2013 YILINA MERHABA DERKEN
Uzunca bir aradan sonra merhaba tüm sanatsever dostlara. 2013 yılına girerken 2012 yılında en çok etkisinde kaldığım sanat olayları ve sanatçılarla ilgili görüşlerimi bildirmek isterim.
2013 yılına merhaba derken 2012 yılının genel bir değerlendirmesini yapmakta yarar var. Türkiye önemli sanat olaylarına ev sahipliği yaptı 2012 yılında.
Sanatsal anlamda pek çok gelişme yaşandı.Türkiye’de belli başlı büyük şehirlerde gerçekleşen kültürel faaliyetler tüm şehirlere yayıldı.
Sabancı Üniversitesi Sabancı Müzesi’nde bu yıl Cloude Monet’yi ağırladı. Monet’nin son 30 yılını içeren eserleri yer alıyordu. “Belki de ressam olmayı çiçeklere borçluyum” diyen ressamın Türkiye’deki bu ilk sergisi. 40 eserinin olduğu daha önce Monet’nin yaşamı boyunca sergilenmemiş eserlerinden oluaşan Marmottan Müzesi’nden çıkan eserlerden oluşan bir sergi. 9Ekim-6 Ocak 2013 tarihlerinde gerçekleşen sergiyi görülmeye değerdi.
İstanbul da gerçekleşen Tüyap Sanat ve Kitap Fuarı ise bu yıl çok sönüktü. Sanat Fuarı için her yıl olduğu gibi hiç bir reklam payı ayrılmamış olması dikkatlerden kaçmadı. Sanat Fuarında galerilerin azalması, nitelikli eserlerin azlığı.
Sanat Fuarında; seçici kurulun katılımcı sanatçıları elediklerini ancak gerekçelerini belirtmeden hangi şartlara göre eleme yaptıkları belli olmayan bir sistemleri olduğunu belirtmek isterim. Ve en önemlisi fuar alanında başka bir fuarın daha olması fuar alanını daraltmıştı. Tüm bunlar ve reklamının az olması sanatçıların bu fuarı artık pek tercih etmemesine neden olmuştur.
Fuar alanına Sanat Fuarından girmek isteyen ziyaretçileri kitap fuarına yönlendiren görevliler şaşırtıcı ve düşündürücü idi. Adeta Sanat Fuarı izleyiciden soyutlanmaya çalışılıyordu. Tüyap aslında yeri itibariyle büyük bir avantaja sahip uluslararası olamadığı ve sermayeyi reklamlarıyla kendine çekemediği sürece niteliğinin giderek bozulacak ve bir süre sonra bu fuardan bahsetmemiz bile gerek kalmayacağını düşünüyorum.
Contemporary İstanbul giderek kendini yeniliyor. Her geçen yıl Contemporary İstanbul’a katılan seçkin galerilerle ve deneyimli kendini kanıtlamış sanatçıların yanısıra genç, nitelikli sanatçılarla sanatseverlere göz ziyafeti sağlıyor. Sermaye yi reklam kampanyalarıyla fuara çektiği için aynı zamanda eserlerin satışlarıda arzu edilen düzeyde gerçekleşiyor.
Şener Özmen “Sıfır Tolerans”, İsimli sergisi ile en yeni çalışmalarını görme olanağına sahip olduk. Erol Akyavaş’ın en yeni eserleri Galeri NEV’de sergilendi. Galeri NEV Mübin Orhan’ın 1970 sonrası onyıllık dönemini kapsayan kağıt üzeri guaj boya ile yapmış olduğu monokrom resimleri yer almıştır.
Pera Müzesinde Goya” Zamanın Tanığı” isimli sergisi vardı. 4 gravür serisini görme olanağına sahip olduk. Magdalena Abakanowicz Akbank Sanat’ta “İnsanlık Serüveni” isimli sergisiyle aynı serüveni biz sanatseverlerede yaşattı adeta. ’İstanbul Eindhoven-SaltVanAbbe-Modern Zamanlar’ sergileri vardı.
17. yy Hollanda ve Flaman bölgesindeki sanatçıların ve Rembrandt’ın resimlerinin sergilendiği” Rembrandt ve Çağdaşları” sergisi Sabancı Müzesinde yer aldı. Mehmet Ali Uysal “Kabuk”isimli sergisi Nesrin Esirtgen Collection sergi mekanında sergilendi. Nezahat Ekici “Imagına: Yemek üzerine seçilmiş işler 2002-2012 Pİ Artworks.
Erinç Seymen “Tohum ve Mermi” RAMPA ‘DA sergisi açılmıştır. ”Müze içinde Müze”, Proje 4L Fırat Arapoğlu’nun küratörlüğünü yaptığı sergi müze kavramını sorgularken müzeyle sorun yaşaması ilginç bir gelişmeydi. Murat Akagündüz “Cehennnem-Cennet” Galeri Mana’da yer alana sergilerdendi.
İlhan Koman “Sonsuz Eksi Bir Serisi” Suzanne Egeran İlhan Koman’ın çizimlerini titanyum malzemeden üretti.
Uğur Çakı New York Comtemporary Art Bienali’nde Türkiye’yi temsil edecek. Sanatçı ocak ayında Linart’da Nisan ayında Art Monaco sergisi mayısta New York Comtemporary Art Bienalinde yer alacak. Sanatçı hedefinin Art Basel olduğunu dile getiriyor. Sanatçımıza başarılar diliyoruz.
