiyata alıcı bulduğunu paylaşmış yetkililer. Bir Beatles hayranı olarak emin olun böyle anlamlı bir koleksiyona sahip olmak isterdim.

Koleksiyondan bahsetmişken; Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Elizabeth Taylor’da sağlam bir sanat koleksiyonuna sahipti. Taylor’ın sanat koleksiyonunda Camille Pissarro’dan, Edgar Degas’ya, Pierre-Auguste Renoir’dan Vincent Van Gogh’a, empresyonist sanatçıların eserlerinin yanı sıra David Hockney’nin natürmortları ve elbette Warhol’un meşhur serigraf portresi ‘Liz’ de yer alıyordu.

Şimdi bu kadar göz dolduran ve ağız sulandıran bir sanat koleksiyonunun yanında bende gayet nacizane ekliyorum; BENİMDE UFAK BİR SANAT KOLEKSİYONUM VAR

Amerikalı resssam Cy Twombly, 83 yaşında İtalya'nın başkenti Roma'da hayata veda etti. Soyut dışavurumculuğun ustası, uzun zamandır kanser tedavisi görmekteydi. İtalya'da yaşayan sanatçının geçen ay ortasında Lambert Koleksiyonu tarafından yeni bir fotoğraf sergisi de açılmıştı.

Bir kötü haber daha vereceğim. Lucian Freud’da aramızdan ayrıldı. Ressamın New York'taki ticari temsilcilerinden William R. Acquavella yaptığı açıklamada, ''Kendisini 20'inci yüzyılın en büyük ressamlarından biri olarak uğurlayacağız'' dedi. Realizmin vazgeçilmez ismi olarak anılan sanatçının son dönemde müzayede fiyatları da yükselmişti. 2008'de kanepede uyuyan kilolu bir kadını tasvir ettiği 'Benefits Supervisor Sleeping' isimli nü tablosu 33,6 milyon dolara satılmıştı.

Kötü haber vermekten sıkıldım ama anmadan geçmek istemedim. İngiliz basını tarafından ’’Neslinin en yetenekli şarkıcısı ve şarkı yazarı’’ olarak nitelendirilen Amy Winehouse, Londra’da ki evinde ölü bulundu. 5 grammy ödüllü sanatçının ölümü ardından birçok kötü yorum yapıldı malumunuz, kötü yorumları ne olursa olsun kınıyorum. Ölüyü saygıyla anıyorum. Amy Winehouse çağımızın önemli seslerindendi “27 yaş klübü”nde yerini aldı ve bir efsane olarak da anılacaktır.

Yazın gelişini deli gibi bekledim ve kavuştum nihayet! Bol su içmeyi unutmayın benim gibi öğlen güneşine çıkmayın. Sanat tatil yapmıyor. Yazınızı güzel konserlerle, kitaplarla, kültür-sanat turlarıyla taçlandırın.

Güzel tatiller.

SONSUZ ŞİİR

Çağdaş bir müzede
Eski bir sinagogda
Sinagogun içinde
Ben
Kendi içimde
Yüreğim
Yüreğimin içinde
Bir müze
Bir müzenin içinde
Bir sinagog
İçinde o Ben Kendi içimde
Yüreğim
Yüreğimin içinde
Bir müze

Yehuda AMICHAI
Çeviren : Kenan HANOK


Nebahat KARYAĞDI
25.07.2011

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



















 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.