ULU CAMİLERİMİZİN MİMBERLERİNDEKİ SAMAN YOLU VE YILDIZLAR 2
10 - Güneşli Vaaz Kürsüsü (Kütahya) :
Hangi yüzyıldan kaldığı belirsiz olan kündekâri vaaz kürsüsünün ön yüzünde iki büyük Tam (Dom) Güneş, orta bölümde iki adet Şems motifi ve her ikisinin de çevresinde sekiz adet yıldız yer almıştır. Arkalığında bir Tam Güneş daha vardır. (Resim 1)
Güneşli vaaz kürsüsü, Ankara Vakıf Eserleri müzesinde sergilenmektedir. Müze tarafından konservasyon çalışmaları kapsamında elden geçirilmiş olup, üzerindeki mavi yağlıboya kazınarak ahşabı günışığına çıkartılmıştır. (Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Tanıtım Kitapçığı, sh.34, Ankara 2008)
11 - İran, İsfahan Masged Camisi :
Cami, zeminindeki Şems ile ünlüdür. Fotoğraftan anladığımıza göre çok değerli bir ata burada yatmaktadır. (Resim 2)
Büyük Selçuklu devletinin de başkenti olan İsfahan’da Hz.Muhammet’in ve Hz.Ali’nin tasvirleri kolyenin iki yüzüne nakşedilerek isteyenler onu iman tahtası (göğsü) üzerinde taşımakta, isteyen evine asabilmektedir. (Resim 2)
Hz.Muhammet’in arkasındaki parlak ışıklar Tam Şems’tir. Hz. Ali’nin tasvirindeki ışık dairesi de Şems’tir.
Bu tasvirler bize İslamda tasvir yasağının olmadığını gösterir. Ayrıca, Tebriz ve Şiraz Mirâcnâmeleri içerisinde Hz.Muhammet’in minyatür tasvirleri bulunmaktadır. Paris Ulusal Kitaplığında bulunan Miracname tasvirine isteyen internetten de ulaşabilir.
http://nalanyilmaz.blogspot.com/2006/09/miracname-minyaturlerinde-ucuncu-cennet.html
http://www.sonpeygamber.info/minyatur-sanatinda-hz-peygamber
Şimdi bir büyük gerçeğe ışık tutalım ve El Aksa’daki Oğuzlu sembolleri okuyalım:
EL AKSA (AL AQSA) Mescidi :
El Aksa; Ulu Aksa. Fonetik analizle Oğuzlu Mescidi olarak açılır; Ulu Oğuz Mescidi demektir.
Kudüs’tedir. İlk yapımı, Milattan çok öncedir. Yazılışında AKSA, AQSA, OĞUZA olarak dönüşebilme özelliğindedir. Hz.Süleyman ile eş tutulan çok özel bir yerdir.
Mescid-i Aksa’nın kubbesinde Ay, mimberinde ve mihrabında ise yıldızlar vardır, buranın Şamani atalarımıza ait yer olduğunu gösterir. Şaman Oğuz kültüründe gökbilimi, tıp, aritmetik, geometri, heykel, tiyatro, müzik, tedavi ve ibadet beraberdi, batılıların bilmediği budur.
El Aksa, İslam’ın ilk kıblesiydi. İkinci Kıblesi de bir bilimevidir; Kâbe’nin içindeki sekiz göktaşı, buranın daha önce bilimevi olduğuna işaret eder.
El Aksa’nın kubbesindeki HİLAL ile Kubbetus Sahra (Hz.Ömer Camii) kubbesindeki NOKTA (MİM, Güneş), ikisi birlikte ayrıca önemlidir. Ay ve Güneş, Oğuz ata kültüründe en belirgin sembolleri olup (erkek güneştir, kadın aydır), bunlar Hz.Süleyman ile Saba melikesinin de sembolleridir. (Resim 3)
Mimberi 1969 yılında bir Avusturyalı Protestan(!) tarafından yakıldı.
Fotoğraflarda El Aksa yakılmadan önceki mimberi ve mihrabında yükselen sekiz sarı ışık ve çevresinde yıldızlar görülüyor. (Resim 3)
El Aksa (Oğuzlu) camisinin sembolleri, bu mekânın Şaman Öğretisi (Saman Yolu) üzerine kurulmuş bir Medrese olduğuna işaret ediyor. Şaman kültüründe bilim yapmak ibadet sayılırdı, bu felsefe Maturidi İslam itikadıyla örtüşür.
