AKMENİD KARUSİ OĞUZLU DEVLETİ
1.Karus’un kurduğu Oğuzlu devletidir. MÖ.550 de kurulmuş olan, MÖ.535’de köleliği ilk kaldıran, o nedenle adı EGEMEN olan ilk Oğuzlu devlettir. (Akmen-id: Egemen-ler)
1.Karus’un kızı Artemis ile oğlu Serhaz (Kserkses), “Antikarus” ordusunu topladı. Antikarus; Anası Asker; “askerler” demektir. Karusi sözcüğü ile Kuret/ Kor-ata /Kurt sözcükleri sesdeştir.
Karusi ordusunda, Rize’de bugün adı Askoroz olarak kalan yerdeki antik Bahriye/Bahariye körfezi çevresinden, yani Doğu Karadeniz’den, Rize-Potomya ve Tao (Artvin-Yusufeli) ve Kafkasya’dan Amazon anneler vardı. Artemis, kadın taburların başındaki baş kadın savaşçıydı. Atina’ya kadar gittiler, tefecilerin kaçırıp köle sattığı oğullarını ve bilim adamlarını kurtararak zaferle döndüler. (MÖ.535)
MÖ.334’de Akmenid Karusi devletinin sınırlarını ve İskender’in güzergâhını gösteren harita: ( Resim 1 )
Yeri gelmişken, MÖ.500’de, Çin (Kina) hükümdarı Ulu Bilge Laozi, halkının cehaletine kızıp Karusi topraklarına gitmiş, bu gidişi öküz üzerinde resmedilmiştir. Konfüçyüs ile aynı dönemde karşımıza çıkan bu devletin töresi Oğuz Şaman kültürü olup Konfüçyüs’ün öğretisinde aynen karşımıza çıkar.
“Kürt” sözcüğünün kökenindeki Kor-ata /Karus kavramı, Akmenid kurucusu 1.Karus adında vardır. Bu bir etnik tanım değildir. “Asker” anlamında olup, Karesi, Karus, Kuroş, Korata gibi sesdeş açılımları bulunur.
Antik Efes Kuret’ler caddesindeki üç hilalli lahitler KARUSİ beylerinin mezarlarıdır. Üç hilal, gök yüzünde üç hafta görünüp bir hafta görünmeyen, Kibele kültünün bereketli hilalini temsil eder.
Akmenid Oğuzlu devletini yıkmak için MÖ.334’de İskender’i gönderen Atinalı oligarkların (tefeci bankerler, köle tacirleri) Bitlis-Sason şehir kralı gibi Baharat/Bagrad yoluna bekçilik eden işbirlikçileri vardı. İskender öldürüldüğünde (MÖ.322) oligarklar dediler ki, “Barbarlarla Yunanlıları birleştirme çabası başarısız oldu.” Galiba bu kavram 2001’de “Medeniyetler buluşması” adıyla güncellendi, tefeci bankerler bu kez New York’tan Taksim’e taşınmak niyetindedir ve yine galiba Bagradi tayfasından yardımcıları vardır.
İskender öldürüldükten sonra Antikarus (Karusiler) ordusunun komutanları Selevkos ve Pantus gibi Oğuzlu devletlerini kurdular.
Kuzey ve Kafkasya bölgesini Karus’un oğlu Serhaz ve onun oğulları yönetmeye devam etti. 3.Darius’dan itibaren onun soyundan gelenlere Mitridat Hanedanı denildi, onun gibi yürekli vatansever olan Kafkas kökenlilere de ÇERKEZ denildi. Anlaşılacağı üzere Çerkez adı bir etnik ad değil, bir sıfattır, tıpkı Kürt olmak gibi, tıpkı Türk olmak gibi.
Çerkez: Baş Oğuzlu, sınır ötesinde serhat yapan...
Kürt: Kor-ata, Asker, Kor yürekli savaşçı...
Türk: Turc, Türeyen, Tur-esiği, Dor, Hilal inanışlı olan…
Artemisin başındaki hilal sembolüyle ifade edilen inanış; Torc.
Artemis’in bir diğer adı; TurgAtasi.
Özgür Akmenid Karusi kültürüne tarihten örnek: İskender’e teslim olmayarak evlerini ateşe veren Kınık Santos halkı tarihe bu direnişleriyle geçti. MÖ.400’de Yunan yağmacılarına karşı kendini kayadan uçuruma atan Yusufeli halkı ve Trabzon dağlarında kalesinin içinde ölene kadar direnen, ateşe verdiklerinde bile dışarı çıkmayan Oğuz beyleri örnektir. (Bkz. Anabasis)
Son örnek Mustafa Kemal ve onun askerleridir!
İskender’in Atina’ya götürüp orada köle olarak sattığı Amazon kadınlar, verildikleri evin erkeğine “Sizin her işinizi yaparız ama sizinle asla konuşmayız” dediler ve ağızlarını yazmalarıyla kapattılar. Bu töre, Oğuzlu kadınlarda “bana hakaret ettin, sana küsüm, artık seninle konuşmam” demektir.