İstanbul Modern Müzesinde Bank Of Amerika’nın Richart Avedon, George Brassi, Manuel Alvarez Bravo, Robert Frank, Philippe Halsman, Yousuf Karsh, Man Ray, W.Eugene Smith’in aralarında bulunduğu dünyaca ünlü fotograf sanatçılarının eserlerinin bulunduğu sergi. Fotografçıların portreye farklı bakış açılarından farklı kadrajdan insan yüzleri yer alıyor.
İstanbul Modern Müzesinde 5 haftayı aşkın bir sürede sergilenen ilk kez düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali İKSV tarafından tüm sanatseverlere armağan edilmiş bir etkinlikti. Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve İstanbul Tasarım Bienali danışma kurulu üyesi Deyan Sudjic tarafından konusu “Kusurluluk” olarak belirlenmiştir. Bienalin Küratörleri ise Emre Arolat ve Joseph Grima her iki küratörün sergilerinin yanısıra üniversitelere yönelik akademi programları projeleri, atölye çalışmaları, seminerler katılımcı etkinlikleri ile iki yıl öncesinden tasarlanan Tasarım Bienalin direktörü ise Özlem Yalım’dır.
Bienalin amacının farkındalık yaratmak, tasarımın anlamı hakkında düşünülmesini sağlamak olduğu belirlenmiştir.
Rampa Galerisinde Servet Koçyiğit’in ”Aşk ve diğer meseleler” başlıklı sergisi ile eski ve yeni çalışmaları sergilendi.
Türk çağdaş resminin önemli isimlerinden Zahit Büyükişleyen’in retrospektif sergisi 20 Aralık-2 Şubat tarihlerinde İstanbul İş Sanat Kibele Sanat Galerisinde sergilenmektedir. 1966’dan bugüne eserlerinin yer aldığı sergi görülmeye değer eserlerle sanatseverleri beklemekte.
Ahmet Güneştekin son çalışmalarının sergilendiği ”Yüzleşme” adlı sergisi İstanbul’da Antrepo 3’de 20 Aralık’a kadar sergilendi. Aynı sergi Ankara’da CER MODERN’de 22 Ocakta 2013’te Erbil’de, Venedik’te, Berlin’de sergilenecek. 2014 yılında ise Fransa’da beş farklı müzede sergilenecek.
Teşvikiye Sanat Galerisinde Altan Çelem’in eserleri yer alıyor. ”Yaşamdan Kareler” isimli sergisi .
PhopPart a’ Paris 10-30 Ocak 2013 tarihlerinde Pınar Selimoğlu’nun sergisi yer almaktadır.
İstanbul Pİ ART-works’de Serdar Yılmaz’ın “Yolunu Bul” adlı sergisi 8 Ocak-9 Şubat 2013 tarihlerinde yer almaktadır.
İstanbul MIXER Tophane Beyoğlu’nda 10 Ocak-16 Şubat tarihlerinde “Beden ve Sınırlar” adlı sergisi yer almaktadır.
Doku Sanat Galerisi Ankara’da Nurettin Akkaya’nın “Kolleksiyondan karma” adlı sergisi 3-23 Ocak tarihlerinde sanatseverleri bekliyor.
İstanbul Arkeopera Sanat Galerisinde 8-25 Ocak’ta Sibel Niksarlı’nın “İçimdeki Kıta Afrika” adlı sergisi açılıyor.
İstanbul Galeri MERKÜR’de “INSIDE” adlı karma sergi 2 0cak-2 Şubat da yer alan sanatçılar Arzu Akgün, Aslı Özok, Burçak Balamber, Duygu Süzen,Ebru Döşekçi, Erol Eskici, Halime Al Karim, Hasan Pehlevan, İlke Kutluay, Ozan Organer, Recep Akan, Sabire Susuz, Seçkin Pirim, Sinan Demirtaş, Suat Akdemir, Susanne Kuhn, Şevket Sönmez, Yeşim Şahin, Ziya Tacir yer almaktadır.
Derinlikler Sanat Galerisi’nde 16 Ocak-5 Şubat 2013 tarihlerinde İrfan Seçkin’in “Akılda Kalanlar” sergisi açılcaktır.
İstanbul Dirimart’ta 27 0cak 2013’te sonaerecek Bahar Oganer’in “Dreamland” sergisi var.
İstanbul Galeri NEV’de 18 Ocak-23 Şubat tarihlerinde Nejat Melih Devrim’in daha önce sergilenmemiş eserlerinden oluşan sergi açılacak.
İstanbul Ekavart Galeri’de 15 Ocak-9 Şubat 2013 tarihlerinde Balkan Naci İslimyeli’nin “Kosmos ve Toz” adlı sergisi var. Sanatçı bu son sergisinde kozmos ile insan arasındaki anlam ilişkisini insanın kendini arama ve anlamdırma çabasının anlatıldığı sergi görülmeye değer.
İstanbul Pİ ART-works’de 10 Ocak-2 Şubat 2013 tarihlerinde Çınar Eslek’in “Esneklikten uzak” adlı Fotograf sergisi açılacak.
İstanbul RAMPA’da Selma Gürbüz’ün “Uzun gece uzak yolculuklar” adlı sergisi 5 Ocak-9 Şubat 2013 tarihlerinde gerçekleşecektir.
İstanbul Portakal Kültür ve Sanat Merkezinde 11-30 Ocak 2013 tarihlerinde en kışkırtıcı ve sansasyonel snatçılarından Damien Hirst sergisi var.
Tüm sanatsever dostlara 2013 yılının barış, sevgi, saygı ve sanat dolu geçmesini diliyorum.
Aylin MENEKŞE 8.01.2013
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|