Antik dönemlerde büyük liderler, şanına uygun büyük bilimevleri kurarlardı, Hz.Süleyman da zenginliğine denk bu merkezi yapmış olmalıdır. Hangi tarihte yapıldığı bilinmeyen aşağıdaki tasvirinde kullanılan Hilal ve Güneş sembolleri bize bir şeyi söylüyor; Şamani kültüründeki gibi kadın hilal ile, erkek güneş ile eşleştirilmiştir. (Resim 4)
Hilal üzerindeki Saba Melikesi Belkıs, güneş üzerindeki ise Hz.Süleyman’dır. Saba Melikesi Belkıs, antik Yemen, Habeş ve Sudan kraliçesidir. Madagaskar halkı da onu kendi kraliçeleri sayar. (Gaziantep Oğuzeli’nin diğer adı da Belkıs’tır. Kos-beli; Oğuz ili.)
Milattan on bin yıl önce yaşadığı söylenen Hz. Süleyman’ı ve Belkıs’ı anlatan bu resimlerden de anlaşılacağı üzere Hilal kadını, Güneş erkeği sembolize etmektedir.
El Aksa’yı yaptıran Hz.Süleyman, söylenceye göre asasına yaslanmış olarak burada öldü. Derler ki, Hz.Süleyman mihrabında asasına dayanmış halde ibadet ederken uyuya kaldı, asasını içten güve yedi, asası kırılınca onun da cesedi yere düştü…
Bu efsanede bile bir öğreti var; sen ayakta uyursan, seni ayakta tutan şeyin içine güve girer, yıkılırsın… İşte “ayakta uyumak” deyimimizin kökeni…
Tarihten bir ders; Cumhuriyeti ve bilim evlerini kurduk, ama korumadık, uyuduk, düşman güve gibi içimize girdi…
Paylaşılamayan Kudüs :
MS.70 yılında Kudüs’te yaşanan Roma yağmaları hakkında batılı kaynaklarda verilen bilgilerde bir şey hep gözden kaçırtılır; dönemin Akdeniz’deki büyük korsanlarının başında Venedik ve Cenevizli Yahudi köle tacirleri gelirdi, ki onlara kısaca Romalılar deniyordu.
1.yüzyılda, İskenderun limanına korsanları sokmayan Kastabala beyi Tarkon di Mete gibi, Doğu Akdeniz’in egemen Oğuz beyleri, SelevKos Oğuzlu beyleri direniyordu. Bir tane de Roma’ya vergi vermeyi reddeden Harod adında Yahudi tefeci tüccar vardı. Başoğuzlu Akmenid dönemi bitmişti, Başoğuzlu SİLEZYA (Selevki, Selukid) Asya krallığı dönemiydi. Tarkon Mete Pozantı’da Roma ordusunu yenince, feri sönmüş Roma’ya vergi vermeyi reddeden Harod, ki Kıbrıs madenlerini işletiyordu, Oğuzlularla birlik olup Roma’ya kafa tuttu. Bir süre sonra toparlanan Roma korsanları Filistin’e yeniden saldırdı. (Batıda sermaye birikimi hep böyle doğuyu yağmalamakla mümkün olabilmiştir!)
Filistin halkı Harod’a sahip çıktı. MAZADA adıyla geçen antik kale şehirde, kadın erkek birlikte dört yıl kadar direndiler. Birkaç yıl Roma’ya vergi vermeyen Harod, ilk bağımsız Yahudi devleti kurdu şeklinde tarihe geçti. Cenevizli Yahudi tayfasının, öldürdükleri adamı aziz ilan etme huyları vardır derler, demek bundandır.
Söylenceye göre Mazada’da dört yıl süren kuşatmadan sonra 960 çocuk kadın yaşlı, birbirini öldürmüş olarak bulundu. Bu töre tipik Amaz-ata, Maz-lar töresidir, yani Hilal inanışlı Oğuz töresidir.
Birkaç yıl süren direniş sırasında Oğuzlu Mescidinden Yahudi tüccarın ibadet evine (ki havralar ilk bankalardır, Yahudiler için bu nedenle paraya tapanlar denir) yer altından geçit yapılmış olması çok doğaldır. Kavga şimdi bu geçidin açılıp açılmaması üzerinedir.
