Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

2012 HAÇLI KUTLUDOĞUM LOGOSU VE HAÇLI TÜRKÇE FESTİVALİ

Peygamberimizin doğumunu kutlamak bizim dinimizde yoktu, yeni icat edildi. İsa’ya benzetecekler diye huylanmıştım, yanılmadım. Ramazan gibi on gün öne kaymayıp sabitlenmesi de İslam’a aykırıydı.

Artık 23 Nisan’ı milli bayram olmaktan çıkartıp dini bayrama çevirecekler neredeyse. Ben böyle derken, hay dilim tutulsaydı, üstüne üstlük Hıristiyan bayramına döndü sayılır. Afişleriyle logolarıyla bir şeyler öte yana dönmeye başladı.

Afişlerde işlenen Kardeşlik teması da, sanki Müslümanların birbiriyle kardeşliğini değil, Müslümanların Hıristiyanlarla kardeşliğini öğütlüyormuş gibi, Hilal ile Hıristiyan sembolleri pek içli dışlı.

İnternette çok tepki alan bir logo var, Niğde Milli Eğitim Müdürlüğünün Kutludoğum logosu. Üzerindeki Papaz Çiçeği çok tepki aldı. Bence Hilal’i de yanlış, çünkü Hilal yukarıya bakar ve uçları böyle kapalı değildir, arasına da hiçbir şey girmez. (Resim 1)

Papaz çiçeği, zambak, Hilalin zeminine yerleştirilmiş haldedir. “Fleur de Lis” adlı bu Hıristiyan sembolü ile İslam Kutsal’ı, biz ona Peygamber Mühürü deriz, hilali ortadan bölmüştür. Hem de bu hilal iki daireden oluşmamış, tuhaf iki elips biçimindedir. Logonun fikir babası ise Niğde Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’dir.

Yukarı bakan uçları açık olan Kutsal Hilal’i, Rauf Denktaş’ın naşını taşıyan cenaze arabasının üzerinde ve iki yanda bulunan üç bereketli hilalde inceleyelim. Belirgin şekilde uçları açıktır. (Resim 2) Kutludoğum afişlerinde yine şems yıldızının değiştiğini görüyoruz. (Resim 3)

Halifeliğin sembolü SEKİZLİ ŞEMS yıldızıdır. MÖ.500’den beri Türk ve Başoğuzlu yıldızı odur. Afişlerde Şems yerine yedili semboller yer aldı. Aşağıda, DİB tarafından bastırılan 2012 Kutludoğum afişlerinde mavi-beyaz renkte, yedili oynayan kadın figürleri seçilmektedir. Ayrıca, bu afişteki cümle de bozuktur; “Peygamberimizin kardeşlik ahlâkı” şeklinde yazılmalıydı. Satırlar arasındaki punto farkıyla yazım kuralı bir daha çiğnenmiş, alt satırdaki bir harf ile üst satırdaki bir harfin uzantıları birbirine girdirilerek görme sorunu yaratılmış, yazım kuralı bir daha çiğnenmiştir. Üstelik “ahlak” ile “hukuk” sözcükleri aynı cümlede anlamlı durmamaktadır. Mavi-beyaz renklerin ise, diğer dinlere ait renkler olduğunu bilmem belirtmeye gerek var mıdır?

2012 DİB afişinde bozuk bir cümle; ikinci “ve” fazladır, “birbirinizle çekişmeyin” değil, “birbirinizle iyi geçinin” olmalıydı. Benzer şekilde, diğer afişlerdeki öğütlerde de nedense hep negatif yoldan öğütlere yer almıştır. Yazının siyah zemin üzerinde beyaz olması göz yorucu, satır hizasının zemine paralel olmaması ise denge bozucu olmakla estetik kuralsızlıktır. (Resim 4)

50 bin gencimizin sıfır çektiği 2012 ÖYS sorularında benzer şekilde negatif cümlelerle sorular sorulmuştur. Sınavın pedagojik analizi yapıldığında görülecektir ki, negatif kurulan cümlelere cevap vermek insana itici geldiği için, soruyu anlamamaya neden olmaktadır. İnsanî açıdan ele alınırsa, bu soruları soranların dava edilmeleri bir haktır ve zaten çocuklarımızın zayıf almalarını isteyen bir merkezde bunların hazırlandığını düşünmek hiç de yanlış olmayacaktır.

