Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

BUNLAR İNGİLİZCE DERS KİTABI MI, YOKSA MİSYONERLİK KİTBI MI?

Bu sene çocuklarımıza verilen İngilizce 5.sınıf ders kitaplarına lütfen bakın. İngilizce cümle nasıl kurulur, isim nedir, fiil nedir, fiil nasıl çekilir, bu dilin kuralları nelerdir, hiç birini bulamazsınız. Ama, Anglosakson Protestan bayramlarının hepsini dramatize ettiriyorlar.

“Ortaokul İngilizce 5.sınıf –Workbook-“ ve aynı kitabın “Students book” yazanına çok dikkatle bakmanızı rica edeceğim. Bunlar MEB Komisyon kitaplarıdır. Unit 6 Movies, Unit 7 Party Time ile Unit10 Festivals sayfalarına lütfen çok dikkatle bakın. Festival adı altında Hıristiyan bayramları öğretiliyor. “ Hangisinde hindi eti yiyip dua ettiğimizi işaretleyin” bile cümlesi bile var.

WE PRAY AND EAT TURKEY. (s.56)

Çocuk, 55.sayfadaki resimlere bakıp, penceresinden Amerikan bayrağı görünen bir salonda yemek yiyen ailenin kutladığı şükran gününü (Thanksgiving) işaretleyecektir.

Bir de bu cümleyi WE ile kurmasına dikkat edilsin. BİZ ile cümle kuruyor, başka hiçbir yerde “biz” öğretilmezken! Yani, çocuk sanki Protestan Amerikan Din Kültürü Dersi alıyormuş gibi, çocuğumuza direk kimlik yüklemesi yapılıyor. Çok sinsi kurulmuş cümledir.

Bu kitabın komisyon yazarları bölümünde adı geçen program geliştirme uzmanı Dr.Selçuk Özdemir’in babası, AKP’li Hüseyin Çelik bakan iken İlköğretim Genel Müdürü idi. Özdemir, TUBİTAK Eğitim Araştırma Dairesinin başkanıdır, USA’da doktora yaptı geldi. Anladım ki, orada İngilizceyi böyle öğretmesi için eğitim gördü; öğrenci, Hıristiyan bir Amerikalı gibi düşünecek, sokak İngilizcesi konuşacak...

Zaten kitapların hiç birinde gramer yok, düzgün cümle yok, fiil çekimi yok, karma karışık kelime oyunları var. Hatta, yukarıda adı geçen kitapta, çok geliştirilmiş o programda(!), çocuğa kendi gizli şifre yaptırıp kelimeleri o harflerle yazdırıyor. (s29-30)

Bu yıl basılan 3 değişik 5.sınıf İngilizce kitabında işlenen konular hep aynı, görsellerinde biraz fark var, hepsi de TUBİTAK İşbirliğiyle hazırlanmış, aynı konular var. Örneğin Unit 6 Movies’de korku ve vahşet filmleri, Drakula, vampir filmleri, Sci-Fi türü, Wall-E robot filmi, Star Wars, Batman, vb filmler hakkında çocuk yorum yapmaya yönlendiriliyor, İngilizce saati öğretirken bile sinemaya saat kaçta gideceklerini konu ediyor.

Ailesi bu yaşta çocuğa böyle filmler izletmezken bu kitapta bunlar ödev oluyor. Bu filmleri izlemenin bir Hıristiyan bayramı olduğunu Student’s Book’da okuyoruz.

Christmas (We give and take gifts.)
Easter (We paints eggs.)
Halloween (We wear masks, watch horror movie, ets.)
Thanksgiving (We pray and eat turkey.)
Chinese New Year (We light candles)

Dikkat ediniz, bunlar Hıristiyan bayramıdır, bir ülkenin milli bayramı değildir. Bizim 19 Mayıs, 29 Ekim gibi bağımsızlık günlerimizden hiç söz etmezken, kitabın son sayfasında Amerikan bağımsızlık bayramını öğreterek bitiriyor. (s.60)

Dört kare resimde dört konuşma baloncuğu var:

1.Chinese New Year: Çinliler yeni yılda evlerini kırmızı şeylerle süsler, kırmızı giyer.
2.Easter: Çoğu Alman aile ağaçlara gerçek yumurta asar.
3-Cinco de Mayo: Meksikalılar bu günü sever, dans eder, yerler.
4-İndependence day: Havai fişekler atılır. Amerikalılar bugünü her yıl coşkuyla kutlar.
Sokaklarda müzik yaparak yürürler.