Eğer İsrail halkı ABD’deki büyük lobiye karşı Filistin halkıyla birleşirse, o zaman o geçit fiilen açılmış olur.
1.yüzyıla dönelim. MS.70 yılı, Roma kralı Neron’un en zalim komutanı Korbula’yı Samsat’a, Gerger’e ve Şehitler Şehri Silvan’a, Tuğran Kerti’ne (Tigran Agarta) gönderdiği, Anadolu’yu (Mezopotomyayı, Şümerleri) yakıp yağmaladığı yıllardır. Sümerlerin Yahudiler tarafından yok edildiğini söyleyenler, Neron’un zalim Korbula’sını anlatırlar.
Mazada direnişini Yahudilerin Roma’ya direnişi diyerek kendilerine mal eden, Romanın Venedik-Ceneviz korsanlarının bugünkü ardılları, Filistin toprağı bizimdir diyerek geldiler yerleştiler. Şimdi topraklarını genişletmek için, içimize sızdılar, asamızın içine güve gibi girdiler, içerden kemirmeye devam ediyorlar, BOP haritaları çiziyorlar...
Camilerimizdeki yıldızlı hilalli sembolleri ve bilimi yok edenler de onlara hizmet ediyorlar. Camilerden eski halıları kaldırıp yok ettikleri gibi, okullardan da eski kitapları ve müfredatları yok ediyorlar. Ankara Hacı Bayram Camiinde kadın mahfilini kaldırıp kadınları caminin bodrumuna indiriyorlar, bodrumdaki salona mimber diye konulmuş TV ekranına yansıtılan imamın sanal görüntüsü karşısında namaz kılıyorlar.
Kurtuba Ulu Cami’de Şaman sembolleri :
İspanya’da, Elhamra sarayındaki bütün öğretici sözler, tamamen sarı AY ve kırmızı GÜNEŞ renklerinin arasındadır. Benzer şekilde Cumhurbaşkanlığı forsumuzun zeminindeki kırmızı renk ve ortasındaki sarı yaldız rengindeki şems, tamamen Şaman ata renklerimizdir.
Kurtuba Camisinin (İspanya, 936) mimberindeki sekiz ışıktan başka, ışık giren sarı camda görülen üçlek bezeme, Türk mezar taşlarındaki gibidir. (Resim 5)
Kurtuba Ulu Camisinde tavanda şems tamburu ve Şamani renkler: (Resim 5)
Tavus kuşu Şamani sembolüdür :
Oğuzlulara ait önemli bir sembol de Tavus Kuşudur. Homa kuşu, Anka kuşu. Halkına kol kanat geren DOĞAN, Tugan, Tigin olmak, bu şekilde sembolize edilirdi. Gazne ve Şamani Oğuzlu devletinin de sembolüydü. Muhtemelen Gazneli döneminden kalma Tibet’te çeşmelerin başında tavus kuşu motifi vardır.
Bitlis Ahlat’daki Kayaevlerinde tavus kuşundan kapı üstü süslerine bakarak, Büyük Selçuklu devletinin sınırlarını çizebiliriz. Yine Ahlat’ta yeni bulunan minyatür tarzı çekik gözlü heykelleri Buda zanneden sanat tarihçilerine Hz.Muhammet’in Miraçname tasvirini göstermek lazımdır. Ayrıca “buda”, Kazak Türkçesinde “dua” demek olup, buğdaya ve onu verene şükran duası etmektir, Ramazan’da orucu “pide” ile açmakla eştir.
www.eksiportal.com/topic/15582-anadolu-topraklarinda-budizm-izi/
(Resim6)
Büyük Selçuklu devletinin kuruluş amacı, Anadolu’yu, İslamiyeti ve bilimevlerini yağmacı Roma elitlerinden, Cenevizli korsanlardan korumak üzeredir. Selçuklu beylikleri döneminde Anadolu yeni baştan medreselerle doldu, medreselerin mimberlerine Saman Yolu nakşedildi. Yazımızın başlığı da bu dönemin eserlerine yeniden ışık tutmak istediğimizi ifade içindir.
