Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

PEMKON ve PEMAT 2013

Mesleki etkinlikleri yazmak amaçlı başlamıştım yazıma ama tamamlayana kadar dünya eksenini yine oynatan önemli olay gerçekleşti… Rusya kuzeydoğusu Sea of Okhotsk 8.3 ile sallandı ve tüm tahminlerimizi doğruladı, Ocak’taki Santa Cruz Island 8.0 sonrası bu yılın ikinci büyük açılışı ile… Açılış olmasa keşke ancak ardından gelenler ve geleceklere bakınca nerelerde neler yapar dikkatli olmayı uyarmak vatandaşlık görevimiz diye düşündüğümden yazıyorum. Amaç korkutmak olsa daha neler var neler… Bazı konular üzerinde yoğunlaşıldığında daha kolay görülebiliyor ve uzmanlaşma da öyle başlıyor… Ama ne gerek uzmana işi yapsın yeter denildiğinde ise istenmeden oluşan olumsuz sonuçların çoğu ortada… Herkes her işi yapamaz, her iş de herkese göre olamaz… Bu sözü söyleyen neden depremle ilgilenir deniliyor biliyorum uzmanları varken, lütfen peyzaj mimarı ve özellikle peyzaj plancısı nedir, nasıl olmalıdır konusunu irdeleyiniz.

Mayıs ayı içerisinde çok farklı birçok şey oldu belki ancak mesleki en önemli etkinliğimiz 13 Mayıs Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları… Günümüz kutlu olsun. PMO ve tüm Bölümlerin çeşitli etkinliklerle kutladıkları bu günü Düzce PMB de, öğrencilere mesleki uygulamalar yapan kişilerin görüşlerinin aktarılması amacıyla bir panelle kutlamış… Peyzaj Mimarları Dr. Sultan Gündüz (Planlama Atölyesi - Ank.), Baray Işık (Işık Peyzaj - İst.) ve Ebru Umut Çetin (Yeşil Sanat - İst ve pmo şb.2.bşk.)’nin katkılarına teşekkürler… Diğer etkinlikler ise PMO web sitesinden incelenebilir… Teşekkürler sevgili arkadaşlarım ve öğrencilerimiz devam ettirmeniz sevincimle…

Bu yıl, Türkiye’de Peyzaj Mimarlığı Eğitiminin 45.yıl kutlamaları da bir dizi etkinlikle Ankara’da yapılacak duyumum da memnuniyetlerimden… Uzun bir yol ancak hala bir Fakültemiz kurulamadı, birçok fakülte altında eğitim sürdürülmekte… 50. yılımıza kadar bunun gerçekleşmiş olabilmesi de dileğimiz…

Peyzaj Mimarları Akademik Topluluğu (PEMAT) bu yıl 16-18 Mayıs 2013 tarihleri arasında Malatya İnönü Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, farklı Fakültelerdeki Bölümlerden 100e yakın akademik katılımcı ile Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç.Dr.Latif Gürkan Kaya ve ekibinin başarılı organizasyonu ile İnönü Üniversitesi Yerleşkesi Konser Salonunda gerçekleşmiş… 15 Mayıs 2013’te de 3.Dönem Başkanı Prof.Dr.K.Tuluhan Yılmaz (Çukurova Üni.) başkanlığında Bölüm Başkanları Konseyi (PEMKON) 2. dönem 7. toplantısı ile başlayan ve eğitimde yenilenme çalışmalarının tartışıldığı yıllık toplantıda, ilk akşam kent merkezi, son gün ise Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı gezisi ile eğitim dönemi sonunda bilgilenme yanısıra yorgunlukların atılması da sağlanmış. Gelecek yılın evsahipliğini İzmir üstlenmiş. Toplantıya bu yıl da Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Dr. Gaye Çulcuoğlu, 2. Başkanı Dr.Mustafa Artar ve Genel Sekreteri Redife Kolçak katılmış ve PMO çalışmaları aktarılmış. Yeni dönem yönetimine başarılar dilenirken, işbirliğinin güçlendirilmesi kararı da yinelenmiş…

Başta sayın Rektör ve Dekan olmak üzere düzenleme ekibine, katılımcılara ve destek verenlere sonsuz teşekkürler...