Gördüğünüz gibi, sadece Amerikan çocuklarına bağımsızlık günü var, Türk çocuklarının adı bile yok, adı sadece hindi yeme bayramında var!

Turkish ve Turkey geçen bazı sayfalarda ise, yazı karakteri değiştirilmiş, T harfleri haç işaretine benzer hale getirilmiş! (Unit 2 Hello 13.sayfa, vb)

Unit 6 Movies, S.36’da, Nasreddin Hoca’yı Papa Smurf, Keloğlan’ı Sponge Bob adlı kişilerle eşleştiriyor. Biz zaten benzer kültürleriz, o kadar da yabancı sayılmayız mı diyecek?

Yazıları okunaksızlaştırmak için olmadık görsel oyunlara gidiyor bu kitap. Örneğin s.37 ve 8’de baş döndüren tuhaf yazılar var. Çocuk bunları seçip okuyamaz! Zaten başından itibaren kitapta bir siyah-beyaz kirli resim bombardımanı var, açık net seçilebilir resimleri yok; bu resimler görme sorunu yaratır. Bu kirlilikteki resimlerin üzerine küçücük puntolarla yazı yazılması ise çok vahim bir durumdur.

Kavram karmaşası söz konusu olan bir fotoğraf da, başında kipası olan bir Marta var, onu Student’s Book’da İspanyol gösteriyor. Kipa, Yahudi erkek başlığı iken neden kız başlığı olmuş, bu da tuhaf. Neden İspanya Yahudi kız sembollü, bu da bir soru takar çocuğun aklına, İspanya’dan kovulan Yahudileri çıtlatıyor gibi.

Unit 7’deki Party Time eğlencelerine bakınız: Pijama partisi, Yılbaşı partisi, Doğum Günü partisi, Kıyafet partisi... Bunlarla dil mi öğretilir, başka bir kültür mü?

Çocuklarımıza büyük bir kültür transferi yaşatılıyor.

Örneğin, Halloween’de yapılan etkinlikleri de öğretiyorlar. Uçan süpürge cadılar bayramı meğer Halloween bayramıymış...

5.sınıf İngilizce kitabının program uzmanı olan Selçuk Özdemir’in babası Servet Özdemir, 2002-2206 yılları arasında İlköğretim Genel Müdürüyken, Ankara’da çocukları Uçan Süpürge etkinliklerine katmak için okullara resmi yazı göndermiştir. Şimdilerde okulların yerel yönetimlere devredilmesi ve eğitim fakültelerinin kapatılmasına yönelik “lider öğretmen modeli(!)”seminerleri veriyor.

(http://vezirkopru.meb.gov.tr/www/ilkogretim-eski-genel-muduru-prof-dr-servet-ozdemir-ogretmenlerimize-mesleki-egitim-semineri-verdi/icerik/211)

Ankara çocukları baba Özdemir sayesinde ilk Hıristiyan eğitimini Uçan Süpürge’den almış oldular. (Bu adla yapılan film festivalinde hayalet filmleri, mezarlık hikâyeleri hep vardır.)

2005’de okullara gönderilen söz konusu o yazıyı lütfen okuyunuz. Yenimahalle Yahya Çavuş İlköğretim Okulunda henüz emekli değildim, kopya almış saklamışım.Yenimahalle Milli Eğitim Müdürlüğünden valilik oluruyla okulumuza gelen 22 Nisan 2005 tarihli yazıdır:
Sayı: B.08.4.MEM.4.06.08.04.05.243/6980
Konu: Sergi
Okul Müdürlüklerine
İlgi: Ankara Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğünün 19/04/2005 tarih ve 1502/4858 sayılı yazısı.

Uçan Süpürge Genel Koordinatörlüğü tarafından 2005 yılı projeleri kapsamında 8-30 Nisan 2005 tarihleri arasında “Dünya Ticaret Merkezinde” (Tahran Cd.30 Kavaklıdere) adresinde düzenlenen “Sevgili Çocuk: Babalar ve Çocuklar” sergisine ilçemizde istekli İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarının katılımına ilişkin Valilik Oluru ilişikte gönderilmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
İmza: Şb. müdürü Y.E

.......

Bilmeyenler için not düşelim. Uçan Süpürge, Anglosakson Protestan Evangelist mezhebinin dinsel ritüeli olan cadılar bayramında kullanılan semboldür. Süpürgenin sapına binmiş kara giysili bir kadınla resmedilir. Cadının arkasından eteği uzun kuyruk yapar. Biz bu giysiyi sıkça moda vitrinlerinde görmekteyiz.

