YİNE BİTKİLER
Bitkiler diyorum hep, neden? Dünyada insanlara ve hayvanlara en yararlı canlılar onlar değil mi? Ve sadece onlara mı? Ekosistem öyle bir sistem ki elle kurulamayan. Her şeyin yararı var doğru kullanır, yitirmezsek. İşte bu nedenle acil kararlardan kaçan peyzaj mimarlarına hep ne yapar diye bakarlar ve kısa zamanda karar veremezler ki derler. Oysa öyle güç ki canlıları yaşatmak, bir de güzel oldurmak…
Çok şiirsel yazmaya başladım, sitenin etkisi sanırım. Bu nasıl profesör diyeceksiniz ama meslek aşkı mı böyle yapan bilemiyorum. Stres ilacı mı oldu yoksa, bilimsel yazından kaçış…
Bitkileri yetiştirmek azim ister. Bu azmin en güzel örneğini Atatürk Üniversitesi gösterdi ve bir zoru başararak Botanik Bahçesi kurdu ve yaşatmaya başladı. Sitelerinde görülebilir. Neden bunu belirttim. Üniversite öğrenciliğimden (1975-1980 Ankara Üniv. Ziraat Fak.) beri Türkiye'de bir Botanik Bahçesi kurulabilecek mi diye beklerken, ismi bu olan (ilki Çankaya Botanik Bahçesi Prof.Dr.Yüksel Öztan eseri) pek çok denemeden sonra, ilk olarak Bursa'da kurulmaya çalışıldı, tamamlanmak üzere ve Erzurum geldi (üç-dört yıl önce olur mu diye toplantılarımızda tartışırken). Ankara'da Gölbaşı Botanik Bahçesi projesi de bildiğim kadarıyla hazır, uygulama bekliyor. İstanbul Orman Fakültesi Atatürk Arboretumu ile Yalova Karaca Arboretumu (ağaç müzesi) Botanik Bahçesine dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Hepsi gelişme sürecinde olan gelecek nesillere en önemli ülkesel miraslar.
Kuruluşu ve sürdürülmesi güç belki ama bitki nesillerinin gelecek nesillere aktarılmasında Botanik Bahçeleri, hayvanlar için de Hayvanat Bahçeleri (tabi gerçek anlamda olursa) çok önemli. Burada Prof.Dr.Tuna Ekim hocamızı anmak istiyorum yıllarca dile getirdiği ve peyzaj mimarı kızının bu konuda yüksek lisans tezi hazırladığının üzerinden yıllar geçti. Ayrıca İstanbul'da Tema kurucularından Nihat Gökyiğit'in eşinin ismini taşıyan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Anadolu yakasında otoban kavşağında gelişiyor. Yeri düşündürücü ama olsun, bu konuda da Prof.Dr.Adil Güner hocamızı analım ve Abant İzzet Baysal Üniversitesine kurmak için gösterdiği çabayı emekli olup burada gerçekleştirdiği için kutlayalım. Bu esin ile aynı üniversitenin Düzce parçasında da kurma çabası gösterdiğimi anımsayarak, Düzce Üniversitesine bir levha ile armağan ettiğim (2002) alanın, değişimlerini sessizce izlemekteyim. Bunlar bildiklerim.
"Her İle bir Üniversite gibi Her Üniversiteye bir Botanik Bahçesi" diyerek dünyada ilk kurulan Philadelphia Botanik Bahçesini ziyaretimden (1988) etkilenerek yıllardır içimde taşıdığım duyguları paylaştığımdan mutluyum. Bu konuda çalışan ve emek veren herkesi kutluyor, kolaylıklar diliyorum.
Hep kupkuru yazıyorsun dememeniz için Düzce Üniversitesi Konuralp Yerleşkesinde Orman Fakültemizin önünde eldeki koşullarla oluşturduğumuz ve beş yıldır bakmaya çalıştığımız alandaki bitkilerden (bazıları da kaybettiğimiz ilk mezunumuz Kasım Özdemircioğlu'nun armağanı) bir görüntü sunmak istedim.
Girişi tanımlayan bu alandaki çabaları, ülkeden yakın çevreye, yakın çevreden ülkeye sözüme mini bir örnek olur düşüncesiyle verdim. Orman alanı ve köy merası üzerinde kurulan ve yapılanma çalışmaları hızla devam eden Konuralp Yerleşkemizin sınırları tam olarak belirlenmemişken, 1999 Düzce depremi sonrası geçici yerleşimimizden üç yıl sonra yerleşilen bu alanda diktiğimiz ilk bitkileri, ineklerden korumaya çalıştık, ilk yıllar tel çitle çevreleyerek yani bitkileri hapis ederek, daha sonra inekleri dışladık yerleşkeyi çevreleyerek ve kapı yaparak. Şimdi bitkilerimiz daha rahat ama ineklerimiz buradaki otlardan yoksun kaldılar, sütleri verimli mi hala bilmem? Botanik Bahçemiz için de bir örnek çaba oldu bu çalışmalar ve ümitle bekliyoruz, Erzurum'dan daha uygun ekolojik koşulların bulunduğunu bilerek burada. Ama öncelikle bu işleri yapabilecek gönüllülerden özel bir ekip ve bütçe oluşturulması gerekliliğine de vurgu yaparak.
Her zaman EFES (önceki yazımda belirtmiştim) diyerek… Efes'te bitki kalmamışsa da bitkiler dünyada EFES'i tanımlamalı…
Yazılarımı okuyorsanız teşekkürler… Sizlerin de merak ettiği sorularla yönlendirebileceğiniz yenilerinde buluşmak üzere diyerek, herkesi çevresini daha alıcı gözle incelemeye ve özellikle canlıları tehdit eden yanlışları düzeltmeye yardımcı olmaya davet ediyorum.
Saygı ve Sevgilerimle…
Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM 5.02.2009
Yazarın Tüm Yazıları... - Yazar'a mesaj yaz
-
Yorum Yaz
|
|