Yine aşağıdaki Kutludoğum afişlerinden birinde görülen ellerin birbiriyle bu şekilde tutuşmaları olanaksızdır. Böyle postmodern kolaj resimler akıl tutulmasına sebebiyet verir. Böylesi ciddi konularda karikatür resim kullanmak etik değildir. Ayrıca, her bir elden bir tane görünür olması tuhaflık duygusu vermektedir. Kardeşlik duygusu normalde iki eliyle birbirini tutmayı gerektirir, ki, töremizde iki elle selamlaşmak İslami olanıdır. Afişte kardeşlik ifadesi olan bir selamlaşma yoktur. Böyle resimler belki Birleşmiş Milletler afişinde olabilir, ancak Hz.Muhammed’in doğum gününde olacak resimler değildir. (Resim 5) Bir diğer afişte yine “kardeşlik kucaklaşmaktır” mesajı verilirken karikatür resimler kullanılmıştır. Yine afişlerde yazım yanlışları, satırı bölmeler, satırlar arasında punto farkları gibi bozuk yazımlar affedilecek gibi değildir. “GÜN Kardeşlik GÜNÜDÜR” gibi birbirinden kopuk yazımlar gözlerde mercek ayarını bozacak bir silah gibi zararlı yazımlardır.

Bütün bu dil ve yazım yanlışları bilmeden yapılmış olamaz. Ders kitaplarında ve çocuk dergilerinde benzer yanlışları görmek, tehlikenin boyutuna işaret etmektedir.

İsveç’deki Haçlı afiş…

Kutludoğum haftasına denk getirilen ulusalararası bir etkinliğin logosunda da benzer ve daha büyük bir yanlış görüyoruz. Afiş haberi İsveç’ten:
“Tepesine HAÇLI TAÇ oturtulmuş Anadolu Kültürleri Festivali logosu İsveç’teki Türkler arasında tepki yarattı.” (Resim 6)

İsveç’te faaliyet gösteren ve Fethullah Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Dialogslussen (diyalog kanalı) Derneği 4-6 Mayıs günleri arasında Stockholm’de bir festival ve Türkçe Olimpiyadı finali düzenliyor. Festivalin adı: Anadolu Kültürleri Festivali. Festival’in logosunda Anadolu yazısının ortasındaki “o”harfi, nazar boncuğu yapılmış ve üstüne haçlı bir taç oturtulmuş….(Kaynak: http://www.harbigazete.com/haber/490/turkiyenin-basina-hac-gecirildi.html)

Bu afişlere bakarken içinizden “Meğer biz Hıristiyan ülkeymişiz!” dediniz değil mi?

Kutludoğum haftasında biz bu afişlere baktırılırken, aynı anda yöneticilerimiz sıkça Mustafa Kemal’e ve Cumhuriyetimizin kurucularına asılsız suçlamalarla yüklenip durdular. Bu afişleri halkımız görse de anlamıyor nasılsa…

Hatırlatayım. 2008 yılından beri, Protestanlıkta “İsa geldi müjde” denilen kuyruklu yıldızın kuyruğu gibi yamuk duran, yeni bir hilal şekliyle tanıştı ülkemiz. Camilerin kubbeleri bunlarla doluyor. (Resim 7)

Paramızın üzerine de çıktı, e-devlet dosyalarının üzerine de çıktı. Ulusalcılar hapse, Protestanlar kubbeye…

Aklıma gelmişken; 2000 yılından sonra başlayan sekiz yıllık eğitimle boşalan köylerde kapatılmış okulları ve camileri bilirsiniz. Şimdi 2012 yılının Eylül ayında yeni Parçalı Temel Eğitim başlıyor ve buna göre köylerde 4 yıllık ANAOKULLARI açılacak. Boşalan köy okullarını köylüler kümes ve ahır yaptı, onlar çürüdü, yenileri yapılacak. Bu anaokullarının bir tane Türkçe öğreten öğretmeni bir tane de Protestan İngilizce konuşmayı öğreten dadıları olacak.

Eylül 2012’den itibaren ikinci resmi dili İngilizce olan Protestan koloni oluyoruz. Bakın, halen daha bu ülkeyi laikler dinsiz yaptı demeye devam edecekler ve halkımız da buna inanıyor olacak.

Peki, ey ahali! Bu İngilizce Protestan dadıları öğretmen diye getirecek olan Mesleki Yeterlilik Kurumu adlı bir kuruma ve onu kuran AKP’ye, hangi dinden dindar bir nesil yaratacaklarmış, soran eden olmayacak mı?

Ek: Daha fazla Kutludoğum afişine bakmak için:
http://www.elmalimuftulugu.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=123%3A2012-yl-kutlu-doum-afileri&catid=2%3Ahaberler&Itemid=1


Mahiye MORGÜL
2.05.2012

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 




Resim 1

Resim 2

Resim 3

Resim 4

Resim 5

Resim 6

Resim 7
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.