EFTENİ GÖLÜ SULAK ALANI YÖNETİMİ
12. ULUSAL TURİZM KONGRESİ
Efteni Gölü Düzce’nin en değerli doğal alanlarından... “Yaban Hayvanları Geliştirme Sahası” olarak kayıtlarda yerini alan Efteni Gölü ve çevresindeki Efteni Kaplıcaları doğa sevdalıları için turizm kaynağı. Bu yıl üç çalışma tamamlandı. Biri, çalışma arkadaşlarım Yrd. Doç. Dr. Osman Uzun (yürütücü) ve Araş. Gör. Pınar Girti Gültekin ile yürüttüğümüz üç yıllık bir proje. Peyzaj yönetim planlamasına ilişkin bu projemiz tamamlandı ve raporu (Şekil 1) ilgili kurumlara takdim edildi. Dünya üzerinde önemli bir alan olan Efteni Gölü, su kuşları yaşam alanı, çok sayıda göçmen ya da yerel kuş türünü konaklatmakta, barındırmakta ve ürettirmekte. Ancak bu alan, 1970’lerde bir kurutma çalışmasına maruz bırakılmış olan, sonraları değeri anlaşılınca geri döndürülmeye çalışılan ve günümüzde turizme kazandırılmak üzere proje çalışmaları sürdürülen, Düzce’nin güney batısında bir alan. Projemiz, alana ilişkin tüm verilerin CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ile haritalanması sonrası peyzaj yönetim planı oluşturularak uzun dönem yaşamı için önerilerin geliştirilmesini içeriyor. Kapsamlı çalışmanın makale çalışmaları sürdürülüyor, kısa sürede sizlerle paylaşılabilmek umudumuz. Çalışmamız için başta DÜBAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) olmak üzere yardımcı olan tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürlerimizle...
Diğer çalışmalar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı IX.Bölge Müdürlüğü, Düzce Şube Müdürlüğünün, göl çevresinde gözlem ve kısa süreli konaklama yanısıra sulak alan yönetim planı için proje çalışmaları. İki ayrı şirket tarafından yürütülen bu çalışmalar da uygulanmak üzere... Sanırım bundan böyle doğa izleyicilerimiz daha fazla ilgi gösterebilecek ve korunması yanısıra meraklılarına ortam sunulabilecek... Çalışmamızdaki görüşlerden de zaman içerisinde yararlanılması, raflarda tozlandırılmadan gereken çalışmalarla Efteni Gölümüzün en verimli haliyle nesillere yüzyıllarca aktarılabilmesi umudumuz... (http://www.duzcekulturturizm.gov.tr/foto.asp?id=96)
Diğer alanlarımız için yapılacak ve uygulanacak peyzaj yönetim çalışmaları dileğimle...
Bu çalışmaların tümü doğal zenginliklerimizi koruyarak kullanma dengesini sağlamak amaçlı.
Turizm gelişmelerinin değerlendirildiği Ulusal Turizm Kongrelerinin 12.sinin bu yıl Düzce Üniversitesi, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu (A.T.İ.O.Y.O) ev sahipliğinde Akçakoca’da gerçekleştirildiğini, 30 Kasım - 4 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılan kongrede tartışılan konuların bildiriler kitabında toplandığını paylaşmak isterim (Şekil 2). Başarılı geçen kongreyi düzenleyenlere, katkı verenlere ve katılımcılara teşekkürler…
Umarım bu çalışmalar da tüm bilimsel çalışmalar gibi ve maalesef dilden dile dolaşan sözü ile “rafta tozlanmaya” terk edilmez. Güzel ülkemizin, güzel yörelerinden birisi ve ilk turizm aktivitelerinin başlangıç yeri Akçakoca da eski ismine yakışır duruma tekrar kavuşabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar bu gayretin göstergeleri… Mavi bayraklı plajın hiç kaybolmasın, Karadeniz’in serin sularındaki çırpınışlar ve balık diyarı kıyıların hiç kirlenmesin, yemyeşil dağların kararmasın, her zaman inci gibi kalasın, insanının yüzündeki mutlu tebessümler hiç eksilmesin…
Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM 20.12.2011
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|