MÖ.500-332 arasında Mısır kralları Darius ve Arta-serhaz’ın adını taşır. Arta (asker, erat) Ser-Kos; Dor Oğuz Askerleri. Eski Mısır bayrağı da yedi yıldızlıdır; Kölemen Oğuzlu beylerinin Kafkas kökenlerine işaret edecektir.
İnternettenArta Serkos III, Oğuz (OKHUS) dönemi:
Artaxerxes III of Persia (ca. 425 BC – 338 BC) Artaxšaçā), was the Great King (Shah) of Persia and the eleventh Emperor of the Achaemenid Empire, as well as the first Pharaoh of the 31st dynasty of Egypt. (Resim 2 )
http://en.wikipedia.org/wiki/Artaxerxes_III_of_Persia
Ochus was the name of Artaxerxes before ascending the throne; and Artaxerxes III (Old Persian: Artaxšaçrā, "he whose empire is well-fitted" or "perfected", or Arta:"honoured"+Xerxes:"a king" ("the honoured king"), according to Herodotus "the great warrior"[5][6]) was the throne name adopted by Ochus when he succeeded his father in 358 BC. He is generally referred to as Ochus, but in Iran he is known as Ardeshir III (اردشیر سوم Modern Persian form of Artaxerxes). In Babylonian inscriptions he is called "Umasu, who is called Artakshatsu". The same form of the name (probably pronounced Uvasu) occurs in the Syrian version of the Canon of Kings
Fonetik Umasu, Artakshatsu: Arta+ Ksh + Atsu; Atası Oks Erat.
Umasu: Uma-su; Ma’nın oğlu(uşağsı), Maz inanışlı, Kafkas kökenli demektir.
Karusi başkenti Persepolis’te 3.Oğuz’un Anıt Müzesi: ( Resim 3 )
İnternette 3.Oğuz’un ailesi:
Artaxerxes III was the son of Artaxerxes II and Statira. Artaxerxes II had more than 115 sons by many wives, most of them however were illegitimate. Some of Ochus' noticeable siblings were Rodogune, Apama, Sisygambis, Ocha, Darius and Ariaspes, most of them were murdered soon after his ascension.[21] Artaxerxes married his niece and the daughter of Oxathres, brother of the future king Darius III.[32] His children were Arses, the future king of Persia, Bisthanes, and Parysatis.[1] ( Resim 4 )
Oğuz(Oxus) Hazinelerinden bir Akmenid bileziği. İngiltere Albert Müzesindedir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Oxus_Treasure
Akmenid Karusi Oğuz Beyleri: 538–332 (internetten)
Cyrus: 538–530 BC
Cambyses: 529–522 BC
Darius I: 521–486 BC
Xerxes I: 485–465 BC
Artaxerxes I: 464–424 BC
Darius II: 423–405 BC
Artaxerxes II: 404–359 BC
Artaxerxes III (Ochus): 358–338 BC
Arses (Arogus): 337–336 BC
Darius III: 335–332 BC
Akmenid devletinden sonra kurulan Selevkos Oğuzlu devleti, Artemis’in soyundan gelen ANASI OĞUZ (Antikos) hanedanı tarafından, Kırım-Kafkas çevresinde kurulan Pantus Oğuzlu devleti ise Darius’un soyundan gelen Mitri Date hanedanı tarafından yönetildi. Her iki devletin parasında da Bazileus (Başoğuzlu) yazısı okunurdu.
Selevkoslardan sonra, Ardeşir (Oğuz) tarafından kurulan Sasani devletinde, tefeciliğin ve köleliğin yasaklanması gibi, tamamen Karusi töreleri geçerliydi. İslamiyet, bu dönemde köleci Yahudi korsanlara karşı büyük savaşlar verilerek ortaya çıktı. Oğuzlar kendi törelerini orada gördükleri için İslam inanışına sahip çıktılar. Yine bir direniş devleti olan Palmira (3.yy) ve Şeddadi Devleti (7.yy) de Sasanilerin devamıdır.
İnternetten Sasaniler hakkında: “Sasaniler, Akamenid Hanedanı geçmişlerinin görkemini yeniden canlandırırken sadece taklit ediyor değillerdi. Bu dönemin sanatı, belli açılardan İslam sanatının anahtar özelliklerinin öncülüğünü de yapacak şekilde şaşırtıcı bir güçtedir.”
(bkz. http://tr.wikipedia.org/wiki/Sasani_Hanedan%C4%B1)
Sasanilerden sonra geniş Karusi topraklarında Buhara merkezli Şamani (934 - 1020) ve İsfahan merkezli Büyük Selçuklu devletleri kuruldu.
MÖ.5.yüzyılda Akmenidlere paralel olarak Çin topraklarında kölelikle mücadele eden Şaman-Oğuz kültürüyle eş değerde öğretiler ortaya çıktı. Konfüçyüs ve Laozi öğretisi böylece araştırmamızın içine girdi.
Alazya’da kurulan son Oğuzlu devleti, KKTC!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a Veda Töreninde sarı hilalli cenaze arabası ve yine sarı hilalli sanduka gibi Oğuzlu sembolleri vardı!
Mahiye MORGÜL 17.02.2012
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|