Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

SAYI NEDİR?

1,2,3,4,5,... okumaya başlamadan da öğrenilen rakamlar... Neler sayılır? Elma, armut, kalem, silgi, bir de yardım eden parmaklar... Ayrıca tane ya da adet öğretilir birim olarak... Nelere denilir, nelere denilmez ise en kafa karıştırandır. Elma ile armut toplanmaz gibi. İnsan sayılabilir mi? Evet ama tane ya da adet denilebilir mi? Yoksa ona “kişi” mi demek gerekir, bir kimlik ya da kişiliği bulunduğu ve canlı olduğu için... Örneğin, hayvanlar için kaç koyunun var dendiğinde ya sadece 10 ya da 10 koyun denilir değil mi? Bina sayarken tane tamam ama ya içindekiler...

3 - 5 her ne kadarsa tane / adet ölümüz / şehidimiz ya da yaralımız var demek ne demekse anlamakta güçlük çekmekteyim. Bazen böyle duymaktayız. Acaba doğrusu nedir? İnsan tane ile sayılabilir mi, “kişi” mi demek doğrudur? Küçük bir sorun olarak görülebilir ama insana saygı sanırım böyle başlar... “Gitti kaç tane ne bilem ben”, “geldiği gibi gitti ne diyem ben” denildiğini duyar gibiyim. Oysa kolay gelmediği gibi gitmesi de az yaralamaz gönülleri... Sayı değil, nitelik önemli dediğimizde, biraz durup düşündüğümüzde anlamak kolaylaşır...

Üç kişi bir araya geldi mi ne yapar bilinmez ama iki el bir araya gelince çok şey yapar öyle değil mi? “Bir elin nesi, iki elin sesi var” boşuna dememiş atalarımız. Her işi iki elimizin birbirine desteği ile yapmaz mıyız? Tek elle yapılanların, tek gözle yapılanlar gibi yarım olacağını biliriz. Sağlam adım atarak yapılan hiçbir işten çekinmemek ve insana kişi demekten vazgeçmemek üzere son günlerde elim kazalarla yitirdiğimiz çok sayıda kişimiz için acıları paylaşır, başsağlığı ve sabırlar dilerim.


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
6.07.2012

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.