Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

GÜNÜMÜZDE ESTETİK VE SANAT

Dost meclisinde sanatçı arkadaşımla güzel bir yemek sonrası sohbet ederken sanatın işlevselliği hakkında derin bir sohbete dalmıştık.

Bu günün sanatsal etkinliklerinde, sanat izleyicisinin etkin olarak katılmayı istemesinden sohbet başladı. Eskisi gibi sanat izleyicisi sanatsal etkinliklerde pasif kalmak istemiyor. Bu günün eğitim hayatında bile aktif öğrenme metotları kullanılırken, yeni dünyanın farklı bir perspektifte sanatı irdelemesi kaçınılmaz.

Çağdaş Sanatçı kavramı anlam olarak farklılaştı artık. Sanatçı sanatın farklı dalllarını sanatına katması, sanatçının zenginliğini gösteriyor. Bugün Güzel Sanatlar Akademilerinde çift anasanat dalından mezun olan pek çok genç sanatçı adayı var.

Türk toplumu sanata uzak değil hatta iyi sanat eseri sıradan sanat eğitimi almamış bir kişinin bile ayırdına varabileceği bir olgu. Sanat eserinde kalite, nitelik, samimiyet, bilgi birikimi ve sanatçının hiç bitmeyen merakı önemli kriterlerden bazılarıdır. Bu kriterler sanatçının karmaşık duygu dünyası ile harmanlığında sanat eseri ortaya çıkacaktır.

Toplumun farklı kesimlerinde sanata yaklaşımlar yıllar yıllar boyunca farklılaştı. Halk eğitim merkezleri, belediyelerin sanat kursları, serbest girişimler halkın sanata yaklaşımlarında önemli yapı taşları olmuştur. Ancak daha küçük bir zümreye hitap eden Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, Güzel Sanatlar Akademileri halkın sanata yaklaşımlarını sağlayan kuruluşlardır. Ancak düşünüldüğünde bu kuruluşlardan mezun olan öğretmen adayları, eğitimin farklı basmaklarında, ülkenin farklı köşelerinde öğrencilere bambaşka pencereler açacaklardır o amatör ruhlarıyla.

İstanbulda Belediyeler son yıllarda park ve bahçelere önem vermelerinin yanısıra topluma açık bu alanlarda sanatsal etkinliklerde düzenlemektedir. Bu etkinliklerin tüm illerin belediyelerinde düzenlenmesini dilerim. Belediyeler tarafından düzenlenen sanatsal etkinlikler içine Plastik sanat dallarını da eklemeleri, halkın sanata yakınlaşmasını sağlayacaktır. Festival şeklinde düzenlenen farklı mevsimlerdeki etkinlikler yarışmalar, sergi açılışları (resim, heykel, gravür, seramik, minyatür, hat v.b.) halkın tüm katmanlarına sanatın yayılmasını ve sanata ilgiyi artıracaktır.

Türk Halkı sanata uzak değildir. Yıllar öncesinde köylerde bile odalarının duvarlarına resim yaptıranlar estetik algısına sahipti. Şehirlerde ise her evde yağlı boya resim muhakkak vardı. Ancak günümüzde sanatçıların eserlerine ulaşmak çok kolay ancak satın almak oldukça zor.

Ankara’da ve Bodrum’da rastladığım bazı yerler var. Tanınmış sanatçıların eserlerine uygun fiyat ile ulaşabileceğimiz yerler. Halkın ulaşabileceği, eserleri satın alabileceği yerlerin olması çok önemli diye düşünüyorum. Bu gün sanat içerkli inter net siteleri bu görevleri üstlerine almış, kargo ile kapınıza kadar getiriyorlar eserleri.

Geçenlerde bir yazı okudum Çin’de bir köyde sanat fabrikası kurulmuş. Tüm dünya ya yağlı boya resim satan bu fabrikada sanatçılardan oluşan bir ordu var. Kimi resmin arka fonunu kimi ana temayı boyayan insanlar. Ülkelere göre talepleri belirlemişler. Türkler en çok manzara, natürmort, Atatürk resmi alıyormuş.

Tüm yapı marketlerde satılan çok farklı konularda yer alan tabloları görmüşsünüzdür. Günümüzde televizyon programlarındaki iç mimarlık programlarında bile bu tür resimlere yönlenildiğini görüyor ve içim sızlıyor adeta.

Günlük yaşamımızda sanat-estetik kavramları her alanda kendini gösteriyor. ”Bu Gün Ne Giysem”, ”Bana herşey yakışır”, Benim güzel evim” gibi programlarda hayatımızdaki estetik algısının ne kadar çok kullanıldığını vurgulayan programlar. Estetik algıyı geliştiren programlar her geçen gün artıyor.

Parklarda ve bahçelerde daha fazla heykel görmeye ihtiyacımız var. Türkiye’nin her köşesi cennet gibi tarihiyle ve doğal güzellikleriyle. Bu tarihsel dokuya sahip ülkemizde pek çok sanatçı var. Ülkemizde öyle sanatçılar var ki...

Genç nitelikli sanatçıların artık keşfedilmesi için, Türk Sanat Dünyasına altın harflerle adı yazılacak yüzlerce sanatçının ortaya çıkarılması için yeni projelere ihtiyaç var.

Yeni günlerin bu değerli sanatçıları ortaya çıkararak Türk Sanat Piyasısına altın harflerle yazılmasını diliyorum.


Aylin MENEKŞE
10.07.2012

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.