Büyük Selçuklu devletini ortadan kaldıran Cengiz Han ise, Venedikli korsanları kendine efendi bellemişti, sayesinde Karaköy’de Latin Yahudi devleti kuruldu. Onların zulmüne karşı direnenler de Osmanlı devletini kurdu. Osmanlı/Şamanlı devletinin kuruluş bayrağında yine Şamani semboller, kırmızı zemin üzerine sarı ay ve güneş vardı. Hilal’in ve yıldızın hangi yıllarda beyaz renge döndürüldüğü ise bilinmemektedir. Sancaklarda sarı hilal resmedilirdi, ki ona halk arasında “peygamber mührü” denir, onun uğruna askere gidilir.
Halkına kol kanat geren Şamani(Osmani) atalarımızın en büyüğü Sultan Sadık Buğra’dır. Onu tarih kitaplarımıza neden koymadığımız, forsumuzdaki yıldızların arasında neden onu saymadığımız konusu karanlıktır. (Resim 6)
Sadık Buğra’nın başındaki tavus tüyü sembolü (Resim 7) bayrağındaki tavus kuşudur, anlamı, halkına kanat geren Karusi (Kor-ata, Kur-di, Horas-an) beyleri gibi olmaktır. Mitra, Marduk, Şamani ve Zerdüşt inanışlarının ortak sembollerinden “üç nokta” burada karşımızdadır. Üç Nokta, insana üç şeyi öğütler; “İyi Düşün, İyi Konuş, İyi Davran”. Gerçekten de bu üç öğüde birer nokta (mim) koymakta yarar var.
Anadolu İslâmında bunun karşılığını “Eline, Beline, Diline sahip olmak” şeklinde görürüz. Mitolojideki “Üçlek Tanrıça Kibele” sıfatında da bu kavram vardır.
Eskiden Türk beylerinin başında tavus tüyü bulunurdu. Şamani Devletinin kurucusu, İslâmiyeti kabul ve ilan eden Oğuzlu Sultanı Sadık Buğra Han, başında ve bayrağında tavus kuşu sembolleri bulundururdu. Gazne (Oğuzan, Oğuzlar) devleti bu sembolleri devam ettirdi.
Kütahya’nın Selçuklu çinilerinde de tavus kuşu vardır. Tavus kuşu şeklinde hat sanatında tablolar Osmanlı sarayında da bulunurdu.
Kütahya Üç Höyük buluntularında hilalli üç kadın Appia(Ay Opa) vardır. (Resim 8)
VI.Büyük Bedri ve eşi Periana’ın Kütahya Ayzanoi’de bulunan heykellerini, Appia heykeliyle birlikte düşündüğümüzde, karşımıza Romalılara teslim olmamak için kendisi ve iki kızı intihar eden Periana çıkar. VI.Büyük Bedri’ye erkek evlat (Boranes/Prens) verdiği için adı Peri-ana olan kraliçenin kendisi Giresun Pir Azizler’deki sarayda, iki kızı ise Kırım Bahçesaray’da babalarının başını kestirerek intiharından az önce zehir içerek intihar etmişlerdi (MÖ.63). Kızlarından Nice(Yenge) Kıbrıs Oğuz ordusunun komutanıyla, Mitridatis ise Nebatyan(Filistin-Mısır) ordusunun komutanıyla evliydi.
Su ve ışıkla tedavi üzerine :
Şadırvanlı camilerimizin vaktiyle darüşşifa olduğu, yakınında bir hamam olduğu, buralarda su ve ışıkla tedavi yapıldığı üzerine görüşler vardır. Su ve ışıkla tedavi Anadolu’da en eski tedavi yöntemi olarak bilinir. Tibet’te KA (Güneş) tedavisiyle benzeşir.
Amacı insanın vücudunda bulunan su ve ışık enerjisinin tıkanan noktalarını açmak, enerji dolaşımını rahatlatmaktır. Adına Şaman Tedavisi de diyebiliriz.
Evrensel enerjinin bedende dolaştırılması, yedi aura noktasının uyarılması, bu noktalardan enerjinin geçmesi, yukarıdan gelen ışığın aşağıya ayaklarından yere geçtiğini hissetmek, omurların arasını açarak enerji geçişini rahatlatmak, bu sırada su sesi dinlemek, bu yolla bedenin ve usun canlanmasını sağlamak, şeklinde özetlenebilir.
