Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

İSTANBUL’DA FUARLARIN ARDINDAN

25. Artist 2015 Uluslararası Sanat Fuarı

Bu yıl ki fuarı gezme imkanım oldu. Yıllarca kitap fuarı olarak devam eden fuar Sanat Fuarınında eklenmesiyle İstanbul’da yıllarca tek fuar olarak devam etti günümüzde pek çok fuar var.

7.-8. Salonlarda sanat fuarının şöyle bir genel değerlendirmesini yaparsak her geçen yıl başarı grafiğinin düştüğü gözlemliyorum. Fuar yöneticilerininde uyarıları dikkate almadığını görüyorum. Oysa ki alan olarak diğer fuarların önünde olmasına rağmen bu avantajı dezavantaja dönüştüremeyen ender fuarlardan biri.

Genel olarak sanat izleyicilerinin bildiği gibi 7. Salon belli başlı galerilerin ağırlıkta olduğu bir salon.

7. Salonda galerilerin arasında en çok dikkat çeken Bahçe grubunun standında her daim farklı çalışmaların olması, serginin interaktif olması günümüz sanatını yakaldığını düşündüğüm nadir stantlardan biri. Labirent konseptiyle bahçe standında yer alan sanatçılar Aslıhan Kaplan Albayrak, Bade Uysaler, Berrin Nur Saygı, Çaddaş Şahin, Gülistan Karagüzel, Gülsün Toker Eroğlu, Öznur Eren, Sibel Kırık, Umut Germeç, Zeynep Bingöl Çiftçi adlı sanatçıların katılımıyla gerçekleştirdikleri fuar performanslarını tebrik ediyorum.

Yurt Dünya Sanat Galerisinde Süleyman Özderin’in çalışmaları gerçekten derin anlamları gizleyen çalışmaları olduğunu düşünüyorum.

Neo Art Galery ile katılan sanatçıların ise esprili ve digital dünyayı hicveden yapıtları görülmeye değer. Bilgisayar, akıllı telefon uygulamalarını esprili çalışmalarla fuar izleyicisine sunmuşlar adeta. Salvatore ALESSI, Osman Kader AHMED’in tek başına fuar standında büyükçe bir yer aldığı resimleri karakalem çalışmaları görülmeye değer doğrusu.

Aysel Gözübüyük Sanat Ev’inde Nilgün Dalay’ın büyük boy kadın temalı resimleri dikkat çekici gerçekten. Ankaradan çok kıymetli sanatçı Aysel Gözübüyük’ün Sanat Evi “Kadına Şiddet” konseptiyle fuara katıldıkları stant birbirinden değerli sanatçılarla dolu.

8. Salonda ise neredeyse tüm stantlarda çok daha ilgi çekici ve çok başarılı çalışmalarla dolu. Thyke adlı stantta Elif Saylan’ın resimleri, Dört Köşe adlı stantta Levent Tosun, Ceren İren, Bilal Sarıteke, Selen Gül Şentürk, Ceren İrenin desen tadında resimleri....

Grey art Standında yer alan sanatçılar Mustafa Albayrak, Nurullah Aydın, M. Alpdoğan Erciş’in çalışmalarını sanatseverlerin görmesini isterim.

COMTEMPORARY iSTANBUL

Comtemporary İstanbul ise kıyaslanamayacak derecede farklı bir fuar. 10. yılını kutlayan fuar 24 ülkeden, 28 şehirden 102 galeri ağırlıyor. Bu galerilerden 5 tanesi İranlı galeriler, fuarda Focus Comtemporary Tahran bölümünde yer alıyorlar. 23 galeri ise ilk kez fuarda yer alıyor.

Comtemporary İstanbul bölge sanatının dünyaya açılması misyonunu da üstlenmiş adeta. Fuarın sanat danışmanı Marc-Olivier Wahler.

Seçici Kurul: Kolleksiyoner Natalie Mamane Cohen, küratör Freda Rozenbaum-Uziyel, Kerimcan Güleryüz ‘den oluşuyor. Akbank Sanat ana sponsorluğunda erçekleşen fuarda pek çok dikkat çekici stand var. Fuarda bu yıl ilk kez katılan bölümlerden biri de Austrilan China Art Foundation bölümü. Çinli çağdaş sanatçılardan oluşan bir bölüm, Portreleriyle Ling Jiang ve Muchen and Shao Yinong yer alıyor.

Bu yıl fuar dünya genelinde ön plana çıkan galerileri de ağırlıyor. Johanna König tarafından Berlin’de kurulan König Galerie Danimarkalı sanatçı Jeppe Hein’in “Geometrik Mirrors” serisi ile izleyiciyle buluşuyor.

İki fuarı karşılaştırma olanağı bile olmadığını düşünüyorum.

Yer açısından Tüyap Sanat Fuarı her zaman önde ancak anlayış, sponsorlar, izleyiciye ulaşma, kolleksiyonerlere ulaşma dendiğinde Tüyap Sanat Fuarı amatör demek bile iltifat kalır. Tüyap Sanat Fuarında ise ne bir ilerleme nede gelişme ve kalite göremiyorum.

Ülke sanatçılarının avrupaya açılması için Comtemporary İstanbul bir fırsat gibi görünsede sanatçının eserlerini görücüye çıkarması bu fuarda bir hayale benziyor. Şeffaf olmayan seçimleri olduğunu düşünüyorum. Comtemporary İstanbul’un daha fazla ülke sanatına ağırlık veren bir fuar olmasını dilerdim.

Öyle başarılı sanatçılara sahibiz ki bu sanatçıların ortaya çıkabilmeleri için fırsatların yaratılması gerektiğine inanıyorum. Sadece Avrupa ya da farklı ülke fuarlarının ülkemize getirilmesi değil. Yeni bakış açılarını yansıtan genç ve nitelikli sanatçılara fuarların fırsatlar tanıması gerektiğine inanıyorum. Mesala her fuar bünyesinde en az 3-5 standı genç, başarılı, herhangi galeriyle çalışmayan, sponsoru olmayan, nitelikli sanatçılar için kontenjan ayarlayabilir. Bu fikri zorunlu hale getirebilir yetkililer veya fuar sponsorları.

Geçmiş yıllarda ülke siyasetinde sanatçılarımız için projeler üretilerek çok değerli sanatçılar kazanılmış. Ülkemizin genç nesil sanatçılarına kuçak açabilmesi için fuar yetkililerinin daha yeniye ve farklı sanatçılara, farklı yorumlara daha açık olması gerekli.

Genç nesil öyle geliyor ki onları ülkemiz için kazanmak gerek kazanamazsak başka ülkelere sanatçı göçü başlayacaktır…

Daha umutlu ve sanat dolu günler diliyorum.


Aylin MENEKŞE
15.11.2015

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 

















 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.