....

Ayrıca belirtelim ki, bu kitaplarda doğru bir İngilizce gramer verilmediğinden ders öğretmenleri de şikâyetçidir. Bu komisyon kitabında tuhaf harfler de var, Türkçe harflerin arasında olmayan karakterler, şifreli yazımlar var. Örnek:
Unit 5 HEALTY (E harfi tuhaf!)
Sh.25. That is the secret message? (Şifrelerle yazılmış.)
d a ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___.
b l a n º e t
i n b e d
I have a ___ ___ ___ ___ throat. I should drink some warm tea.
s o e

Sh.27: Karışık harflerle yazılmış “Gizli mesajı bul” oyunu. Böyle İngilizce dil öğrenilmez, çocuk bildiğini de karıştırır.
Sh.29, şifreli yazılarla dolu!!!
“MAKE YOUR OWN SECRET CODE” diye çocuktan özel şifre yaratması isteniyor. Bunun eğitsel bir hedefi yoktur.
Şimdi bir diğer 5.sınıf İngilizce kitabından Halloween ve Thanksgiving bayramları neymiş, öğrenelim.
“Ortaokul ENGLISH BOOK 5”, Student’s Book, Nejla Gezmiş Ceylan, Yıldırım Yayınları, Ankara 2014
Unit 2 My Town. Sh.19. Washington fotoğrafının altında ilk cümle:
“I live in Washington.”
Unit 6 Movies
Sh 51, ailece korku filmi izlerken resmedilmiş.
-Favori filminiz, favori film tipiniz, favori kadın ve erkek sanatçınız...
-Favori filminiz için poster yapın...
Sh.53.Resimdeki genç kadın ve erkek sanatçıyı bildiniz mi, adları nedir?
-Spikeri dinleyin ve metindeki boşlukları doldurun:
“Bu film beş serilik dizidir. Catherine Hardwicke yönetiyor. Kristen Stewart, Robert Pattinson, ve Taylor Lautner oynuyor. Bu film bir kızla vampir arasında geçen 1 ..... hikâyesidir. Kızın adı Bella, Edward vampirdir. Edward ile Bella birbirine aşık olurlar. Bu gerçek hikâye değildir ama hoşlanıyorum. Bana göre Edward çok 2....., Bella çok cesurdur. Hikâye çok 3.....’dır. Bu hikâye çok 4....... aşk hikâyesidir. Severim 5..... filmleri.”

Çocuğunuz İngilizce dersinde böyle bir filmi izlemek zorunda kalacak!
Yeni sorular geliyor:
*Ne tür filmleri seversiniz, neden?
*Ne tür filmlerden nefret edersiniz ya da hoşlanmazsınız, neden?
Sh.56. Wall-E, robot filminin afişini verip soruyor:
*Bu filmi sevdiniz mi, neden?
*Bu filmi sevmediniz mi, neden?
10.ünite: Festivaller.
Sh.82. ünite başlangıç resminde Türk bayrağında beyaz olan hilal ve yıldızın çevresi, ayrıca bayrağın kenarları siyahla konturlanmış! Tüm resimler zeminsiz, havada kalıyor!
Sh.86’da verilen festival resimlerinde bir tane Türk bayramı yok. İskelet giysili çocuk ayrıca kötü örnektir. 31.Ekim Hallowen bayramı!
Tabaklarda ne var anlaşılır değil, ama çocuğa bu yiyecekler hangi ülkeyle eşleşir diye soruyor! Sonrasında oldukça uzun bir paragrafta Çin takvimini anlatıyor, milli kavramlarımızla örtüşmediği için akıl karıştırır, zihinsel kaos yaratır.
Sh.88, Thanksgiving Day öğretiliyor:
The fourth Thursday in November/ Kasım’ın 4.Perşembe günü, Amerikan şükran günüdür. O gün şunları yaparlar: Kiliseye gidilir, geleneksel yemeklerin yanında TURKEY ETİ PİŞİRİLİR, elma pastası yapılır.

Name: Thanksgiving Day.
People: Americans.
Activities: Go to churches. Eat traditional meal togather cook turkey and apple pie.
Sh.88, Festivallerden birini seçin ve sunum hazırlayın...
Sh.89, resimlerin hangi festivallere ait olduğunu işaretleyin...
Sh. 90: Amerikalılar şükran gününde ne yer, zar oyunu:
Kareler üzerine zar atarak oynanıyor, 11.karede gerçek hindi resmi var. 18.karede “What do Americans eat on Thanksgiving Day?”, Amerikalılar şükran gününde ne yer, diye soruyor!