Abdest almak ve namaz kılmak, bir ibadet olarak yapılıyorsa da, sözünü ettiğimiz Güneş Tedavisi ile örtüşür. Örneğin, uyarıcı noktalardan vücudun suyla temas ettirilmesi, namazda ellerin dokunduğu noktalardan özellikle göğüs ortasında auranın yoğunlaştırılması, kasların adım adım açılarak secde anında bütün kasların açılma noktasına gelmesi, bu yolla omurların rahatlatılması, yarım dairelerle baş-boyun ilişkisinin düzenlenmesi… Namaz ile Şaman tedavi yöntemi örtüşmektedir.
Nasıl ki yaş ilerledikçe kas boylarında kısalmalar, tutulmalar, kireçlenmeler yaşanıyorsa ve bu nedenle kasları açmaya yönelik hareketlere ihtiyaç duyuluyorsa, namaz kılmanın da benzer bir ihtiyaca cevap verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Namaz sırasında kendini dış seslere kapatarak beynin dış etkilerden arındırılması kontrollü olarak yaşanır, bu yolla dikkat yoğunlaşması yaşanır ki bu durum zihinsel sakinleşme ve kendine dönmeyi sağlayan önemli faktördür. İşte bir yoga, bir meditasyon, bir rahatlatıcı…
Şaman kültüründe müzik ruhun en önemli gıdasıdır. Türklerin Mevlit okuma töresi buna örnektir. Mevlit sırasında yapılan hareketler, koro halinde okuyuşlar, birbirinin ellerini avuç içine alarak selamlaşma, yanındakinin sırtını sıvazlamak, iyilik dualarıyla okunmuş şerbet içmek, şeker yemek, vb hareketler müzikle tedavinin bir parçasıdır.
Eğer hala bir subaşına gidip piknik yapmak, orada saz çalıp türkü söylemek bize mutluluk veriyorsa, bize hayat veren her şey sağlıklı yaşam için ihtiyacımız olan demektir.
Özeti şudur; su sesi ruhu dinlendirir, müzik bedeni canlandırır, güneş hayat enerjisi verir.
Kıssadan hisse :
3. bin yılın haçlı seferini başlatan yağmacı emperyalist batının bütün Asya ve Kuzey Afrikalı İslam kültürlerini tarumar ettiği günümüzde, gençlerimize birkaç doğruyu göstermek çabasıyla, internetten toplayabildiğim resimlerle, bir durumu izah etmeye çalıştım.
Geleceğimizi korumak kültürel değerlerimize sahip çıkmakla, sembollerimizi korumakla başlar.
Camilerimizdeki Şems motifli halıları kaldırıp yerine duvardan duvara petrol atığı kül rengi soluk örtüleri halı diye koymalarını istemiyorum. Köy camilerinden halıların toplatılmasına direnen imamları saygıyla selamlıyorum, köylüleri bu imamlara ve halılarına sahip çıkmaya çağırıyorum.
Camilerimize yakışan geleneksel halılarımızın toplatılmasına karşı uyanık olalım. (Resim 9)
2005 yılında madeni paramızdan atılan buğdayı, kâğıt paramızdan atılan güzelim şems motiflerini ve düzgün ay yıldızı geri koyacağımıza and içelim. (Resim 10)
TL üzerinden sekizgen şemsleri kaldırıp yerine yedi köşeli şekiller koyarak yapılmak istenen şey şems motifini hafızalarımızdan silmektir. Yedigen şekil matematiksizdir, geç algılanabilir özelliktedir, algıda azlığa sebebiyet verir. Paradaki ciddi duruşlu Atatürk resminin yerine tuhaf gülüşlü bir Atatürk koymak ise ayrıca değersizleştirmeyi getirir.
Her bir sembolümüzde binlerce yıllık tarihimiz olduğunu bilelim, tarihimizi yok etmelerine izin vermeyelim. Bilelim ki ezeli düşmanlarımız iki bin yıldan beri tarihimizi yok etmekle uğraşmaktadır, bizi tarihten silecekleri günü 2023 olarak ilan ettiler, o günü iple çekiyorlar.
Aslında buna muktedir olmadıklarını onlar da biliyor, çünkü güneşi ve ayı tarihten silemezler!
Çünkü Saman Yolunu yok edemezler.
Mahiye MORGÜL 27.07.2011
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|