Bu yıl 15-18 Mayıs 2013 tarihleri arasında Malatya Peyzaj Mimarlığı Bölümü evsahipliğinde yapılan ancak katılamasam da gönlümün orada olduğu yıllık birliktelikte, geçen yıl yer belirlendiğinde en çok etkileyen Nemrut Dağı Milli Parkı gezisi olmuştu ama gitmek kısmet değilmiş.... Adana’da görevliyken gitmeye karar verdiğimizde de maalesef istenmeyen engeller vardı. Şimdilerdeki barış ortamında gidilebildi ancak bu kez benim önemli mazeretim ailemi bırakmam mümkün olamadı ve başka havayolu mu yok diyeceksiniz biliyorum ama THY grev sürecine rastlaması da iyi bir bahane oldu... Bu yıl 17. PEMAT’ın, 7. PEMKON’un geçen yıl başlatılan web sitesi çalışması da tamamlandı ve Pemat.org adresi ile gündemde… Mesleki tanıtımda özellikle üniversite seçimi yapacak adaylar için bilgilendirici. Geçen yıl Çanakkale’deki toplantı sonrası en güzel sonuç, gezi alanımızdan Eceabat Tarihe Saygı Parkının bu yıl yenilenmesi haberi. Bu yıl neler yenilenir Peyzaj Mimarı Akademisyenlerin gezdiği yerlerde bilemem özellikle bir peyzaj planlama çalışması da yapılmış olan bu ilde… Sanırım en önemli değişim haberi ise gündeme gelen Nemrut Dağı Milli Parkı’ndaki taş heykellerin korunabilmesi için yapayları ile yer değiştirilerek müzede korumaya alınmalarıydı. Ne oldu bilemiyorum. Çok görmek istediğim bir tarihi alan… Ve özellikle de güneşin doğuş/batışını izleyebilmek… İleride doğal hali ile görmek bana da nasip olur belki… Yaz aylarında gitmek gerektiği önemli, yükseldikçe artan rüzgarın güçlü olduğu günlerde gezilmesinin zor olduğu da belirtilenlerden…

Malatya’da neler değişti bilemiyorum, çok yıl geçti gördüğümün üzerinden… En önemlisi İnönü Üniversitesindeki gelişmeler olsa gerek… Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesindeki genç bölümü, genç arkadaşlarım büyük bir gayretle geliştirme çabasındalar. Tüm Bölüm Başkanlarının katıldığı Pemkon ve tüm Akademisyenlerin katıldığı Pemat toplantılarını da başarıyla gerçekleştirmişler… Candan kutlarım. Bölüm Başkanı Doç.Dr.Latif Gürkan Kaya, Çukurova Üniversitesinde öğrencimken Ege Üniversitesine ikinci sınıfta geçiş yapmak istediğinde engel olmak isteyerek üzüntümü belirtmiştim. Ancak ileride görüşeceğimiz düşüncesindeydim. Düzce’de ilk açılan iki kadromuza başvuran çok sayıda adayın arasında yer almasına ve sonra Bartın’da öğretim üyesi olmasına şaşırmamıştım, Amerika’da doktorasını tamamladı ve şimdi Malatya’da… Ekibi ile başarılı çalışmalar yaptıklarını bu toplantı ile de kanıtladılar diye düşünmekteyim devamı dileklerimle…

Malatya gelişmeye açık illerimizden… Doğal ürünleri (kayısı ve ürünleri vb.) ile ülke dışında da tanıtımını yapmış durumda… En çok duyulan ihracat ürünümüz ama umarım üretim alanlarında sıkıntılar yoktur ve geliştirme de yapılmaktadır. Birçok tarım ürünümüzün yaşadığı sıkıntılar orada da yaşanmıyordur. Tarım alanlarımızın ve tarım halkımızın durumu ortada… Hazıra alıştık, nereden geldiğini önemsemez olup yiyoruz, sonrasında da endişelerimizi (gdo’lu pirinç, soya, mısır vb.) ortaya koyuyoruz ama ne çare girdi bir kez yıllar sonrası sınırlarımızdan içeri… Düzgün formlu ve verimli olunca tercih edilse de neler olduğumuzu bir kez daha vurgulamayacağım. Hepimize sağlıklar olsun. Kendi tohumlarımızı aramaya başlasak da (pembe domates vd.) “giden geri gelseydi” sözü kulaklarımızda… Bir kez kaybettiğimizi bir daha bulabiliyor muyuz? Nerede şehitlerimiz? örneğin… Yaşamaya devam barış içerisinde hepimiz insanız sonuçta ve birbirimize her daim muhtacız. Hepimize bir lokma ekmek ve hava yeterli aç gözlü değilsek… Fazlalarımızla da yardımımız varsa daha ne isteriz barış içerisinde tek vücut yaşamak için nerede doğarsak doğalım öyle değil mi? Dünyaya bir ana karnından çıkıp geliyor, iki metrekare toprak altına giriyor gidiyorsak anlaşılmaz hırslarımız ne için! Hırs ne için tabi ki üretken olabilmek için, hazır beklemeye gelmedik birbirimize birşeyler verebilmeliyiz zira yaşıyoruz. Haydi elele diyorum özellikle değişen dünyamızı düzenlemeye çabalayan peyzaj mimarları ve diğer yakın meslektaşlarımız… Yok etmeden önce de aynı hassasiyeti göstermeliyiz ki görebilelim… Esen kalın…

İlelebet kutlu olsun Gençlik ve Spor Bayramımız ardından
Haydi Gençler, Genç kalanlar, kalabilenler, kalabilecekler hep birlikte güzel günlere…
Dünyamızın da genç kalabilmesi, taşımakta zorlanmaması, arada homurdansa da yararımıza olduğu bilinciyle önlemlerimizi aldığımızda korkmamamız dileklerimle…


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
25.05.2013

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 





 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.