Diğer sorular:
Hallowen Day festivalinde çocuklar ne anlatır? (Hayalet korku hikayeleri)
Çinliler yeni yılda ne giyer? (Kırmız giyermiş.)
Easter bayramında yenilen iki yiyeceğin adını söyle.
Diwali ülkesi neresidir?
Cristmas ne zamandır?
Ramazanda çocuklar ne alır?
Bir Easter etkinlik adı söyleyin.
Resim bulunan kutuya gelince ne resmi olduğunu söyleyin.
Sunum: Festival afişi hazırlayın ve sınıfa gösterin.
Go to second box. (Bu kutuda Christmas zamanı soruluyor.)
Sh.100. Amerikan Şükran Günü, Kasım’ın 4.Perşembe günüdür, öğretiyor!
Halloween Day için hazırlık 2.sınıfta başlatılıyr. Hayalet dramatizasyonu Body Parts unitesinde, müzikle hayalet dansı yaptırıyor!

Nejla Gezmiş Ceyhan yazarlı İngilizce 5.sınıf ders kitabıyla birlikte kullanılan yine Nejla Gezmiş Ceyhan, Pınar Özmen, iki yazarlı 5.sınıf English Workbook çalışma kitabından birkaç sayfa:
10.ünite, Festivaller.
Sh.45. Hallowen 31 Ekim, etkinlikleri: Korku filmi seyret – Kabak oy – Kostüm partiye katıl – Hayalet hikâyeleri anlat – Büyü anlat, büyücü gibi davran – Ateş yak
Christmas 25 Aralık etkinlikleri: Decorate the tree with lights – Put an angel on top of the tree –Give presents to each other – Eat turkey for dinner – Ring the chirch bells – Send cards to friends.
Soru: What do people eat at christmas? (Turkey!)
Sh.47: F- Read the text. Fill in the blanks with the words.
Kelimeleri boşluklara doldurun: Melekler, lambalar, hindi, çanlar, hediyeler, kartlar!

ANGELS LİGHTS TURKEY BELLS PRESENTS CARDS

“Christmas is a fameus festival. It is in December. People celebrate the birth of Jesus on that day. Churches ring their .......... I send ....... about Happy Christmas to my friends. My father and I decorate the tree with ..........and we put an ...... on the top of the tree. My mother cooks a ........ on that day. We have a dinner and give ......... to each other in the evening on Chirstmas day.”

Anahtar sözcükleri bunlar olan bir makalede sadece Jesus/İsa’nın doğum günü kutlanır!

Annesi ne pişirmiş oraya TURKEY yazılacak!
Bu kadar sık kullanılan bir cümleyle çocuklarımızın beyin altına işlenen nedir?
Sh.48, Easter Day sorularına bakınız:
The day before Easter is Good Friday.
Easter bayramından önceki Cuma günü GOOD FRİDAY imiş.

.......

Evet sevgili veliler...

Milli bayramlarımızı yedikleri yetmedi, Hıristiyan bayramlarını iyice öğrettiler, yetmedi, bir mübarek Cuma’mız kalmıştı, onu da Easter yumurta bayramında yediler!

Siz daha 11 yaşındaki çocukların İngilizce dersinde dil öğrendiğini mi zannediyorsunuz?
Yalnız 8.sınıf İngilizce Çalışma Kitabından 44.sayfaya özel olarak bakmanızı rica ediyorum.
Sh.44. Yazma ödevinin altında fon olarak Atatürk resmi var! Üzerine yazı yazdırılıyor.
Oysa burada, 5.ünitede ATATÜRK, FOUNDER (kurucu) ve devrimleri anlatılıyor.
Yazıda altı okun açılımı var ve “Devrimcilik” yerine “Reformism” diyor. Arkasındaki sayfada yeni ünite başlıyor ve bu sayfa gözleri kırmızı yanan bir hayaletle başlıyor. Atatürk’ten sonra görülen ilk resim bu, büyük tuzaktır; Atatürk’ün pozitif imajını bu resimle yok etmeyi amaçlar, kötü niyetle yapıldığı bellidir.

Diğer sınıflarda çocuklarımıza İngilizce yerine neler öğretildiğini artık siz de merak ettiniz değil mi?


Mahiye MORGÜL
10.10.2014

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.