Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

TARİHİ GALATASARAY HAMAMI

Merhaba sevgili okurlarım.

Sizlere bu yazımda Galatasaray Hamamının tarihçesini aktaracağım.

Bugün tarihi dokusundan çok çok uzak bir şekilde pazarlanmaya çalışması insanın zoruna gitmiyor değil.
Maalesef paranın gözü kör olsun, para hırsı gözünü bürümüş insanımız, tarihi bir geçmişe sahip güzide mekanı ne halde dünyaya sunum yaptıklarını görmeniz için resmi internet sitesine girmeniz yeterli olacaktır.

Galatasaray Hamamı’nın yapımı gizemli bir hikayeye dayanır. Sultan Beyazıt o zamanlar şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın yer aldığı arsada gezinirken bir kulübe gözüne çarpar. Bu kulübe zamanın sayılan zatlarından olan Gül Baba’ya aittir, Sultan Beyazıt bu zat ile tanışıp “Gül Baba bir dileğiniz var mıdır?” diye buyurur ve Gül Baba da cevaben bu arsaya yüzyıllara hükmedecek içinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamam bulanacak bir külliye yapılmasını ister. Sultan Beyazıt bu dileği aynen kabul ederek 1481 yılında külliyeyi inşa ettirir. Gül Baba’nın yatırı halen külliye içindedir ve Galatasaray Hamamı Gül Baba’nın aynen istediği gibi yüzyıllara hükmetmektedir.

“Galatasaray Tarihi” adlı eserin müellifi merhum Fethi İsfendiyaroğlu Galatasaray Hamamı’nın kendi talebeliği süresince Lise öğrencilerine hizmet verdiğini belirtmektedir. Şöyle der Galatasaray Liseli İsfendiyaroğlu; “Evvelce bizim zamanımızda her sabah hamam servisi tertibatı vardı. Talebeler yatakhanelerden grup grup toplanarak mektebin arka bahçesine bitişik olan Galatasaray Hamamı’na sevkedilirlerdi. Talebeler hamamdayken bu hamamın sokağa bakan tarafındaki kapı kapalı tutulurdu ve dışarıdan hiçbir müşterinin girmesine müsaade edilmezdi.”

Yüzyıllara hitap eden Galatasaray Hamamı birçok paşaya, kadıya, sadrazama, padişaha hizmet etmiştir. Bugün bu tarihi mekanı işletenler umarım gereken hassasiyeti gösteriyorlardır.

Bir önceki yazımda belirttiğim Herakles heykelinin kaçırılan bölümünün ülkemize geri getirilmesine sevindim. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

Bu vesile ile sanatsalhaber.com’a başarılı nice yıllar dilerim.


Asım BİLGİLİ
10.10.2011

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 













 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.