Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

SON RANT ‘VALİDEBAĞ KORUSU’

Merhabalar,
Son günlerde İstanbul’da oynanan siyasi bir olaydan bahsedeceğim; ‘Validebağ Korusu’

Mülkiyeti Hazine’ye ait olan ve kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) tahsis edilen 354 dönümlük Validebağ Korusu için Üsküdar Belediyesi ile MEB, 2006 yılında bir protokol imzaladı. Protokolün amacı temizlik, bakım ve onarım olarak belirtildi. Ancak korunun yapılaşmaya açılacağı ve içinden yol geçirileceği endişesiyle, yöre halkı tarafından buna çok sert tepki gösterildi.

İstanbul Valiliği yoğun tepkiler üzerine bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Protokolle korunun Üsküdar Belediyesi’ne devir, tahsis ya da kiralanmasının söz konusu olmadığını belirten Valilik, belediyenin koru düzenleme projesini de Koruma Kurulu’na sunacağını kaydetti. Tartışmalar nedeniyle belediye projeyi askıya almak zorunda kaldı, fakat Koru'da güvenlik görevlileri bulundurmaya devam etti.

2009 yılında Üsküdar Belediyesi koruda koşu parkuru yapmaya başladı. Türkiye ve Avrupa Kros Şampiyonası burada düzenlendi. Bu organizasyonlar koruya büyük zarar verdi.

Validebağ korusunda yapılması planlanan açıkhava düğünleri de hem koru çevresinde yaşayan bizleri, hem de koruda yaşayan hayvanları gürültü kirliliği bakımından çok rahatsız edecektir.

Neden Validebağ Korusu'nun doğal haliyle kalmasını, hiç bir yapılaşmaya gidilmeksizin Koru'nun tarihi ve doğal dokusunu değiştirmeden, bilim insanlarının, çevrede yaşayanların görüşlerini alarak ortaya koyacağı, koru'da bulunan tarihi yapılar, tüm bitkiler, hayvanlar ve insanlar arasında denge ve uyumu gözeten bütünlüklü koruma uygulamalarını destekliyor?

-Validebağ Korusu İstanbul'da kalmış son yeşil alanlardan biridir,1.derecede doğal SİT alanıdır. Çivi bile çakılırken ilgili koruma kurulundan izin alınması gerekir,

-Koru zaten halka açık bir yerdir. Önemli olan Koru'nun korunarak gelecek kuşaklara bir bütün halinde devredilmesidir. Yapılaşarak kullanıma açılan bu gibi yerlerde ağaç çalı, böcek, kuş gibi doğal yaşam kesinlikle yok olacaktır.

-Validebağ Korusu sadece İstanbul, sadece Türkiye için değil, bütün insanlık için önemlidir. Dünyanın başlıca önemli kuş göç yollarından biri üzerindedir ve doğal yaşamın denge noktalarındandır. Bu denge ne yazık ki siyasilerin oy, ticari rant hırsıyla bozulmaktadır.

-Yapılmak istenen bu yapılaşmalar, koruda yuva kuran, üreyen, beslenen, saklanan, sığınan, Koru'nun gerçek sahiplerini, yani böcekleri, memelileri, sürüngenleri ve kuşları yok edecektir. Son 15 yılda yapılan yapılaşmalar yüzünden artık leylekler korumuza gelmemektedir ve göç yollarını değiştirdiler.

-Koruda, anıt ağaçlar ve koruma altına alınması gereken bir çok türde ağaç bulunmaktadır.

-Koru içinde, koruma altına alınan Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Köşkü ve ek olarak Validebağ sanatoryumu, Mustafa Necati Bey Öğretmen Huzur evi, Çamlı Köşk ve Kuş evi mevcuttur.

-Koruda çoğunluğu göçmen olmak üzere 100'ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Onları her sene görmek istiyorsak, yaşam alanlarına müdahale edilmesini önlememiz gerekiyor. Böğürtlenliklerin, çalıların, sarmaşıkların kesilmemesi, kestirilmemesi gerekiyor. Kuşların evleri, sığınakları ve herşeyleri.. İnsan hayatı için tehlike yaratmadıkça kurumuş ağaçlara da dokunmamalıyız. Erkek ağaçkakanlar üreme taklamalarını bu ağaçlardan yaparlar. Barındırdıkları kurtlar, kuşlara ve böceklere yem oluşturur. Çalılar: karatavuk, çıt kuşu, kızılgerdan için iyi birer sığınaklar. Meşelerden alakargalar besleniyor.

Besin zincirini bir noktadan kırarsak, Korudaki ekosistem tamamen bozulur. Korudaki habitat sadece insanlara değil, diğer canlılara da hizmet ediyor.

Altunizade, Koşuyolu, Acıbadem üçgeninde yaşayanlara nefes aldıran, doğaya kısa süreli ulaşmak için çok az İstanbulluya nasip olan bir şans.

VALİDEBAĞ KORUSU'NUN değerini bilip onu, "PAMUKLAR" içinde korumalıyız.

Validebağ Korusu

Üsküdar Altunizade’de bulunan ve 354.000 m2 alana sahip Validebağ Korusu (Koru), İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanıdır. 1927 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edilmiş olan Koru’da Öğretmenevi olarak hizmet veren Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü, Çamlı Köşk gibi tarihi eserler bulunmaktadır. Sağlık Meslek Lisesi ile Üsküdar Devlet Hastanesi ek birimleri de burada faaliyet göstermektedir.

Anıt ağaçlar da dahil olmak üzere, çok çeşitli ağaç, bitki, böcek ve kuş türlerini barındıran, daha önce döner sermaye ile bakımlı bir durumda olan Koru, 1980’li yıllarda kaderine terk edilmiştir. 1990’lı yılların sonunda deresi kurutulmuş, çevrede çok sayıda inşaat başlatılmış ve her sene ilkbahar ve sonbaharda Koru’da konaklayan leylekler artık gelmemeye başlamışlardır. Her şeye rağmen doğal güzelliğini ve ekosistem olma özelliğini koruyan korumuz gün boyunca, özellikle sabahları spor, yürüyüş ve gezinti amaçlı olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Hızla betonlaşan ve düzensiz büyüyen İstanbul’da şehrin gürültüsünden, kalabalığından ve pis havasından kaçmak isteyenler için bir sığınak işlevini sürdürmektedir. 1999 yılında görüldüğü gibi, depremlerden sonra insanların binlerce çadır kurarak sığındıkları doğal bir toplanma alanıdır.

Validebağ Gönüllüleri’nin çabaları sonucunda Validebağ Korusu, 1999 yılında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (KK) tarafından I.derece doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Ayrıca içindeki tarihi binalar da tescil edilmiştir. Bu kararın anlamı, Koru’da Koruma Kurulu’nun onayı olmaksızın hiçbir faaliyetin yapılamayacağıdır. Ancak rant amaçlı olarak çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından masum ve ulvi amaçlar arkasına gizlenerek sürekli ihlaller yapılmaktadır. Validebağ Gönüllüleri’nin yıllar süren çabaları sonucunda Koru’da toplu piknikler ve mangallı piknik yapılması yasaklanmıştır. Koru’da biriken çöpler, kısmen Koru’da faaliyet gösteren kurumların görevlilerince, zaman zaman da gönüllüler tarafından toplanmaktadır.


Asım BİLGİLİ
31.10.2014

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 







 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.