Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

AKADEMİ SANAT ÖZEL EĞİTİM ŞİRKETİNİN SPONSORLARI KİMLER?

Kamucu Cumhuriyetimizin kültür sanat kurumları kapanma aşamasındayken ve eğitim, kültür ve sanat hizmetlerinin piyasaya devredilmesi için yasal hazırlıklar yapılırken, tehlikenin farkında olanlar Ankara'da bir şeyler yapmaya çalışıyor.
Bu tehlikeyi çok yıllar öncesinden görüp yazanlardan biriyim.

Müzik eğitiminin piyasaya devredilmesi, okullardan müzik dersinin, fakültelerden de müzik öğretmeni yetiştirmenin kaldırılması demekti. Sıra size geliyor ey ahali diye çığlıklar atıyordum. Gazi Müzik bölümü öğrencilerini ve öğretmenlerini hemen yanıbaşlarındaki Talim ve Terbiye Kurulunun önünde çalgılı zincir oluşturmaya davet ediyordum.
Mücadelenin akademik merkezlerden yükselmesini boşuna bekledim durdum, olmadı. Çok değerli hizmetler vermiş bu camianın önde gelen bir ismi, emekli olmuş ve ANKARA AKADEMİ SANAT diye bir yer açmıştı. Bunu bana dersanenin reklamı olsun diye söylemiş olduğunu düşündüm ve kendisine "SOKAKTA AKADEMİ OLMAZ, adını yanlış koydunuz, sınavla öğrenci almayan yerdir orası" demiştim.

Ankara sokaklarında "hukuk akademi" adıyla bile dersane var, hukuk da sokakta öğretiliyorsa, bu eğitim eğitim değildir, adına akademi demek onu akademi yapmaz. Akademi sokağa indiyse sistem çöktü demektir.
Biliyordum ki müzik-sanat piyasası kurulacak ülkemizde, gerçekten sanat eğitimi veren konservatuarlar ve müzik okulları bu yüzden kapanacak...

http://www.ankaraakademisanat.com/
Lütfen bu dersanenin internet sitesine giriniz ve sponsorlarına dikkatle bakınız. AB destekli, ULUSAL AJANS gibi başbakanlığa bağlı çok özel dış bağlantılı bir yerden destekli, böyle bir dersane, ya da özel sanat okulunun öğretmenleri ve kurucuları, yapacağınız panele dinleyici gelebilirler mi, yeni yasayı protesto edebilirler mi?...
Bu okulun kurucuları arasında olan bir eski tüfek (tabirimi hoş görün) bugün ne kadar samimi olarak Kültür Bakanlığının kapatılmasına direnebilir?

Gerçekçi olalım. Sanat kurumları kapandığında bundan kimin kârı olacak ona bakalım. Bu durumdaki bir kişi elbette Mesleki Yeterlilik Kurumu adını duymazlıktan gelir, "önünde çalgılarımızı çalarak protesto yapalım" dediğimde yüzüme boş boş bakar elbette. Bu insan elbette sertifikalı sanat kursları yasasına direnç gösteremez. İngiliz Kraliyet Akademisinden patentli yabancı şirketlerin sanat dünyamızda cirit atmalarına ise hiç direnemez... Hatta pastayı paylaşma noktasında ortaklığa bile gidebilirler.

Panel hazırlığı yanlış yerde enerji tüketimidir, müzik öğretmenini işsiz bırakan bir süreçte panel yapmanın hafifliğine güler müzik öğretmenleri. Panellerden bıktı insanlar, doğru yerde doğru hareket bekliyorlar.

Farkındalık, düşmanın maskesini düşürmeyle başlar, o zaman hareket eder insanlar, MYK önünde sertifikalı sanat öğretimini protesto yapılmalı, sertifika asla bilgi ve becerinin belgesi değildir, katılım belgesidir, adam kandırmaktır.

Devlet okullarından yetişmiş en değerli kadrolarla özelleştirmeye geçiyoruz, peki o özel okullar aynı kadroları bir daha yetiştirebilecek mi, asla... İşte sorun bunu görüp ona göre tutum alabilmekte.
Kavaklıdere'de diplomaları kaldırıp sertifika dağıtan o kurumun önünde artık hiç bir geçerliği kalmayan diplomalarımızı yakma eylemi yapmaya davet ediyorum hepinizi.

Şimdi gelelim bugün bakanlar kurulunda onaylanan dersaneler yasa taslağına... İşte müzik ve tiyatro okullarının kapatılması bu süreç ile bağlantılıdır ; devlet okulları kapanırken piyasa okulları yeşertiliyor. Taslakta diyor ki, "Çocuklar 12 yaşından sonra saz gitar diksiyon gibi kurslara gidemeyecek "...
Okulda da müzik dersi yoksa ne yapacak, soruyorsunuz.
Piyasadan eğitim şirketlerinden alınmış sertifikalar, KUR (modül) sistem geliyor, yabancı itibarlı sertifikalar havada uçuşacak, şimdiden var olanları biliyoruz. Yabancı sanat piyasası kazandırılacak. Şimdi bir süre kendisi için çalışan yerli piyasanın müzik akademileri(!), yakında yabancı "itibarlı patent" alacak ve onlara kazandıracak. ULUSAL AJANS ve AB varsa işin içinde aksi düşünülemez. Görevleri kamu hizmetlerinin piyasaya devredilmesidir, AKP iktidarının asli görevi de bu yasaları geçirmektir.
Türkiye Sanat Kurumu diye getirilen de sanat piyasasının moderatörlüğünü yapacak bir kurumdur; sertifika ve akreditasyon kriterlerini koyacak, MYK'ya bağlı çalışacak, çalışma izin belgelerini falan verecek.

Şu sıralar hükümet bir kavga tutturmuş gidiyor, onun da ipleri küresel merkezdendir. Bu kavganın gürültüsü sırasında sanat ve eğitim hizmetleri piyasaya devrediliyor. Hep böyle olmuştur, bir yere baktırılıyoruz, elimizde kamu hizmeti ne kalmışsa hokus pokus yok oluveriyor.

Halka gerçeği anlatmaktan başka çare yoktur. Küresel piyasa canavarı sanatı ve sanat eğitimini birlikte yutuyor, bizi de oyalamak için başka yere baktırıyor. Ankara'da panelden geçilmiyor. Bu paneller de oyalamak için. Önder sandığımız pek çok insan kendi kitlesine "miş" gibi yapıyor, maalesef bu da bir gerçek. Çarıklı erkâna düşüyor bu iş, görünen o.


Mahiye MORGÜL
30.01.2014

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.